Solpleje, UV-index, faktortal og solcreme

Hvad er UV-index

UV-indeks er et mål for intensiteten af den (hud-) skadelige UV-stråling. 
I Danmark kan indekset højst blive  ca. 7 i sommermånederne. I middagssolen ved ækvator kan indekset højst blive ca. 15. 


Når UV-indexet er 3 eller mere, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du beskytter dig i solen. 
I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 og 15 fra april til september, når der er skyfrit eller kun få skyer på himlen. 


Du kan beskytte dig ved at følge de fire solråd:

  • Siesta
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk Solariet

I lande tæt på ækvator kan UV-indexet blive meget højt, derfor er det særlig vigtigt at du beskytter dig, hvis du tager på ferie sydpå. Her anbefales det at bruge solcreme med højere faktor, fx faktor 30. 

Sådan virker solcreme

Solcreme virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen. Ofte består en solcreme af flere solfiltre for bedst mulig effekt. Filtrene trænger ind i huden og opsuger solens stråling. Solcreme kan ikke give 100% beskyttelse mod solen, der vil altid være en mindre del af strålingen, som trænger ind i huden

Hvad betyder solbeskyttelsesfaktoren?

Solcremer skal være mærket med faktortal eller SPF (Sun Protection Factor), og virkningen skal kunne dokumenteres. Faktoren er et forholdstal, man finder frem til ved at måle, hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i hud med solcreme på, i forhold til hud uden solcreme. Udover faktortal kan nogle solprodukter være forsynet med en kategori. Sammenhængen mellem faktortal og kategori fremgår af nedenstående tabel.

 

SPF

Kategori

6-10

Lav beskyttelse 

15-25

Mellem beskyttelse

30-50

Høj beskyttelse

50+

Meget høj beskyttelse

 

 

Faktortallet er kun vejledende. Hvor længe du vil være om at få en solskoldning, afhænger af tidspunktet på dagen og året, mængden af UV-stråling, skydække samt din hudtype. Desuden har det betydning, hvor meget solcreme du smører dig med, samt om huden er i kontakt med vand, sand, sved eller tøj.

Hvilken solfaktor bør du vælge?

For at nedsætte risikoen for at få kræft i huden og ældning af huden, bør solcremer både beskytte mod UVA- og UVB-stråling. På særligt udsatte steder, som næse, læbe, øreflipper og skuldre, er det en god idé at bruge en solstift med et højere faktortal. Får du tit forkølelsessår, kan en læbepomade med højt faktortal desuden forhindre solen i at fremkalde et udbrud. 


Vælg faktor efter hudtype og solens intensitet. Normal hud kan nøjes med mellem-beskyttelse faktor 20  i den danske sommer. Den sarte og lysfølsomme hud kræver mere beskyttelse. 
Både børn og voksne kan have behov for solcreme med meget høje faktortal. Det gælder hvis du: 

  • let får soleksem
  • har en hudsygdom
  • har operationsar
  • tager lægemidler, der øger din huds følsomhed for solens stråler


Du kan altid spørge på Webapoteket, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får medicin, der øger din huds lysfølsomhed. Mail: kundeservice@webapoteket.dk

 

Læs her hvad du kan gøre efter solbadning og hvis du har fået solskader.

Få gode solråd her. 

Find Solcremer Du kan se alle vores solplejeprodukter her

 

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, cancer.dk, Sundhedsstyrelsen: Fakta om solbeskyttelse, myskincheck.dk
Webapoteket juli 2019