Tamponer

Tamponer

Her på siden finder du vores udvalg af tamponer fra kendte mærker som GingerOrganic, Natracare, O.B. og ImseVimse. Vi tilbyder tamponer i forskellige størrelser og typer – både med og uden indføringshylster, samt genanvendelige stoftamponer. Uanset om du har en let eller kraftig blødning, kan du finde en tampon, der passer til dine behov.



Hvad er en tampon?

En tampon er et hygiejneprodukt, der består af absorberende materiale i form af eksempelvis bomuld eller viskose, og som bruges under menstruation. Tamponen indsættes i skeden, og hjælper med at opsuge menstruationsblodet.

Idet tamponer er lavet af superabsorberende fibre, vil tamponen udvide sig en smule, når den bliver våd. Dette sikrer beskyttelse mod lækage og lugtgener.



Typer af tamponer

Der findes mange forskellige mærker af tamponer, så det er muligt at finde netop det produkt, du bedst kan lide. Her på siden finder du blandt andet tamponer fra GingerOrganic, Natracare, O.b. og ImseVimse.

  • Med eller uden indføringshylster: Tamponer findes både med og uden indføringshylster, alt efter hvad du foretrækker. Et indføringshylster kan hjælpe med at placere tamponen korrekt, hvis du har problemer med det, eller hvis det er første gang, du skal anvende en tampon.

  • Genanvendelige tamponer: Det er også muligt at købe genanvendelige tamponer. ImseVimse har lavet stoftamponer i tre forskellige størrelser: Mini, Regular og Heavy. Tamponerne er lavet af 100 % bomuld, og kan maskinvaskes og bruges igen og igen.


Størrelser og sugeevne

Tamponer findes i forskellige størrelser, ofte kaldet mini, regular eller super, og er tilpasset efter hvor kraftig en blødning du har, samt hvor meget din tampon skal kunne absorbere. Alle størrelser findes både med eller uden indføringshylster.

Har du en meget let blødning, eller skal du prøve en tampon for første gang, kan mini tamponer være et godt udgangspunkt. Disse er ofte lidt mindre end de andre typer tamponer, og er velegnet til de dage, hvor der er en meget let blødning.

Til en medium blødning kan du med fordel anvende regular tamponer. Disse har en lidt højere sugeevne end mini, og er derfor velegnede til de dage, hvor en mini tampon ikke er nok.

Til kraftige blødninger kan du med fordel anvende super tamponer. Super tamponer er dem med højest sugeevne, og er derfor velegnet til de dage, hvor du har kraftige blødninger.

  • Mini: Velegnet til let blødning eller hvis du bruger tampon for første gang.

  • Regular: Til medium blødning.

  • Super: Til kraftige blødninger.


Fordele ved at bruge tampon

Det er individuelt, hvorvidt man foretrækker brug af tamponer eller andre hygiejneprodukter, når man har menstruation. Tamponer kan dog give en større frihed end eksempelvis bind, idet de ikke mærkes under bevægelse, og derfor er perfekte til sport eller svømning. Desuden optager tamponer blodet inden det når trusserne, hvilket kan være med til at mindske lugtgener.



Hvordan bruger man en tampon?

  1. Inden du skal sætte en tampon op, er det vigtigt, at du har rene, nyvaskede hænder. Efter du har vasket hænder, kan du finde din ønskede tampon frem og tage den ud af indpakningen.

  2. Tamponen indføres forsigtigt i skeden. Sørg for at den sidder behageligt. Er det første gang du skal anvende en tampon, kan det være en god ide at bruge en tampon med et indføringshylster.

  3. Når du skal fjerne din tampon igen, kan du bruge den medfølgende snor til forsigtigt at trække tamponen ud. Herefter smides den brugte tampon i skraldespanden.


Hvor lang tid må man have en tampon i?

Som udgangspunkt skal din tampon skiftes hver 3.-4. time. Det afhænger af, hvor kraftig din blødning er. Du bør ikke anvende tampon om natten, hvis det betyder, at du ender med at anvende den samme tampon i mere end 8 timer. Om natten kan du med fordel anvende bind eller menstruationstrusser i stedet for.



Tamponer og miljøet

Tamponer skal smides i restaffald og må aldrig bortskaffes i toilettet. Det er vigtigt for at beskytte miljøet og dit kloaksystem.



Sikker brug af tamponer

Det er sikkert at anvende tamponer, så længe de bliver skiftet regelmæssigt. Langvarig brug af den samme tampon kan i sjældne tilfælde føre til Toxic Shock Syndrome (TSS). Hvis du oplever pludselig høj feber, opkastninger, vandig diarré eller muskel- og halssmerter i forbindelse med brug af tampon, bør du straks kontakte lægen.



Rådgivning på Webapoteket

Har du spørgsmål til valg af hygiejneprodukt til menstruation eller spørgsmål til brug af tamponer, er du velkommen til at kontakte vores farmakonomer i kundeservice.