Tips til lindring af stråleskader ved kræftbehandling

 

Der sker hele tiden fremskridt inden for behandlingen af kræft. Stadig mere effektive behandlinger giver længere remissionsperioder, men også ofte bivirkninger på huden. Disse bivirkninger kan både være smertefulde og kosmetisk generende. Målrettet rens og pleje med dermokosmetiske hudplejeprodukter kan mindske mange af disse bivirkninger, så komforten i hverdagen øges og huden på længere sigt også bliver pænere.

 

Hvad gør strålebehandling ved huden?

På trods af alle de fremskridt, der er gjort inden for strålebehandling, kan strålerne provokere hudlæsioner – radiodermatitis. Stråleskader kaldes i fagsprog radiodermatitis, og de kan være mere eller mindre alvorlige og spænde fra simpel rødme til ulcerationer. Bestrålet hud bliver mere skrøbelig og mere følsom over for traumer og infektioner i måneder eller nogle gange helt op til år efter afslutningen af strålebehandlingen. Det er derfor nødvendigt med langvarig overvågning efter afslutningen af strålebehandling for at opdage eventuelle komplikationer, såsom kronisk radiodermatitis. I de mest alvorlige tilfælde skal der søges læge.

 

Tips til hudpleje under og efter stråleforløb

 

Daglig hudpleje under stråleforløbet og i tiden efter kan mindske stråleskaderne, og en række tips kan give en generelt mindre ødelagt hud:

 

  • Bær løstsiddende og behageligt tøj.
  • Brug ekstra skånsom og parfumefri rense- og plejeprodukter med få ingredienser.
  • Tilpas den daglige personlige hygiejne til det bestrålede område.
  • Vælg sæbefrie vaskeprodukter, der respekterer hudens pH, ikke forårsager udtørring og virker nærende. Vælg f.eks. Avène XeraCalm A.D Cleansing Oil. 
  • Undgå vaskeklude og alle former for svampe. Vask i stedet med hænderne, som både er renere og mere skånsomme.
  • Påfør et pust Avène Termalkildevand for at berolige huden.
  • Sørg for at anvende fugtighedscremer i et passende interval i forhold til strålebehandlingen, f.eks. Avène XeraCalm A.D Cream eller Balm. Generelt anbefales det ikke at påføre nogen form for creme de sidste tre timer før strålebehandling.
  • Efter endeligt afsluttet behandling er det en god idé at bruge en kobber-/zinkbaseret reparationscreme på de berørte områder for at give bedre opheling og mindre ardannelse. Avène Cicalfate Cream er et godt valg.
  • I alvorlige tilfælde er lokal behandling af forbrændinger og forebyggelse af infektion påkrævet. Søg læge, hvis dette er tilfældet.

 

Klik her og find vores anbefalinger til dig som oplever tørre slimhinder, træthed og andre gener under kemoterapi og strålebehandling >>

 

Webapoteket, juli 2019