Skæl i hovedbunden

Skæl i håret kan være til stor gene, og mange danskere døjer med det kløende hovedbundsproblem. Her kan du blive klogere på forskellige typer af skæl, eksem i hovedbunden, hvordan man behandler skæl og se vores gode tips til valg af skælshampoo.

 

Hvad er skæl?

Skæl er døde hudceller i hårbunden. Når man får skæl, er det ofte, fordi huden danner et ekstra højt antal af afstødte hudceller, og disse hudceller har tendens til at klumpe sig sammen på hovedbundens overflade. Dermed danner de det, vi i daglig tale kalder skæl.

Men vidste du, at der er forskel på skæl? Skæl kan både være tørre og fedtede og ser derfor også forskellige ud.

 

Tørre skæl, der drysser

Tørre skæl opstår i en tør hovedbund. Får hovedbunden ikke nok fugtpleje, kan den danne tørre skæl, som klør og irriterer. Disse skæl opleves som små hvide, dryssende flager, der kan komme til syne på mørkt tøj og derfor være til gene.

 

Fedtede, klæbende skæl

Fedtede skæl sidder ofte i større klynger end tørre skæl og klæber sig mere til hårstråene. Skællene er kendetegnet ved at være gule og lidt større end tørre skæl. Denne type skæl kan være forårsaget af en overproduktion af talg i hovedbunden.

 

Skæleksem

Skæleksem – også kaldet seboroisk eksem – er kendetegnet ved fedtede skæl, der typisk hænger fast i håret. Skældannelsen kan ske i hele hårbunden, men du kan opleve områder, hvor laget af skæl er tykkere. Fortykkede hudflager og skællende hud beskrives som et problem, der kan være svært at leve med. Man vil ofte opleve kløe og rødme under skællene.

 

Symptomer på skæl

Kløe er ofte et af de største tegn på skæl i hovedbunden. Finder du dog ikke synlige skæl, men oplever stadig kløe, anbefaler vi, at du i stedet tjekker for lus.

 

Behandling af skæl

For at vælge den rette behandling af skæl, er det vigtigt at finde ud af, hvilken type skæl du døjer med. Behandlingen er nemlig ikke ens for alle typer af skæl.

Det kan dog generelt være en fordel at kombinere din skælshampoo med en supplerende shampoo for at optimere resultatet af skælbehandlingen. Her kan du med fordel vælge Ducray Elution Shampoo, som dæmper irritation, genskaber balance i hårbunden, virker beroligende og beskyttende og mindsker risikoen for tilbagevendende skæl. Ducray står bag en række produkter, der er specielt udviklet til dig, der døjer med skæl

Læs mere om vores anbefalinger til behandling af de forskellige slags skæl herunder:

 

Tørre skæl

For at komme tørre skæl til livs anbefaler vi, at du bruger en fugtgivende og beroligende skælshampoo, såsom Ducray Squanorm Shampoo Dry Dandruff.

 

Fedtede skæl

Fordi fedtede skæl opstår på en fedtet hovedbund, så er er det oplagt at bruge en shampoo, der regulerer den øgede talgproduktion. Vi anbefaler eksempelvis shampooen Ducray Squanorm Oily, som beroliger og velegner sig til fedtet hovedbund.

 

Skæleksem

Hvis du har denne type skællende, tykke flager med kløe og rødme, kan det være en fordel at bruge et koncentrat såsom  Ducray Kertyol P.S.O. Concentrate (til hudområderne) og en shampoo som f.eks.  Ducray Kertyol P.S.O Shampoo (til hovedbunden), som reducerer tykkelsen på skæl og flager, lindrer kløe og beroliger hovedbunden.

Ved seboroisk eksem (skæleksem) kan tilbagevendende behandling med et svampedræbende middel dog være nødvendig, og her anbefaler vi, at du henvender dig til din læge. I svære tilfælde vil din læge muligvis også ordinere en recept på kutanopløsning med steroid i form af binyrebarkhormon.

 

Årsager til skæl

Årsagerne til, at skæl opstår, kan være mange. Men der er særligt tre faktorer, som ofte kan spille en rolle, når skæl opstår:

  • Nogle mennesker har en særligt sensitiv hovedbund, som fremmer forekomsten af skæl.
  • En over- eller underproduktion af talg.
  • Gærsvampen malassezia, som lever naturligt på hudens overflade og typisk ikke udgør et problem hos de fleste mennesker. Men i specifikke tilfælde kan der opstå en forøget vækst af svampen, hvilket kan lede til inflammation og en unormal cellefornyelse. Denne gærsvamp kan fx stå bag skæleksem.

 

Derudover kan faktorer som stress, en usund livsstil, forurening, uegnede hårprodukter og brug af hue blandt andet være nogle af de mange årsager til, at skæl forekommer eller forværres.

 

 


Webapoteket, marts 2024