Kinesiotape

Kinesiotape

Hvad er kinesiotape?

Kinesiotape anvendes til at lindre smerter og inflammation i muskler, men også til at holde led i korrekte posistioner.

Kinesiotape efterligner hudens tykkelse og egenskaber, og er lavet af et hudvenligt og hypoallergent materiale. Kinesiotape er flexibelt, men dog så stærkt at det kan fastholde den ønskede positur. Specielt vævningen af tapen har stor betydning for kvaliteten og heraf virkningen. Kinesiotape er blandt andet et udbredt behandlingsmiddel hos sportsudøverere.

Kinesiotape er en alternativ behandlingsmetode, og ligesom med mange andre alternative behandlingsmetoder er anvendelsen i dag mere erfaringsbaseret end egentlig videnskabeligt funderet. Flere hospitaler i både Danmark og i udlandet er dog i gang med at opstille kliniske studier med henblik på, at undersøge den videnskabelige evidens.

Hvad kan kinesiotape anvendes til?

Muskelstøtte

Tapeningen understøtter trætte muskler, så der ikke opstår en uhensigtsmæssig positur, der kan give smerter. Ved anvendelse af kinesiotape er der fuld bevægelighed i musklerne - modsat almindelig sportstape som støtter og stabiliserer.

Reduktion af muskelspændinger

Kinesiotape kan afhjælpe muskelspændinger ved at skabe et mildt stræk i hudens strækreceptorer. Dette kan påvirke de sensoriske receptorer ved at ændre nervesignalerne fra det skadede område op til hjernen, og dermed kan smerteoplevelsen ved muskelspændinger reduceres.

Fremme af blodcirkulation

Kinesiotape "løfter" huden en anelse og forbedrer dermed mikrocirkulationen i de belastede muskler. Det betyder, at immunsystemet kan arbejde mere effektivt med det skadede område og dermed fremme helingsprocessen.

Smertelindring

Kinesiotape kan hjælpe med at reducere smerte ved at mindske muskelspændinger og øge mikrocirkulationen.

Sådan anvender du kinesiotape

Forberedelse af huden før påføring

  • Huden skal være ren og tør inden kinesiotape lægges på. Fedt fra lotions og cremer vil medføre at tapen hurtigere vil løsnes.
  • Trim overskydende hår.
  • Tapen klippes i den ønskede form, hjørner afrundes for at hindre at tapen "krøller" og dermed hurtigere falder af.
  • Fjern beskyttelsesfilmen på bagsiden af tapen.
  • Påsæt tapen i den ønskede positur.
  • Lad tapen sidde på i 2-5 dage.

Påføringsteknikker

Der er flere forskellige påføringsteknikker til kinesiotape. Den optimale påføringsteknik afhænger af det specifikke formål og den tilstand, der behandles.
Her er nogle af de mest almindelige påføringsteknikker:
  • Y-form: En Y-form anvendes typisk omkring muskler eller sener for at give støtte og stabilisering. Start med en lang strimmel i midten, og del den i to grene for at skabe Y-formen.
  • I-form: En I-form anvendes langs muskler eller led for at reducere smerter og støtte bevægelse. Dette kan være nyttigt for at lindre smerter og reducere spændinger.
  • X-form: En X-form placeres normalt over muskler eller led for at give en krydsende støtte og stabilisering. Dette kan være effektivt til at reducere belastningen på det påvirkede område og fremme helingsprocessen.
  • Y-deltoidform: Denne form anvendes typisk omkring musklerne i skulderen for at give støtte og stabilisering til skulderleddet. Det kan være nyttigt ved skulderskader eller overbelastning.
  • Spiderweb-form: Denne teknik anvendes til at skabe et netværk af tapen omkring et område for at fremme blodcirkulationen og reducere hævelse. Det kan være effektivt til behandling af akutte skader eller ødem.
  • Lymfedrænage: Dette indebærer ofte at påføre tape i et mønster, der hjælper med at forbedre lymfedrænage og reducere hævelse. Det er typisk en mere kompleks teknik, der kræver nøjagtig placering af flere strimler tape.

Ved nogle teknikker er det vigtigt, at musklen er fuldt udstrukket. Ved andre, f.eks. i forbindelse med ledsmerter, er det tapen, der skal være fuldt udstrukket.

Det er vigtigt at følge de korrekte påføringsteknikker og instruktioner fra en kvalificeret sundhedsprofessionel (læge, fysioterapeut eller kiropraktor) for at opnå de bedste resultater og undgå eventuelle skader. Der findes også mange ressourcer, herunder bøger, videoer og kurser, der underviser i de forskellige påføringsteknikker til kinesiotape.

Opbevaring og holdbarhed af tapen

Tapen opbevares tørt og køligt og beskyttet mod lys for at hindre at limen og vævningen ødelægges.

Når tapen er påført huden, har den en forventet levetid på 2-5 dage og kan godt anvendes ved svømning og badning.

Fjernelse af tapen

  • Varmepåvirkning: Hvis muligt, kan du starte med at anvende varme på tapen. Dette kan hjælpe med at løsne limen og gøre fjernelsen lettere. Du kan evt. bruge en varm klud.
  • Alternativt brug olie eller vand: Hvis tapen sidder meget fast, kan du prøve at påføre en lille mængde olie eller vand langs kanterne af tapen for at hjælpe med at løsne limen.
  • Find startpunktet: Find en kant af tapen, hvor du kan begynde at løsne den. Vær forsigtig med at undgå at rive tapen af brat, da dette kan forårsage ubehag eller skade på huden.
  • Løsn forsigtigt og fjern langsomt: Træk langsomt og forsigtigt i tapen i retning mod hårvækstens retning. Dette kan hjælpe med at mindske ubehag og reducere risikoen for at trække i hårene på huden.

Valg af kinesiotape

Der er som hovedregel ikke forskel på de forskellige kinesiotapes. Der kan dog være forskelle i kvaliteten af vævningen, hvilket ofte afspejles i prisen.

De forskellige farver har ingen klinisk betydning, men da kinesiotape har oprindelse i den alternative og mere hollistiske verden, tillægger udvikleren Dr. Kenzo Kase de forskellige farver en betydning:
  • Sort: Varme og kraft
  • Blå: Kølende
  • Rød: Giver energi
  • Beige: Neutral

I praksis er det dog helt op til den enkelte, hvilken farve der foretrækkes.

Specifikke anvendelsesområder

Kinesiotape på knæ

  • Ligament (ledbånd) støtte: Kinesiotape kan anvendes til at give ekstra støtte til ligamentskader, såsom forstuvninger eller løse ledbånd. Tapen kan påføres på en måde, der hjælper med at stabilisere knæleddet og reducere risikoen for yderligere skade.
  • Reduktion af hævelse: Ved knæskader, hvor der er hævelse, kan kinesiotape påføres i et mønster, der hjælper med at forbedre lymfedrænage og reducere hævelse.

Kinesiotape på ankler og hælsporer

  • Forstuvninger: Kinesiotape kan hjælpe med at stabilisere anklen og reducere risikoen for gentagne forstuvninger. Tapen kan påføres på en måde, der giver støtte til de svækkede eller overstrakte ledbånd.
  • Achillessene smerter: Ved smerter i Achillessenen kan kinesiotape påføres langs senen for at reducere spændinger og understøtte senevævet.
  • Hælsporer: Ved denne tilstand, hvor der er smerter og inflammation i bindevævspladen på fodsålen, kan kinesiotape påføres for at reducere belastningen på bindevævshinden og dermed lindre smerter.

Kinesiotape til lymfedrænage

Kinesiotape kan også anvendes til at forbedre lymfedrænage og reducere hævelse efter skader eller operationer. Tapen påføres i et specifikt mønster, der hjælper med at flytte lymfevæske væk fra det berørte område og med at forbedre cirkulationen.

Forebyggelse og rehabilitering

Kinesiotape kan også anvendes i rehabiliteringsprocessen (genoptræningen) efter skader eller kirurgi. Tapen kan hjælpe med at støtte og stabilisere områder med nedsat funktion, genoprette normal muskel- og ledbevægelse samt lindre smerter under genoptræningen.

Professionel vejledning er vigtig

Det er altid vigtigt at konsultere en læge, fysioterapeut eller kiropraktor  for at få vejledning om korrekt anvendelse af kinesiotape til dine specifikke behov for at forebygge skader efter forkert anvendelse.

Historien bag kinesiotape

Kinesiologitape har rødder i de japanske alternative behandlingsmetoder. Dr. Kenzo Kase er manden, der i 1970'erne udviklede kinesiotape-metoden til optapening. Kases bedstemor, som anvendte akupunktur, medicinske urter og healing som behandlingsmetoder, var en stor inspirationskilde.

Kase uddannede sig i starten af 70'erne til både kiropraktor og akupunktør. I forbindelse med behandlingen af patienter fandt Kase, at mange patienter hurtigt vendte tilbage til dårlige kropholdningsvaner, når de kom hjem. Kase ville derfor gerne understøtte sin behandling ved at kunne hjælpe patienterne, når de forlod hans klinik, således de led og muskler han behandlede, blev hvor de skulle være.

Tapening med almindelig sportstape gav dog udfordringer i forhold til hudproblemer. Dette var begyndelsen til udviklingen af kinesiotape.