God viden om mælkesyrebakterier

En god tarmflora er vigtig for et godt helbred. Dog oplever rigtig mange en ubalance i mave-tarm regionen, der kan give problemer med maven og fordøjelsen. For igen at skabe ro og balance i maven og tarmene, kan du med fordel tage mælkesyrebakterier.

 

Der findes mange gode grunde til at tage mælkesyrebakterier, men ofte kan der opstå forvirring omkring, hvad mælkesyrebakterier egentlig er, og hvorfor de er gode for kroppen. Det skyldes blandt andet, at de kaldes bakterier, som ofte forbindes med skadelige organismer, og fordi mælkesyrebakterier ofte bliver markedsført som mirakuløse bakterier, der kan helbrede alle former for sygdomme.

For at gøre op med denne forestilling, har vi lavet en guide, der besvarer alle de spørgsmål du end måtte have om mælkesyrebakterier – hvad de er, og hvordan de virker.

 

Hvad er mælkesyrebakterier/probiotika?

Mælkesyrebakterier, der også bliver kaldt probiotika, er bakterier, der indeholder levende mikroorganismer, og som kan findes naturligt i tarmene.

Mælkesyrebakterier eller probiotika er nogle af de ”gode” bakterier, der findes i tarmene. Deres funktion i mave-tarm-systemet er at omdanne mælkesukker gennem en gæringsproces til blandt andet mælkesyre – deraf navnet ”mælkesyrebakterier”.

Mælkesyre stimulerer både celledelingen og tarmens bevægelser, og er med til at sænke pH-værdien i tarmene, så de skadelige og sygdomsfremkaldende bakterier i maven og tarmene svækkes. På den måde opretholder mælkesyrebakterierne en normal bakterieflora i mave-tarm-systemet. Man kan derfor argumentere for, at Probiotika er nogle meget gavnlige bakterier at have i tarmene.

Udover at de naturligt findes i tarmene, findes mælkesyrebakterier også i nogle madvarer. De bliver blandt andet brugt til fremstilling af en række mejeriprodukter, og kan findes i syrnede mælkeprodukter som yoghurt og surmælk. Mælkesyrebakterier kan desuden fås i håndkøb på apoteket.

 

Hvordan virker mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier virker på forskellige måder afhængig af, hvilken art eller stamme af mælkesyrebakterier, der er tale om.

I vores mave-tarm-system findes mange forskellige bakterier. Heraf er nogle af bakterierne ”dårlige”, mens andre er ”gode” eller neutrale. De ”gode” bakterier hjælper kroppen med at beskytte mod sygdomme og bidrager til en god fordøjelse, mens de ”dårlige” bakterier kan give problemer med fordøjelsen og skabe ubehag.

For at opretholde en sund tarmflora er det vigtigt at have nok af de ”gode” bakterier, der kan undertrykke de ”dårlige” bakterier. Dog kan stress og sygdom medføre, at antallet af de gode bakterier mindskes, og antallet af de dårlige bakterier øges. Det kan skabe ubalance i mave-tarm-systemet og give maveproblemer som luft i maven, oppustethed og diarré.

Indtager man produkter med probiotika, virker mælkesyrebakterierne ved, at de sætter sig fast på cellerne i tarmen og derefter nedbryder de dårlige bakterier. På den måde kommer der flere gode bakterier end dårlige, hvilket skaber balance i tarmfloraen.

 

Det ved vi om mælkesyrebakterier

Der er blevet forsket meget i mælkesyrebakterier, men flere af undersøgelserne er ufuldendte eller giver uklare svar. Der er derfor også rigtig mange ting, som vi ikke med sikkerhed ved om mælkesyrebakterier.

Det vi ved om mælkesyrebakterier er, at de bidrager til opretholdelsen af en god og sund mave, og forbedrer balancen i mave- og tarmsystemets bakterieflora. Mælkesyrebakterier er gode til at afhjælpe, lindre og forebygge de maveproblemer du har, som f.eks. diarré, men også andre maveonder og maveinfektioner, der kan skyde din mave helt i sænk.

Mælkesyrebakterierne er desuden gavnlige for vores immunsystem. 70-80 % af de bakterier og celler, der udgør vores immunsystem findes i tarmene. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund tarmflora, for at sikre et normalt fungerende immunsystem. En sund tarmflora kan med andre ord bidrage til opretholdelsen af vores immunforsvar og medvirke til, at det fungerer optimalt.

Derudover bidrager bakterierne til opbyggelsen af slimhinden i tarmen og optagelsen af vitaminer i kroppen.

 

Hvornår bør du overveje at tage mælkesyrebakterier?

Har du problemer med fordøjelsen kan det være fordelagtigt at tage mælkesyrebakterier som kosttilskud, da det hjælper med at få maven og tarmene i balance, og bidrager til en god fordøjelse. Derudover har mælkesyrebakterier vist at have en effektiv virkning på:

  • Diarré som følge af antibiotika

  • Infektionsdiarré hos børn

  • Tarmsygdomme

  • Irritabel tyktarm

  • Feriemave, diarré efter ferie

  • Diarre som følge af kemoterapi

Probiotika kan desuden have en virkning på:

  • Kolik hos spædbørn

  • Mavesår

  • Eksem

  • Lungeinfektioner

Resultaterne fra forskningen er vigende, og derfor kan man ikke med sikkerhed sige, om mælkesyrebakterier/probiotika har en god effekt på disse tilstande.

 

Mælkesyrebakterier som supplerende kosttilskud

Det er vigtigt at opretholde en god balance i tarmsystemet, særligt hvis du har problemer med fordøjelsen. Der kan mælkesyrebakterier som kosttilskud være nyttigt, da disse kan hjælpe med at forbedre fordøjelsesevnen og opretholde den gode balance i mave-tarm-systemet.

Kosttilskuddet hjælper med at bekæmpe de skadelige bakterier, der findes i tarmene, og som kan bringe tarmfloraen i ubalance, og hjælper samtidig med optagelsen af næringsstoffer gennem kosten, der sikrer en balance i tarmfloraen.

Mælkesyrebakterier som kosttilskud fås både i tabletform, som breve og som tyggetabletter. Hvis man er plaget af fordøjelsesproblemer eller ubalance og uro i maven, kan man med fordel indtage mælkesyrebakterier som supplement til kosten.

 

Læs mere om mælkesyrebakterier til baby her >>

 

Kilder:
Netpatient
Sundhed.dk
https://xn--mlkesyre-bakterier-oub.dk/

 

Webapoteket, september 2019