Hvorfor sveder jeg så kraftigt?

Hvis dine hænder drypper af sved, dine sokker konstant er våde, eller du må skifte tøj flere gange om dagen, fordi du er gennemblødt af sved, så kan det være fordi, du lider af hyperhidrosis. Hyperhidrosis er en svedlidelse, som rammer 3-5 % af den danske befolkning. Læs mere om symptomer, og hvad du kan gøre for at behandle, her.

 

Sådan styres svedproduktionen

Vi har svedkirtler fordelt over hele kroppen, selv i hårbunden. Det betyder, at vi sveder over hele kroppen. Det er en helt normal fysiologisk proces, som er nødvendig for at opretholde vores væskebalance. Samtidig fungerer sveden også som temperaturregulering af de indre organer. Hypothalamus, som også kaldes reptilhjernen, fungerer som kroppens termostat. Hypothalamus styrer den sved, vi producerer i hovedet, på brystet og på ryggen.

Sved på hænder og fødder, styres af det limbiske system. Sveder man meget fra hænderne, kan det være svært at holde fast om ting. Generelt sveder vi dog mest fra armhuler, på hænder og fødder. Det skyldes, at armhulernes svedkirtler er konstrueret til at afgive mere sved end andre steder på kroppen, og at hænder og fødder har et større antal svedkirtler.

 

Primær og sekundær hyperhidrosis

Du har måske hørt, at når man taler om hyperhidrosis, så taler man om primær hyperhidrosis eller sekundær hyperhidrosis. Ved primær hyperhidrosis, er der ikke umiddelbart en årsag til den kraftige sved. Det viser sig dog, at i op til 50 % af tilfældene i denne gruppe, er det arveligt disponeret. Hvis man altså begynder at spørge i familien, om der har været andre i familie, der har svedt ekstra meget, så kan der ofte dukke en historie op om en onkel eller bedsteforælder, der har haft det samme problem. Når vi taler om sekundær hyperhidrosis, så er der en bagvedliggende årsag til lidelsen.

Mulige årsager til sekundær hyperhidrosis:

  • fødevarer og drikke
  • medicin
  • sygdom, neurologiske lidelser, stofskiftesygdomme eller kræft
  • overgangsalder

 

Behandlingsmetoder ved kraftig sved/hyperhidrosis

Behandlingsmetoderne er nævnt i den rækkefølge, de normalt anvendes i, alt efter hvor omfattende problemet er.

  • Hyppig vask med brug af deodorant med antiperspirant effekt. Mange deodoranter har et lavt indhold af aluminiumklorid (op til 5 %). På den måde hæmmer de svedproduktionen lokalt.
  • Hvis en almindelig deodorant ikke rækker, anbefales en antiperspirant med aluminiumklorid. Aluminiumklorid stopper svedproduktionen, ved delvist at lukke svedkanalerne. På den måde, ledes sveden til en større overflade på kroppen. Det er ikke muligt at udskifte aluminiumklorid med et andet stof og få den samme virkning, hvis du har problemer med kraftig sved.

Der har været en del debat om hvorvidt der er en sammenhæng mellem brugen af aluminiumklorid og visse sygdomme. Det er dog blevet afvist i en nylig publiceret rapport fra EFSA (European Foodsafety Authority). Her konkluderes det, at der ikke er noget videnskabeligt bevis herfor. Der er heller ikke nogen begrænsning på mængde af indhold af aluminiumklorid i antiperspiranter på grund af lavt optagelse gennem huden. Antiperspiranter med aluminiumklorid findes i styrker mellem 15-25 %, og i forskellige appliceringsformer, alt efter hvor de skal anvendes. Det er vigtigt at følge brugsvejledninger for størst mulig effekt.
Du kan læse mere om aluminium i deodoranter her >>

 

Hvis antiperspiranter med aluminiumklorid ikke har den ønskede effekt, kan der vælges mellem følgende mere omfattende og kostbare metoder:

  • Iontoforese: Her anvendes aluminiumsbakker med saltvand, som der sendes strøm igennem. Behandlingen giver en let ikke ubehagelig snurren i hænderne eller fødderne under behandlingen. Behandlingen tager ca. 20 min og foretages en gang ugentlig typisk 5 til 10 behandlinger ved hudlægen, hvorefter behandlingen, hvis der er behov for det, kan foretages hjemme.
  • Medicinsk behandling: Ved udbredte svedgener kan Ercoril hjælpe. Ercoril anvendes også ved irriteret tyktarm og en af dens bivirkninger er mindre svedproduktion, hvilket man udnytter ved hyperhidrosis.
  • Botoxbehandling: Botox er en meget effektiv svedblokker, der anvendes med stigende intervaller og efter 2-3 års behandling giver det ofte en mere permanent mindre eller normal svedproduktion i det behandlede område. Der er normalt ikke bivirkninger ved botoxbehandling.
  • Operation: Anvendes hvor anden behandling har været utilstrækkelig. Operationen foregår i lokalbedøvelse, hvor svedkirtlerne fjernes.

 

Senest opdateret, august 2022