Skælshampoo

Skælshampoo


Skæl er en meget almindeligt forekommende gene i hovedbunden. Skæl er ikke farligt, og det smitter heller ikke - men det kan være generende, både på grund af kløe og af kosmetiske årsager. Heldigvis er det ofte let at behandle med skælshampoo.

Som apotek har vi nøje udvalgt vores sortimentet af skælshampoo. De indeholder aktive stoffer, som, vi ved, er effektive mod skæl, men de er samtidig skånsomme mod hårbunden, så du undgår, at huden bliver yderligere generet.


Hvorfor får man skæl i hårbunden?


Oftest skyldes skæl en overproduktion af svampen Malassezia furfur/Pityrosporum. Denne svamp er naturligt til stede i hovedbunden hos voksne, og er ikke problematisk i sig selv. Hvis der sker en overproduktion af svampen, giver det dog en hurtigere omsætning af hudcellerne i hårbunden og dermed mere afskalning af døde hudceller fra hovedbunden.

Skællene ses i hårbunden, og de kan også drysse ned på skuldrene og være synlige på tøjet. Ofte klør hårbunden også, når man har skæl.

  • Overproduktion af den naturligt forekomne svamp Malassezia furfur/Pityrosporum

  • Psoriasis

  • Seboroisk eksem (i områder med mange talgkirtler, f.eks. hårbund, øjenbryn, næsefløje)

  • Kontakteksem ved brug af kosmetiske produkter som f.eks. hårfarvning eller hårprodukter


Mænd bliver oftere ramt af skæl


Der er noget om snakken, når det siges, at mænd oftere har problemer med skæl end kvinder. Man mener, at det skyldes, at det mandlige kønshormon stimulerer talgproduktionen, hvilket giver gode betingelser for svampen Malassezia furfur/Pityrosporum. Overproduktion af den naturligt forekomne svamp er ofte årsagen til skæl.


Hvad er skælshampoo?


Skælshampoo er shampoo, som ved hjælp af særlige ingredienser er sammensat til at mindske skæl i hårbunden samt holde tilstanden nede.

Skælshampoo bør ikke anvendes hver dag, men 2-3 gange om ugen. Ofte anbefales det, at produktet skal sidde i håret et par minutter, inden det vaskes ud. For at passe på din hovedbund, anbefaler vi, at du anvender en almindelig shampoo til sensitiv hovedbund de resterende dage, du har behov for at vaske dit hår.


Hvordan virker skælshampoo?


Skælshampoo virker ved at hæmme dannelsen af de gærsvampe, som forårsager hurtigere omsætning af hudcellerne i hårbunden og dermed mere skældannelse.


Almindelig skælshampoo:

Mange skælshampooer indeholder piroctone olamine, som hjælper med at begrænse skældannelse ved at dæmpe dannelsen af gærsvampen Malassezia furfur/Pityrosporum ovale.

Piroctone olamine er skånsomt, og shampooer med denne aktive ingrediens får for eksempel A-kolben, den bedste bedømmelse i appen Kemiluppen - hvis produktet ellers er fri for parfume, allergifremkaldende stoffer med mere.


Medicinsk skælshampoo:

Til sværere tilfælde fås skælshampoo med det aktive lægemiddelstof, ketoconazol, som virker svampedræbende. Dette fås for eksempel som Nizoral shampoo i håndkøb og i stærkere varianter, der kræver recept fra lægen.


Vælg den rette behandling af skæl


Skæl kan være forskellige af udseende og konsistens, og behandlingen af tilstanden kan derfor målrettes for at opnå det bedste resultat og en hårbund i balance.


Tørre, dryssende skæl:

Oplever du at have tørre, hvide skæl, der drysser, kan det meget vel være, at du har tør hovedbund. Når hovedbunden er tør, kan du opleve irritation som rødme og kløe. Vi anbefaler, at du anvender en skælshampoo, som er velegnet til tør hovedbund, samt en skånsom shampoo til tør hårbund til de dage, hvor du ikke anvender skælshampoo.


Fedtede, gule skæl:

Denne type skæl opstår ofte, når hovedbunden er fedtet på grund af en overproduktion af talg. Skællene er ofte store og sætter sig i klumper i bunden af hårstråene og kan give kløe. Vi anbefaler, at du anvender en skælshampoo til fedtede skæl og fedtet hårbund samt en almindelig shampoo til fedtet hår på de dage, hvor du ikke anvender skælshampoo.


Skæl hos børn


Børn har sjældent skæl, da det oftest ses efter puberteten. Babyer kan dog få skæl i form af arp, som skyldes en øget produktion af talg i hovedbunden.

Arp er en fedtet, gullig skældannelse i hårbunden. Det er ufarligt og meget almindeligt, og det forsvinder ofte inden barnet er fyldt 1 år. Det kan dog være generende for barnet.

Læs om behandling af arp her >>


Hovedbundspleje mod skæl


Der findes også hovedbundspleje, som er målrettet mod skæl. Disse produkter omfatter for eksempel serum eller hovedbundskure.

I nogle tilfælde kan disse i kombination med en skælshampoo være den optimale behandling - særligt hvis skællene skyldes, at du har tør hovedbund.

Der findes ligeledes balsam, som er særligt udviklet til dig, der har tendens til skæl.


Find hovedbundspleje her >>