Sunde knogler - hele livet


Knoglemassen er højest, når vi er 25-30 år, og herefter taber vi langsomt mere knoglemasse, end vi producerer. Udskiftningen af knoglevævet foregår ved, at gammelt knoglevæv nedbrydes, og nyt dannes på samme sted. Efter 25-30-årsalderen mister både mænd og kvinder mellem ½ -1 % knoglevæv om året, og særligt ved overgangsalderen mister kvinder endnu mere knoglevæv. Det er derfor vigtigt, at vi sørger for at få nok kalk i alle livets faser.

 

Kalk i kroppen

Calcium, i daglig tale kalk, er det mineral, der findes mest af i kroppen. Voksne kvinder og mænd indeholder henholdsvis ca. 1,2 og 1,4 kg kalk, og 99 % af dette er bundet i knogler og tænder. Den sidste procent bidrager til mange andre vigtige funktioner i kroppen, blandt andet muskelsammentrækning og blodtryk.

Vores knogler er i konstant udvikling og har brug for kalk til at opbygge, vedligeholde og reparere knoglevæv i alle livets faser. Sammen med magnesium og fosfor er calcium det, der udgør den faste substans i knoglerne.

I voksealderen er det særligt vigtigt med kalk, da knoglevævet her i særlig grad hele tiden opbygges og udvides. Det er derfor afgørende for børn og unge, at de får dækket deres calciumbehov.

Det er dog ikke udelukkende børn og unge, der har brug for kalk. Knoglerne er som tidligere skrevet i konstant udvikling, og derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt med kalk gennem hele livet. Særligt ældre bør sikre sig, at de får deres daglige behov for kalk dækket, da det kan medvirke til at bremse afkalkningen af knoglerne. For kvinders vedkommende sætter denne proces ind, når menstruationen ophører, og de når overgangsalderen.


Kvinder midt i livet:

Vi skal være opmærksomme på vores knogler omkring og efter meno-pausen. Indtager du ikke dagligt 800 mg. kalk via kost og drikke anbefaler fødevarestyrelsen et kalktilskud.
Unikalk Overgangsalder med indhold af rødkløver er tilpasset kvinder i overgangsalderen.

 Indholdet af rødkløver kan hjælpe med at lindre og håndtere symptomer forbundet med overgangsalderen. Disse inkluderer gener, såsom hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger

Ønsker man ikke indhold af rødkløver, er til tilskud med kalk incl. d-vitamin tilstrækkeligt.

 

Anbefalet dagligt calciumindtag

De fleste kan nå op på det anbefalede calciumindtag ved at spise sundt og varieret.

Her ses Fødevarestyrelsens anbefalinger til dagligt indtag af kalk:

Alder

Anbefalet calciumindtag

Børn 1-5 år

600 mg dagligt

Børn 6-9 år

700 mg dagligt

Børn 10-17 år

900 mg dagligt

Voksne fra 18 år

800 mg dagligt

Ældre over 70 år

800-1000 mg dagligt

Gravide

500 mg dagligt

 

Kalk og D-vitamin

For at kunne udnytte det kalk, vi indtager gennem kosten, har kroppen brug for D-vitamin. Kroppen kan kun selv danne D-vitamin, hvis vi udsættes for tilstrækkeligt dagslys, og derfor kan det være svært for os danskere oppe i norden at danne nok D-vitamin i vinterhalvåret. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin på 5-10 mikrogram om dagen i vinterhalvåret (fra oktober til april). Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens side, Alt om kost, her.

Fødevarestyrelsen anbefaler især, at et kalktilskud ledsages af et D-vitamin tilskud til fire grupper. De fire grupper omfatter ældre over 70 år, dig har mørk hud eller går tildækket, personer med risiko for skøre knogler samt personer, der går tildækket i sommerhalvåret.

Læs mere her: Skøre knogler - gode råd om forebyggelse

Der findes forskellige kosttilskud på markedet, der netop indeholder en kombination af kalk og D-vitamin. UniKalk har en produktserie med D-vitamin i forskellige styrker og andre vitaminer og mineraler, der kan bidrage til sunde knogler.


Se her hvilken Unikalk der passer bedst til dig ≫

 

Webapoteket 2023