Fodpleje - sådan får du pæne, velplejede fødder

Vi glemmer nogle gange at pleje vores fødder, når de alligevel er pakket ind i strømper og sko den største del af tiden. Derfor kender mange til problemer som tør hud, hård og revnet hud samt negle, der trænger til en kærlig hånd. Velplejede fødder giver velvære - derfor har vi samlet de bedste tips og produkter til dig her.

 

Daglig fodpleje

Fødderne er den del af kroppen, der er udsat for størst belastning. Det er derfor vigtigt at ofre lidt ekstra opmærksomhed på dine fødders tilstand. For at bevare en sund og stærk hud på fødderne bør de dagligt plejes, vaskes og smøres grundigt med en nærende og blødgørende creme.

Eventuel hård hud reduceres med en skrubbecreme. Herved opnår du både daglig velvære og forebygger samtidig fodproblemer. Mange fodcremer indeholder carbamid eller glycerin, som tilfører og binder fugt samt mælkesyre, som genopbygger hudens naturlige fugtbalance og efterlader bløde og smidige fødder.

Eksempler på gode fodcremer er:

Find endnu flere fodcremer her >>

 

Scrub til fødderne

Har du tendens til ru og hård hud, kan det være en god ide at bruge en eksfolierende fodcreme et par gange om ugen. Vil du forkæle dig selv med en ”fod-spa oplevelse” derhjemme, kan du blande badesalt med en massage- eller hudolie. Skrub derefter fødderne blidt med saltblandingen. Skyl fødderne grundigt og anvend en god, fed fodcreme efterfølgende.

Hvis du gør det inden sengetid, kan du med fordel bruge en rigelig mængde creme og derefter påføre dig nogle tynde bomuldsstrømper natten over. På den måde trænger cremen godt ind og plejer den tørre hud.

 

Hård hud og hælrevner

Er skaden sket, og har du meget hård hud eller hælrevner, kan dette afhjælpes med en fodfil eller fodhøvl.

Apoteket har udviklet en keramisk fodfil, som giver en skånsom fjernelse af hård hud fra fødderne uden risiko for beskadigelse. Fodfilen er yderst velegnet til diabetikere, der har større risiko for fodsår. Filen kan anvendes på både tør og fugtig hud. Det er mest nænsomt at anvende filen på våd eller fugtigt hud. Huden kan enten blødgøres ved et fodbad, eller fodfilen anvendes i badet. Fodfilen er dobbeltsidet med en ru side, der er velegnet til særlig hård hud, og en finere side til mere nænsom fodpleje. Den kan rengøres under rindende vand for eksempel med en neglebørste og er derfor hygiejnisk i brug.

Der findes også reparerende specialcremer, som reducerer tørhed og reparerer revner og sprukne hæle. Australian Bodycare har udviklet en effektiv reparationscreme til hælrevner. Det samme har blandt andet Cosborg og Compeed. Fælles for dem alle er, at de stimulerer cellefornyelsen, genopbygger huden og efterlader bløde og smidige fødder.

Apotekets Hælcreme mod hælrevner har et højt indhold af carbamid (30 %) som heler effektivt og blødgør hælrevner og hård hud.

 

Svedige fødder

Mange personer har problemer med fugtige og svedige fødder. Her kan en god foddeodorant/antiperspirant hjælpe. Australian Bodycare Foot Spray har en langtidsvirkende og regulerende effekt på svedproblemer efter hver påføring. Den reducerer udviklingen af bakterier, der kan føre til lugtgener. Revitalising Foot Spray fra Scholl kan også anvendes; sprayen afhjælper svedige fødder og holder dem friske, tørre og velduftende i op til 24 timer.

 

Vabler og ligtorne

Bare fødder i sommersko kan give anledning til vabler på tæer og hæle. Når skoene gnider mod huden, fjernes hudens øverste lag, og der dannes en vabel. Men fortvivl ikke, der findes i dag gode produkter, som både heler og lindrer.

Compeeds vabelplastre fungerer som et ekstra lag hud. Plastret optager al overskydende fugt, så der dannes en hvid stødpude, hvilket giver vablen den bedste beskyttelse. Samtidig lindrer plasteret mod smerte og tryk på vablen, og det beskytter mod vand, snavs og bakterier. Compeed fungerer uanset på hvilket stadie af en vabels cyklus det påsættes, men jo tidligere anvendelse, desto hurtige vil helingen foregå. Compeed vabelplastre findes i flere varianter, så de tilgodeser ethvert behov. Og de er pakkede, så de let kan medbringes i tasken eller toiletpungen.

Døjer du med ligtorne, findes der også specielle Compeed ligtorneplastre med og uden salicylsyre, til lindring og opløsning af ligtornen.

 

Læs også: Behandling og forebyggelse af ligtorne

 

Trykaflastning til de høje hæle

Mange kvinder kender til den brændende smerte, der kan opstå på forfødderne, når man går i høje hæle. SkinOcare Benefeet gelbeskyttere aflaster dine forfødder og hjælper med at forebygge den brændende smerte. SkinOcare og Easy Step har endvidere mange produkter til aflastning af hæle, forfødder, tæer og knyster.

Der findes også skosåler til trykaflastning og massage af hele fodsålen. Liqua Care har flere forskellige typer kvalitetsskosåler til trykaflastning og støddæmpning.

 

Pedicure og neglepleje

Til smukke og velplejede fødder hører også velplejede negle. Invester i gode neglefile og –klippere, for det betaler sig!

Scholl og Australian Bodycare har gode kvalitetsprodukter til ethvert neglebehov. Hvis neglen er misfarvet eller beskadiget kan du anvende Nalox. Nalox giver en mere jævn overflade og binder fugt i neglen. Glem ikke at pleje neglebåndene med en god olie eller creme. Du kan også få specielle neglebåndssakse og –tænger beregnet til neglebåndsgener.

Afslut negleplejen med en styrkende negleolie eller creme eller evt. lakering med neglelak.

 

 

Webapoteket, februar 2022