Arp – forebyggelse og behandling

Arp er en ufarlig og ganske almindelig type af skæleksem, som mange babyer får. Læs her hvordan du kan spotte, om dit barn har arp, samt hvordan du let kan behandle det.

 

Hvad er arp?

Arp er en variant af skæleksem, som ses i hårbunden hos spædbørn og babyer. Arp viser sig som fedtede, gullige skæl i hovedbunden. Det er afstødte hudceller og fedt fra hudens talgkirtler. Det er meget almindeligt, at spædbørn får arp. Oftest opstår det, inden barnet er seks uger gammelt, men i nogle tilfælde kan det ses helt op til 18-måneders-alderen.

Arp er ikke farligt. Det skyldes hverken allergi eller en infektion. Arp klør ikke, og det påvirker ikke dit barns trivsel. I sjældne tilfælde kan der dog gå infektion i de eksemramte hudområder. Det ses ved rødme og hævelse og evt. væsken fra huden.

Kendetegn for arp:

  • Fedtede, gullige skæl i hovedbunden
  • Almindeligt hos spædbørn - ofte allerede inden for de første leveuger

 

Forebyggelse af arp

Du kan i mange tilfælde forebygge arp ved at redde barnets hår og hårbund dagligt med en blød børste eller kam. Hvis du bruger en tættekam, skal du være forsigtig, da den er skarp og nemt kan lave rifter i barnets bløde hud. Vask barnets hår ca. 2 gange om ugen. Du kan nøjes med kun at bruge vand, men hvis du synes, der er behov for shampoo, så vælg en babyshampoo uden parfume - f.eks. Apotekets Baby shampoo.

 

Behandling af arp

Opdager du begyndende arp i dit barns hårbund, kan du smøre lidt fugtighedscreme eller Apotekets babyolie på huden. Når det har virket lidt, kan du fjerne arpen med Apotekets arpkam. Ved svære tilfælde kan du lade olien virke natten over og så fjerne den næste morgen. Herefter vaskes håret med en mild, uparfumeret babyshampoo.

  • Smør fugtighedscreme eller olie på det ramte område.
  • Lad det sidde og virke, evt. natten over.
  • Fjern herefter arpen med en arpkam.
  • Vask til sidst håret med en mild, uparfumeret babyshampoo.

Hvis arpen ikke forsvinder med denne behandling, bør du kontakte din læge. 

Du kan finde produkter til forebyggelse og behandling af arp her.

 

 

Webapoteket, februar 2022