Maskne - når huden slår ud ved brug af mundbind

Oplever du eksem, eller at din hud slår ud i det nederste område af ansigtet? Så kan det være tegn på maskne. Maskne er en sammensætning af ordene ”maske” og ”akne”, og begrebet dækker over uren hud, som opstår på grund af brug af mundbind.

Læs mere om hudproblemet og få gode råd til lindring her.

 

Hvad er maskne?

Maskne blev en del af vores ordforråd i år 2020 sammen med ord som coronavirus, COVID-19 og coronarestriktioner - på samme måde som mundbind og håndsprit pludselig blev til fast inventar i hverdagstasken. Maskne er en sammentrækning af ordene ”maske” og ”akne”, og begrebet dækker over uren hud, som opstår i området, hvor mundbindet sidder. Det kan særligt være i området omkring mund, kæbe og den sarte hud under øjnene.

Symptomer på maskne:

  • Urenheder
  • Udslæt
  • Eksem
  • Tørhed
  • Irritation
  • Kløe

Hudproblemet kan dels opstå på grund af den mekaniske friktion, som et mundbind skaber mod huden. Den sarte hud i ansigtet kan let blive irriteret af maskens materiale, hvilket kaldes kontakteksem. Dels kan du udvikle maskne på grund af den fugt, som opstår under mundbindet, når du har det på længere tid ad gangen. Din egen udånding fanges, hvilket skaber et varmt og fugtigt miljø under masken. Et sådan miljø kan øge produktionen af talg i huden og gør det samtidig lettere for bakterier at udvikle sig.

Arbejder du eksempelvis i sundhedsvæsnet eller i butik, hvor du har et mundbind på mange timer dagligt, kan din hud være mere udsat for at udvikle symptomer på maskne. Samtidig kan ganske kort tids brug af mundbind være nok til at irritere huden hos personer, som i forvejen har tendens til fedtet hud, sensitiv hud eller rødme og akne.

 

Værnemidler: Køb mundbind og visir her >>

 

Gode råd til at undgå maskne

Vi skal selvfølgelig bruge mundbind, masker og visirer i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og af hensyn til vores alles sundhed. Med dét slået fast, er der dog et par gode råd, du med fordel kan følge for at skåne din hud så meget som muligt. Udskiftning og vask af mundbind skal du altid sørge for af hensyn til mundbindets effekt.

 

Læs mere om brug af mundbind og visir her >>

 

Gode råd til at mindske risikoen for maskne:

  • Udskift mundbindet, hvis det bliver vådt eller fugtigt.
  • Vær opmærksom på, at masken ikke strammer eller irriterer huden det samme sted hele tiden.
  • Vask stofmundbind dagligt, eller hvis det er blevet vådt eller beskidt, og brug vaskemiddel uden parfume eller blegemidler.
  • Undgå make-up under mundbindet.

 

Hjælp til maskne-plaget hud

Mistænker du at have fået maskne, bør du behandle din hud med mildhed. Drop de skrappe og udtørrende produkter, da det kan gøre problemet værre. Løsningen er at hjælpe huden og hudens barriere tilbage i balance.

 

Find flere produkter til pleje af uren hud her >>

 

Webapoteket, december 2020