Har du skæl?

Så er du ikke alene. Det er faktisk et meget almindeligt hovedbundsproblem hos rigtig mange danskere, og det er hverken smitsomt eller farligt. Men skæl kan være en gene, da det ofte er synligt og man kan opleve små hvide flager som drysser ned på ens tøj.


Hvad er skæl?

Skæl er hårbundens svar på døde hudceller. Når man får skæl, så er det ofte fordi huden producerer et ekstra højt antal af afstødte hudceller, og disse hudceller har tendens til at klumpe sig sammen på hovedbundens overflade og derved danner de det vi i daglig tale kalder skæl. 

Skæl kan opstå overalt på kroppen, hvor der er hårvækst. Dog forekommer skæl oftest i hovedbunden, men kan også findes i både skæg og øjenbryn.


Hvorfor får man skæl?

Der kan være mange forskellige årsager til at man får skæl. Men der er tre faktorer, som ofte kan spille en rolle når skæl opstår:

  • Nogle mennesker har en særligt sensitiv hovedbund, som fremmer forekomsten af skæl
  • En over- eller underproduktion af talg
  • Malassezia, en gærsvamp som naturligt lever i på hudens overflade og hos de fleste er det ikke et problem. Men i specifikke tilfælde, kan der opstå en overvækst af svampen, hvilket kan lede til inflammation og en unormal cellefornyelse.

Derudover kan faktorer som stress, en usund livsstil, forurening, uegnede hårprodukter og brug af hue kan blandt andet være nogle af de mange årsager til at skæl forekommer eller forværres.

 

Jeg har skæl, hvad gør jeg?

Når du skal vælge den rette behandling af din skæl i hovebunden, skal du først finde ud af, hvilken type skæl, du har. Der findes nemlig forskellige typer, og du får det bedste resultat, hvis du vælger et produkt, som er målrettet netop din udfordring. Herunder kan du læse om de forskellige typer af skæl samt om behandlingen af dem.

 

Klæbende, svære skæl:
Klæbende, svære skæl og irriteret hud dannes i de områder, hvor der er flest talgkirtler. Denne tilstand opstår ikke pga. en overproduktion af talg, men derimod som en reaktion på forekomsten af en mikroskopisk svamp (Malassezia genus). Reaktionen viser sig ved skællende hud og røde plamager, som ofte opstår i næsefløjene, på siden af næsen, på øjenlåg, i øjenbryn og i hårbunden - ofte i panden ved hårgrænsen og bag ørerne.

Ofte vil det vise sig som fedtede, gullige skælflager ovenpå røde plamager, som klør meget. Her kan det være en fordel at bruge en creme som Ducray Kelual DS Cream (til hudområderne) og en shampoo som f.eks. Ducray Kelual DS Shampoo (til hovedbunden), der virker effektivt på svamp, og som beroliger irriteret, rød og kløende hud samt hårbund.


Tørre skæl, der drysser:
Tørre skæl opstår på en tør hovedbund. Når hovedbunden er tør, bliver den dehydreret og irriteret. Det er derfor meget normalt at opleve kløe og rødme. Tørre skæl er fine, hvide/grå skæl, som ikke klæber til hovedbunden, men løsner sig selv og drysser som hvidt støv på skuldrene. Hvis du har tørre skæl, kan det være en fordel at anvende en shampoo, som virker fugtgivende og beroligende, som f.eks. Ducray Squanorm Shampoo Dry Dandruff.


Fedtede, gule skæl:
Fedtede skæl opstår på en fedtet hovedbund. Fedtet hovedbund skyldes ofte en overproduktion af talg, og dette skaber en grobund for fedtede skæl. Denne type skæl er ofte store, kløende, klæber sig til hårstråene og sætter sig i klumper. Hvis du har fedtede, gule skæl kan det være en fordel at anvende en shampoo, som regulerer den overskydende talgudskillelse og beroliger kløen, som f.eks. Ducray Squanorm Oily.  


Skællende, tykke flager:
Fortykkede hudflager og skællende hud beskrives som et problem, der kan være svært at leve med. De skællende, tykke flager opstår som regel i et afgrænset område, og man vil ofte opleve kløe og rødme. Hvis du har denne type skællende, tykke flager med kløe og rødme kan det være en fordel at bruge et koncentrat såsom Ducray Kertyol P.S.O. Concentrate (til hudområderne) og en shampoo som fx Ducray Kertyol P.S.O Shampoo (til hovedbunden), som reducerer tykkelsen på skæl og flager, lindrer kløe og beroliger hud og hovedbund.

Et tip til din skælbehandling

Det kan være en fordel at kombinere din skælshampoo med en supplerende shampoo, for at optimere resultatet af skælbehandlingen. Her kan du med fordel vælge Ducray Elution Shampoo, som dæmper irritation, genskaber balance i hårbunden, virker beroligende og beskyttende og mindsker risikoen for tilbagevendende skæl.

 


Webapoteket, marts 2021