Kan jeg handle Vegansk på Webapoteket?

Ca. 5 % af den danske befolkning lever enten som veganere eller vegetarer. Dette tal er stigende og flere af os er begyndt at have kødløse dage eller være opmærksomme på at spise mindre kød.

At leve vegansk eller vegetarisk er ikke en ny måde at leve på, allerede tilbage i 1806 var der personer i England, som havde fokus på det at leve uden animalske produkter og endnu længere tilbage var Pythagoras fortaler for ikke at spise kød. Vegan Society er et af de ældste sammenslutninger i verden af veganere og vi kender nok alle det klassiske symbol med solsikken for denne forening. Symbolet finder du ofte på madvarer og kosmetiske produkter og stammer fra England.

Vegan Society

En veganer spiser plantebaseret kost og spiser ikke kød, fisk, skaldyr, fjerkræ og biprodukter fra slagtning. En veganer forsøger så vidt det overhovedet er muligt at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter som er testet på dyr.

I EU har det ikke været tilladt at teste kosmetiske produkter på dyr siden 2004 og siden 2009 har det været forbudt at teste de enkelte ingredienser på dyr.

Hvordan kan vi som apotek vejlede dig der lever vegansk

I forhold til kosten

Hvis du lever vegansk, er det vigtigt at læne sig op ad Fødevarestyrelsens anbefalinger om kosttilskud til vegansk kost. Her anbefales det at spise B12-vitamin hele året rundt, det anbefales at spise 2 mikrogram B12 vitamin hver dag. I vinterhalvåret fra oktober til april anbefales det at spise 10 mikrogram D-vitamin dagligt. Du kan også vælge at tage et tilskud af jod, selen, jern, calcium, A-vitamin, B2-vitamin og zink, hvis du er tvivl om får dækket dine behov for disse vitaminer. De anbefalede vitaminer og mineraler kan oftest dækkes ved at tage en multivitamin tablet.

Fødevarestyrelsen skriver endvidere omkring kosttilskud:

Kosttilskud kan aldrig erstatte en sund og varieret kost, fordi en sund og varieret kost bidrager med mange flere vigtige stoffer end blot vitaminer og mineraler. Men når du udelukker hele fødevaregrupper fra din kost, er det i nogle tilfælde nødvendigt at tage et kosttilskud. 

Se Webapotekets udvalg af veganske kosttilskud her >> 

I forhold til brug af kosmetiske produkter

Vi har et bredt og stort udvalg af produkter til kosmetisk pleje, når du lever vegansk. Du kan finde alt fra tandpasta til shampoo. Det er ikke svært at finde produkter, da langt de fleste ingredienser i hud og kropspleje stammer fra naturen. Oftest er firmaerne gode til at skrive på produkterne om de kan anvendes hvis du lever vegansk, alternativt kan de være mærket med solsikkesymbolet fra Vegan Society. Vi forsøger så vidt det er muligt at lade det fremgå af vores varetekster om produktet kan bruges af dig som lever vegansk. Du kan endvidere søge på vegansk, herefter vil det være muligt at filtrere i veganske kosttilskud og produkter.

Hvis du er i tvivl om du kan bruge et produkt, kan du med fordel kigge ingredienslisten og hvis en af disse ingredienser indgår, er det ikke et produkt vi kan anbefale til dig som ønsker at leve vegansk.

  • Kollagen (protein som er udvundet fra fx okse)
  • Lanolin (uldfedt fra får)
  • Keratin (protein oftest udvundet af fåre- eller gedeuld)
  • Mel (honning fra bier)
  • Silke (tråde fra sommerfugle pupper)
  • Karmin/E-120 (farvestof som er udvundet af skjoldlus som er rødt)
  • Cera Alba (bivoks)

Her kan du se udvalget af veganske produkter >>


I Danmark har vi Dansk Vegetarisk Forening som arbejder for at fremme vegetarisk levevis, de bruger et grønt hjerte som symbol for produkter som er veganske. I kosttilskuds serien Apovit finder du produkter med dette hjerte. 

Dansk Vegetarisk Forening

 

 

Webapoteket, september 2021