Underernæring hos syge og ældre

De fleste af os har oplevet, hvordan den mad vi spiser, påvirker vores velbefindende og livskvalitet, og at dette bliver meget tydeligere med alderen. Sygdom, medicinering eller mindre appetit kan betyde, at vi hverken får den rette eller den tilstrækkelige mængde energi og næring, og dette kan resultere i vægttab og underernæring.

Mad og næring har stor betydning for helbredet og livskvaliteten hos ældre. Energibehovet bliver ofte mindre med alderen, men alligevel har mange ældre svært ved at få tilstrækkeligt med energi. Hvis energiindtaget er lavt, kan det være svært som ældre, at få nok af alle de næringsstoffer man behøver, for at have det godt og for at have overskud til hverdagens gøremål.

 

Stofskiftet ændres med alderen

Vores stofskifte forandres med alderen. Vi optager ikke længere næringsstofferne lige så effektivt, som når vi er yngre. For eksempel fungerer de hormoner ikke lige så godt længere, som er nødvendige for at optage proteiner.

Forskere har undersøgt, hvordan kroppens behov for næringsstoffer forandres gennem livet. Der mangler stadig meget viden inden for området, men man har fundet frem til, at vi har behov for mere protein og et øget tilskud af nogle vitaminer og mineraler, så som D-vitamin, når vi bliver ældre. Vi har også brug for fiber og mere væske, for at kroppen skal fungere godt.

 

Protein som en del af en sund alderdom

Der sker også en aldersbetinget forandring, når det drejer sig om, hvordan vi omsætter det, vi spiser. Kroppen er ikke længere lige så god til at opbygge muskelmasse, samtidig med at vi stadig nedbryder den lige så effektivt, som da vi var yngre.

For at kunne opbygge og bevare muskelmasse er der behov for protein, som næst efter væske er den største bestanddel af vores krop. Protein består af forskellige aminosyrer, hvoraf nogle af disse er såkaldt essentielle. Kroppen kan ikke selv producere dem, og derfor er de livsnødvendige at få via kosten.

Nøglen til at bevare et godt helbred, når man er oppe i alderen, er altså at få tilstrækkeligt med protein.

Læs her om hvorfor protein er så vigtig >>

 

Sygdom øger behovet for protein 

Når vi bliver syge, aktiveres vores immunforsvar. Det har brug for energi og protein for at bekæmpe sygdommen, som tærer på vores muskelmasse. Hvis vi ikke får nok energi og protein via den mad, vi spiser, så nedbrydes kroppens muskelmasse.

Desuden er energi og protein også nødvendig for immunforsvaret i forbindelse med sårheling og rehabilitering. Når man bliver syg eller har en kronisk sygdom, øges behovet for protein derfor yderligere. Hvis tilførslen af protein og andre næringsstoffer ikke modsvarer behovet, bliver patienten underernæret.

Find gode råd til servering af proteindrik her >>

 

Sygdomsrelateret underernæring får konsekvenser

Patienter, som er blevet underernærede på grund af sygdom, havner nemt i en ond cirkel. Når man er svækket af både sygdom og underernæring, kan det være svært at få tilstrækkelige mængder af næringsstoffer. Den ubalance mellem tilførsel og behov, som findes i kroppen, når det kommer til både protein, vitaminer og mineraler, risikerer derfor at blive forstærket. Det kan resultere i, at patienten bliver endnu mere træt, svagere og forbliver syg i længere tid.

 

Ernæringsdrikke kan være et godt supplement

Vi siger ofte til vores børn, at de skal spise op for at blive (store) og stærke, men dette gælder i allerhøjeste grad også ældre. Når man spiser mindre mængder mad end tidligere, bliver næringssammensætningen i det vi spiser og drikker endnu vigtigere. Hvis man imidlertid ikke får dækket sit forøgede behov for næringsstoffer i forbindelse med sygdomsrelateret underernæring, findes der særlige ernæringsdrikke, som er udviklet specielt med henblik på at imødekomme disse behov.

En ernæringsdrik kan indeholde lige så meget energi og næring som et helt måltid. Mange oplever, at det er nemmere at få tilstrækkeligt med energi og næring ved at skulle drikke, end ved at skulle lave mad flere gange om dagen. Spørg din læge eller diætist til råds for at være sikker på, at du får den rette næring.

Find Nestlé proteindrikke her >>

 

Væskemangel, læs mere her >>

Lille appetit giver ofte forstoppelse - læs her og få gode råd >>

 

 

Webapoteket, juni 2021