Skærer du tænder om natten ?

Vågner du ofte med en dulmende hovedpine eller ømme kæber? Opdager du nogle gange at du presser tænderne sammen uden at tænke over det? Ofte opdager man ikke, at man skærer tænder, før man føler smerte eller kommer til kontrol hos tandlægen.

Hvad sker der, når du skærer tænder

De fleste skærer kun tænder når de sover. Tænderskæren, eller bruksisme som det hedder på fagsprog, sker ofte i den tidlige del af natten og kan ofte forstyrre en partner der sover ved siden af. 


Nogle kan presse og skære tænder så man kan høre det, og andre gør det lydløst. Dem som gør det lydløst, bliver ofte først opmærksomme på det, når tandlægen opdager unormal slidtage på tænderne. 
Tænderskæren kan være mild og kun ske en gang i mellem, og det kan være aggressivt og ofte.


Mennesker som skærer tænder kan vågne med hovedpine, ørepine og tandpine. Ansigtsmusklerne og kæbeled kan være ømme. Foruden at give ubehag, kan bruksisme ødelægge tandrestaurationer og i yderste konsekvens løsne tænder. Tandpresset kan også forårsage revner og brud på tænderne. Skærer du tænder, slider du på tændernes emalje, og når emaljen er tynd eller helt væk bliver tanden følsom overfor høje og lave temperaturer. 

 

Tænderskæren kan opstå i alle aldre. Smerte og ubehag fra forkølelser, mellemørebetændelse, allergier samt andre lidelser kan få børn til at skære tænder.

Selvom årsagen til det at skære tænder ikke er fundet, så kender man mange faktorer som påvirker. F.eks. stressede situationer, problemer med at sove, unormalt bid samt skæve og manglende tænder. 

Hvordan behandles tænderskæren

Regelmæssig kontrol hos tandlægen er vigtig for at opdage tidligt om du skærer tænder. Din tandlæge kan opdage og behandle uregelmæssig slidtage af tænder, samt fastslå hvorfra en eventuel smerte kommer. I mange tilfælde er forklaringen at du skærer tænder.


Baseret på tandlægens diagnose kan en eller flere behandlinger anbefales. Tandlægen kan anbefale en bideskinne som skal bruges om natten. F.eks. en blød speciallavet skinne der passer dine tænder i f.eks. overmunden som forhindrer kontakt med tænderne i undermunden. Bideskinnen reducerer presset på tænderne samt beskytter emaljen.


Hvis stress virker som hovedårsagen til bruksisme, kan det være en god ide at tænke på måder hvorved man kan slappe af. Man kan lytte til musik, læse en bog, gå en tur eller tage et karbad. Hvis man lægger en varm og våd klud på kinden kan det også nogle gange få musklerne til at slappe mere af. Et unormalt bid dvs. et bid hvor tænderne ikke passer godt sammen kan også føre til bruksisme. Behandlingen kan involvere reduktion af ”høje punkter” på en eller flere tænder.


Tænderskæren er ofte forekommende og rammer de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt i levet. Hvis du opdager, at du skærer tænder bør du kontakter din tandlæge for at få kontrolleret dine tænder.

Behandling af tænderskæren med Ekulf Night Guard

Måske kan dine problemer løses med en bideskinne. Løsningen kan være en speciallavet skinne, eller du kan vælge en løsning, der ikke kræver specialtilpasning, nemlig en unik blødbideskinne, der former sig efter dit tandsæt. På Webapoteket finder du EKULF NightGuard som er en universal bideskinne, der passer til alle. NightGuard tilpasses til netop dit tandsæt ved at følge vejledningen i pakken. Skinnen består af et blødt materiale, der former sig rundt om tænderne og forebygger tænderskæren. Bruger du skinnen om natten, giver det bedre søvn, da den forebygger hovedpine og ubehag, som komme ved tænderskæren og tændergnidslen. Køb Ekulf NigthGuard her

Webapoteket juni 2014.