Brandsår

Brandsår

Forbrændinger i huden kan gøre rigtig ondt og give både brandsår og brandvabler. Er du blevet forbrændt, og har du måske endda fået et brandsår, er der hjælp at hente hos Webapoteket.

Her på siden har vi samlet en række produkter til behandling af brandsår. Du finder blandt andet bandage, kølende og lindrende brandsår gel samt spray til brandsår. Se også vores udvalg af førstehjælpstasker, der kan være gode at have liggende, hvis uheldet skulle være ude.

Husk, at hvis forbrændingen er af mere alvorlig karakter, skal du søge lægehjælp.


Hvorfor opstår forbrændinger og brandsår?


Forbrændinger og brandskader kan opstå, hvis huden bliver forbrændt som følge af varme, ild, kogende vand eller damp. Der kan også opstå brandskader, hvis huden bliver udsat for stråling, elektricitet, ætsende syre eller andre kemikalier.

De fleste har prøvet at blive solskoldet efter at have ligget ude i solen uden tilstrækkeligt med solcreme. Denne form for skoldning er en 1. grads forbrænding, som trods smerter og rødme går over af sig selv efter noget tid. Der kan dog opstå mere alvorlige forbrændinger, som kræver lægebehandling.

Forbrændinger kan give brandsår, brandvabler, smerter og rødme i huden. I svære tilfælde kan brandskader medføre væsketab på de områder, der er ramt, hvilket kan resultere i shock og død. Er der tale om en alvorlig eller større forbrænding, er det derfor også vigtigt at ringe 112, og sørge for at personen får akut lægehjælp.


4 grader af forbrændinger


Forbrændinger og brandskader inddeles i forskellige grader, alt efter hvor dyb forbrændingen er. Man skelner mellem fire typer af forbrændinger.


1. grads forbrænding


Forbrænding af hudens overflade, der giver smerter og rød hud. Blodforsyningen i huden er normal og i nogle tilfælde øget. Huden heler af sig selv i løbet af nogle dage.

 • Smerter og rød hud

 • Heler af sig selv i løbet af nogle dage


2. grads forbrænding


Forbrænding af huden ned i de dybere lag, der giver brandsår i form af rød og fugtig hud, væskefyldte blærer og smerter. Blodforsyningen kan være en smule nedsat, men er ellers almindelig. En 2. grads forbrænding kan være både overfladisk og dybere. Ved overfladiske brandskader heles huden i løbet af 10-14 dage.

 • Brandsår i form af rød og fugtig hud samt væsekfyldte blærer

 • Giver smerter

 • Overfladisk 2. grads forbrænding heler i løbet af 10-14 dage


3. grads forbrænding


Forbrænding af alle hudlag, hvor huden er brændt og læderagtig. De forbrændte områder er følelsesløse og ofte sorte, brune, grå eller hvide. Blodforsyningen er brudt, og der er blodfyldte blærer på huden.

 • Brændt og læderagtig hud

 • Sort, brun, grå eller hvid hud på de forbrændte områder

 • Blodfyldte blærer


4. grads forbrænding


Forbrænding på niveau med 3. grads forbrænding, men hvor sener, muskler og knogler også er ramt. Forbrændingen giver voldsomme brandskader, der er livstruende.

 • Sener, muskler og knogler rammes også af forbrændingen

 • Brandskaderne er livstruende


Hvornår er behandling nødvendig?


Ved 1. grads forbrændinger og overfladiske 2. grads forbrændinger kan huden hele af sig selv. Ved dybere 2. grads forbrændinger samt ved 3. grads og 4. grads forbrændinger kan huden ikke hele af sig selv. Her er det derfor nødvendigt med akut hjælp og hudtransplantationer, som kan erstatte de områder på kroppen, som er ramt af brandsår.

Alvorligheden af brandskaderne afhænger både af graden af forbrændingen, men også af hvor meget af huden der er skadet. Ved børn er der tale om alvorlige brandskader, hvis mere end 15% af huden er forbrændt. Ved voksne er forbrændingen alvorlig, hvis mere end 30% af huden er forbrændt. Derudover er der tale om alvorlige brandskader, hvis der er tale om forbrændinger i ansigt, skridt, hele ben og arme, fødder og led.


Husråd mod brandsår Sådan behandler du brandsår • 1. grads forbrændinger er den mildeste forbrænding, og kan behandles ved at afkøle det forbrændte område i køligt, rindende vand. Alternativt kan der lægges kølige omslag på det forbrændte område.
  Det er vigtigt, at vandet ikke er for koldt, da du derved risikerer at få forfrysninger. Vælg derfor at nedkøle forbrændingen med køligt vand, så det føles behageligt. Fortsæt nedkølingen indtil smerterne er væk.

 • 2. grads forbrændinger kan behandles ved at afkøle det forbrændte område på samme måde som ved en 1. grads forbrænding. Herefter kan du forbinde brandsårene med en fugtig bandage, vaselinegaze eller bandage med gel.
  Ved en 2. grads forbrænding er det en god idé at blive tilset af lægen, som kan hjælpe med at klippe brandvabler og blærer op og rense brandsårene og forbinde dem.

 • 3. og 4. grads forbrændinger er alvorlige og kræver, at du ringer til alarmcentralen og tager på skadestuen. Her kan huden ikke på samme måde hele af sig selv, og derfor vil der oftest skulle opereres, og der kan forekomme ar efter brandsårene.


Behandling af brandsår og forbrændinger


Er skaden sket, og er du blevet forbrændt, findes der flere produkter du kan bruge til lindring og behandling af brandsår. På Webapoteket finder du blandt andet følgende produkter:


Brandsår gel


En brandsår gel er en smertelindrende gel, som kan benyttes som førstehjælp ved mindre forbrændinger, brandskader og solskoldninger. Vores gels køler og beroliger huden, og bidrager til en hurtigere heling samt mindsker risikoen for infektioner.


Brandsår spray


Vores brandsår spray virker på samme måde som vores gels, og giver effektiv smertelindring ved mindre forbrændinger og solskoldninger. Vores BurnFree spray har en beroligende og afkølende virkning, og hjælper med at give fugt til huden.


Bandage til brandsår


En bandage kan bruges som førstehjælp i forbindelse med forbrændinger, og bidrager til færre infektioner og en lavere risiko for hypotermi (underafkøling). Waterjel Burn Dressing indeholder desuden en bakteriehæmmende og varmeabsorberende gelé, som bidrager til en bedre afkøling, hurtigere heling samt en effektiv smertelindring.


Vi har derudover en række andre produkter til førstehjælp, herunder blandt andet førstehjælpstasker, som kan være nyttige at have ved hånden, hvis uheldet skulle være ude. I førstehjælpstaskerne finder du blandt andet brandsårsforbindinger, der kan bruges ved brandskader til at holde huden på plads.


Du kan finde vejledning i forhold anvendelse af produkterne under det enkelte produkt. Har du spørgsmål til, hvilke produkter du skal anvende, eller hvad du ellers skal gøre, når du er ramt af forbrændinger og brandsår, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte vores apotekspersonale.