Fakta om PTFE, flourstoffer og flour i tandtråd

Vi får en del spørgsmål til valg af tandtråd, i forbindelse med at Forbrugerrådet Tænk i april 2019 har testet tandtråd for flourstoffet PTFE. Når man hører ordet ’flourstoffer’, er det naturligt at tænke på flour, som findes i meget tandpasta og tandtråd, men flour og flourstoffer er ikke to sider af samme sag, og de har forskellige effekt på vores helbred og verden omkring os.

Derfor har vi her samlet info om, hvad der er op og ned omkring flour i tandtråd. Det kan være svært at gennemskue, hvad det egentlig er, man skal være opmærksom på, for flourstoffer er ikke det samme som flour. Flour i tandtråd er ikke noget, man bør undgå.

Hvis du kommer i tvivl om indholdsstoffer i nogle af vores produkter, er du meget velkommen til at ringe til vores uddannede farmaceuter, som sidder klar til at hjælpe dig. Ring på 8785 1133, så får du hjælp til at vælge det rigtige for dig.

Flourstoffer og flurid er to forskellige ting

Flourstoffer er kemiske forbindelser, som går under mange navne fx PTFE, PFC, PFAS, perfluorerede stoffer, fluorcarbon, organisk flour mv. De har egenskaber, der kan gøre et produkt vand-, fedt- og snavs-afvisende. Derfor anvendes de i mange ting fx fodtøj, fødevareemballage og produkter til personlig pleje heriblandt tandpleje. Det har vist sig flourstoffer kan give problemer med sundheden og skade miljøet og brugen af dem bør derfor begrænses.

Flour kaldes også flurid eller uorganisk flour og er ikke det samme som fluorstoffet PTFE. Du kan derfor roligt købe tandtråd og tandpasta med fluor. Faktisk har meget forskning dokumenteret, at flour styrker emaljen på tænderne.

Flour i tandtråd og tandpasta er OK

Det meste tandpasta og en del tandtråd indeholder flurid også kaldet uorganisk flour. Det er IKKE det samme som flourstoffer. Flour i tandplejeprodukter er et helt andet stof. Der ligger masser af forskning, der dokumenterer at flurid styrker emajlen på dine tænder og på den måde forebygger huller i tænderne. Der er derfor ingen fare ved at anvende tandpasta eller tandtråd med flour.

Hos os kan du finde en række forskellige produkter til tandpleje og tandhygiejne, som indeholder flour, der styrker emaljen på tænderne og kan hjælpe til at forebygge huller. Nederst på siden her kan du se et udvalg af tandtråd, som ikke indeholder PTFE, som man bør begrænse brugen af.

Sådan vælger du tandtråd uden flourstoffer

Hvis du ønsker at undgå flourstoffer i tandtråd, skal du gå efter produkter der ikke indeholder PTFE. De fleste tandtrådsproducenter laver varianter både med og uden PTFE. På Webapoteket kan du, når du finder et produkt på siden, klikke på fanen indhold og se, om det indeholder PTFE. Hvis der er PTFE i vil det fremgå der. Produkterne herunder indeholder ikke flourstoffet PTFE, selvom der godt kan være flour i produkterne.

Husk altid at læse indholdslisten, inden du køber et produkt, som du kommer i tæt kontakt med for at sikre dig mod stoffer som PTFE, som man bør undgå.

Kilder: 1.Kemi.Tænk Flourstoffer derfor er de problematiske ; 2.Kemi.Tænk Er tandpasta farligt 

Webapoteket maj 2019

Tandtråd uden PFTE