Pigmentforandringer

Pigmentforandringer kan vise sig ved f.eks. pigmentpletter. Disse forandringer opstår som hudens reaktion på at blive udsat for mere sol, end den kan tåle.

 

Hvorfor får man pigmentpletter?

Den type af pigmentforandringer, som opstår på baggrund af udsættelse for solens stråler, kaldes solar lentigo - eller i folkemunde leverpletter og alderdomspletter. Pletterne har dog intet med leversygdom at gøre, til gengæld har de noget med alderen at gøre. Hyppigheden af pigmentpletter stiger nemlig med alderen. Desuden har du større risiko for at udvikle pigmentpletter, jo lysere du er i huden.

Pigmentforandringer ses oftest i ansigtet og på håndryggene, hvilke er de kropsdele, som er mest udsatte for sol. De ses dog også ofte på f.eks. skuldre og ryg. Det brune pletter er mere almindelige hos personer, som har været meget udsat for solens stråler, eller som har dyrket solarie og solbadning.

Det er solens ultraviolette stråler, som påvirker pigmentcellerne i huden. De pigmentdannende celler findes i overgangen mellem overhuden og læderhuden. Når huden bliver udsat for intens og/eller længerevarende sol, producerer de ekstra pigment for at beskytte huden. Det er denne ekstra pigment, der bliver synlig som pletter på huden.

 

Pigmentpletter og graviditet (melasma)

Melasma er ikke så meget pigmentpletter, som det er pigmentforandringer. Melasma er pigmentforandringer i form af mørkere plamager, som oftest ses i ansigtet - f.eks. omkring munden eller i panden. Melasma opstår på grund af øget pigmentering i forbindelse med graviditet. I nogle tilfælde kan det også ses ved anvendelse af p-piller. Det tyder på, at det er hormonforandringer i kroppen, som udløser tilstanden.

Som med alle typer af pigmentforandringer, udløses de af solens ultraviolette stråling. Derfor er det bedste, du kan gøre for at undgå, at melasma forværrer sig, at bruge solcreme med høj faktor og undgå stærk sol. Du bør desuden undgå hudpleje eller makeup, som irriterer din hud, da irritation af huden generelt kan øge pigmenteringen.

Se vores guide til hudpleje til gravide her >>

Tendensen til melasma er arvelig. Så hvis din mor eksempelvis oplevede pigmentforandringer under sin graviditet, kan du selv have tendens til det samme. I så fald bør du være ekstra opmærksom på at beskytte din hud mod solen.

Køb solcreme her >>

 

Kan man fjerne pigmentforandringer?

Der er ikke nogen helbredsmæssig årsag til at fjerne pigmentforandringer, men nogen ønsker at udjævne dem af kosmetiske årsager. Du skal dog være opmærksom og søge læge, hvis farven og afgrænsningen af pletten bliver uregelmæssig.

Såkaldte pigmentfejl kan behandles med eksempelvis laser, kemisk peeling eller blegecreme. Behandlinger af den art kan dog give en farveforskel i huden eller måske ar.

Der er også udviklet hudpleje, som er særligt formuleret til at  reducere synligheden af pigmentforandringer og mørke pletter i huden.  Vi anbefaler, at du arbejder med din hud uden for solsæsonen, hvor din hud er mindst udsat for sollys.

Vi anbefaler:

Hudplejeserien La Roche-Posay Pigmentclar indeholder aktive ingredienser, der hjælper med at forebygge og reducere synligheden af pigmentforandringer og mørke pletter i huden. Pigmentclar hjælper desuden med at give en mere ensartet hudtone samt tilfører fugt og glød til huden.

La Roche-Posay, som er kendt for deres produkter til sensitiv hud, har i sortimentet til pigmentforandringer en serum samt en korrigerende ansigtscreme med solbeskyttelse.

La Roche-Posay Pigmentclar - find produkterne her >>

Ducray Melascreen behandler koncentreret og effektivt pigmentforandringer i huden, som er opstået på grund af solen. Ducray Melascreen produkterne arbejder med pigmentforandringer i forbindelse med hormoner, fotoaldring og lysfølsomhed.

Melascreen findes både cremer med høj solbeskyttelse og korrigerende creme til depigmentering, ligesom der også findes en håndcreme med høj solbeskyttelse for at passe på den udsatte hud på hænderne.

I Ducray Melascreen serien finder du også en håndcreme, der afhjælper og minimerer synligheden af pigmentpletter.

 

Sørg for at forebygge

Det bedste, du kan gøre for at undgå pigmentpletter, er at beskytte dig mod solens UV-stråler.

  • Undgå at bruge solarie
  • Anvend solcreme med høj faktor
  • Brug solhat
  • Undgå solen når den er skarpest
  • Undgå ophold i solen længere tid ad gangen

Se hele vores udvalg af solcreme her >>

 

 

Webapoteket, juli 2022