Menstruationskop - hvad, hvorfor og hvordan?

Menstruation er en naturlig del af at være kvinde. Vi har menstruation en gang om måneden i omkring 40 år af vores liv, så det bliver en følgesvend, som de fleste af os lærer at håndtere og leve med. Menstruationen opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle bløder meget, andre lidt, nogle har stærke smerter, andre oplever at humøret kan svinge og maven kan virke oppustet.  Alle oplevelser er lige rigtige og vi har alle vores foretrukne måde, at håndtere vores menstruation på.

Hygiejnebind, tamponer eller en menstruationskop bliver derfor også en fast bestanddel i manges håndtaske, træningstaske og toiletskab. Undersøgelser viser at kvinder bruger mellem 5.000 – 15.000 engangshygiejneprodukter i livet. Det er alligevel en del!

I de senere år er menstruationskoppen derfor også blevet et populært alternativ til bind og tamponer. Årsagen er at menstruationskoppen er miljøvenlig, billig i brug, giver mere frihed og du slipper for at skulle huske bind og tamponer alle steder du går hen. Specielt mange unge piger ser fordele ved koppen, da den er enkel og nem at anvende.

Sådan bruger du din menstruationskop

For de fleste kræver det lige lidt tilvænning af bruge menstruationskoppen. Tålmodighed og øvelse er vigtigt i starten. Menstruationskopper er fremstillet af 100 % silikone og kan sidde i op til 12 timer ad gangen. Vi anbefaler dog at tømme koppen oftere, specielt i starten  indtil man får en fornemmelse af hvor meget man bløder.

Foldeteknikken ved brug af menstruationskop er meget individuel og for de fleste tager det et par menstruationer, inden man er helt tryg ved koppen. Vi anbefaler derfor i starten at bruge trusseindlæg eller hygiejnebind samtidig. Koppen kan foldes på flere forskellige måder – der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Det vigtigste er, at du finder et ”fold”, som fungerer for dig. Du kan sagtens øve dig i at bruge koppen, når du ikke har menstruation.

Sådan gør du:

  • Når koppen skal indsættes, er det vigtigt at du finder en behagelig stilling. Du kan sidde på hug, ligge ned, sidde på toilettet eller stå op. Her er det igen vigtigt at finde en løsning, der virker for dig.
  • Når koppen er inde i skeden, vil man kunne høre et ”pop”, når der dannes vakuum. Du kan mærke efter rundt om bunden på koppen – er den rund og uden buler, ellers hiv eventuelt forsigtigt i stilken af koppen. Mærker du modstand er vakuum dannet og koppen sidder, som den skal.
  • Hvis du oplever at stilken stikker ud eller irriterer dig, kan du klippe den til. Husk at koppen ikke skal være isat, når du klipper.
  • Når menstruationskoppen skal ud, er det vigtigt at du igen finder en stilling, som passer til dig. Slap af i musklerne, det gør det nemmere at få koppen ud. Hiv forsigtigt i stilken indtil du kan nå bunden af koppen. Klem bunden for at bryde vakuum og tag den ud. Herefter tømmes koppen i toilettet. Koppen skylles under vandhanen og er igen klar til brug.

Hygiejne er vigtigt i forbindelse ved brug af en menstruationskop. Sørg altid for at have rene hænder når du isætter koppen og tager den ud. Koppen skal desinficeres før brug. Afhængigt af hvilket menstruationskop du vælger, vil der være forskellige vejledninger til desinfektion. Det er vigtigt at desinficere koppen før og efter hver menstruation.

Hvilken menstruationskop skal jeg vælge?

Menstruationskopper findes i forskellige størrelser, alt efter hvor kraftig blødningen er. Vivags menstruationskop str. 1 er til dig, der bløder let til medium, mens Vivags menstruationskop str. 2 er til dig der bløder medium til kraftigt. Generelt kan kvinder, der har født med fordel vælge den store model, mens kvinder, der ikke har født, som udgangspunkt kan bruge den lille. Det kan dog selvfølgelig variere fra kvinde til kvinde.

Find hele Vivag serien her >>

Menstruationskoppen kan også bruges, når man har spiral. Vi anbefaler dig dog at tale med din læge eller gynækolog, inden du anvender spiral og kop samtidig.

Se Webapotekets udvalg af menstruationskopper her >> 

 

Webapoteket, maj 2021.