Smertestillende håndkøbsmedicin

Smerter kan være akutte eller kroniske. Akutte smerter kan oftest behandles med et lægemiddel i håndkøb - altså uden recept fra lægen. Læs mere om smertestillende håndkøbsmedicin her i artiklen.

Håndkøbslægemidler kan afhjælpe smerterne, så de ikke bliver langvarige, virker febernedsættende og kan mindske hævelse og rødme. Smertestillende piller du kan købe uden recept, findes i små pakninger, som passer til en kortere behandling af smerter. Nogle smertestillende piller findes i større pakninger - disse er på recept og skal ordineres af en læge.

Oplever man behov for at tage smertestillende medicin gennem længere tid, anbefaler vi at tale med en læge.

Hvad skal jeg vælge af smertestillende?

I håndkøb findes der tre forskellige smertestillende lægemiddelstoffer, som sælges under forskellige handelsnavne:

Paracetamol:

Findes som tabletter, brusetabletter, mikstur (flydende), suppositorier (dem til numsen) og opløselige tabletter. Paracetamol findes med salgsnavne som Panodil, Pamol, Arax og Pinex. Paracetamol virker smertestillende og febernedsættende og er altid vores 1. valg ved smerter.

Ibuprofen og Diclofenac, også kaldet NSAID:

Fås som tabletter og creme/gel. NSAID findes under salgsnavne som Ipren, Ibuprofen, Ibumax, Ibumetin, Ibutop, Voltaren, Felden og Diclofenac. NSAID produkter virker febernedsættende og smertestillende ved at hæmme betændelsestilstande. Gelen anvendes ofte ved skader på muskler og led, hvor man behandler direkte hvor smerten opstår, f.eks. et forstuvet led. Oftest bruges disse smertestillende produkter mod muskel- og ledsmerter samt ved menstruationssmerter.

Acetylsalicylsyre:

Findes som tabletter og brusetabletter. Acetylsalicylsyre findes med salgsnavne som Kodimagnyl, Treo og Triplo. Acetylsalicylsyre virker i store træk som NSAID produkter, men anbefales mindre pga. risiko for mavegener. Vi anbefaler Acetylsalicylsyre som 1.valg ved migræne.

I Kodimagnyl har man tilsat Codein, som i kroppen omdannes til morphin. Mængden af Codein er dog så lille, at den smertestillende effekt formentlig ikke kan påvises.

Koffein:

I visse håndkøbslægemidler som Treo, Panodil Extra og Arax Ekstra har man tilsat Koffein, som findes i kaffe. Koffein virker opkvikkende og forstærker den smertestillende effekt, af det smertestillende stof som er i tabletten.

Er der bivirkninger ved smertestillende i håndkøb?

NSAID/Ibuprofen og Acetylsalicylsyre kan give bivirkninger som mavesmerter, hvor man ved længere varende brug kan se mavesår. Vi anbefaler derfor altid at bruge disse lægemidler i kortest mulig tid og i den laveste dosis. 

Paracetamol har generelt ganske få bivirkninger og tåles godt af de fleste. Vær opmærksom på, at det er yderst vigtigt at holde sig til de anbefalede doser. Paracetamol kan påvirke leveren, hvis dosis ikke overholdes.

NSAID/ibuprofen i cremer/gel giver som oftest ikke bivirkninger, dog ses i få tilfælde hudirritation.

 

Gode råd hvis du ønsker at bruge et smertestillende lægemiddel i håndkøb:

  • Læs indlægssedlen omhyggeligt før brug.
  • Tal med din læge hvis smerten ikke forsvinder.
  • Spis aldrig mere af den smertestillende medicin, end den anbefalede dosering som står på pakken.
  • Anvend smertestillende medicin i håndkøb i kortest mulig tid og i lavest mulig dosering.
  • Smertestillende medicin i håndkøb kan forværre hovedpine, hvis det bruges hyppigt = 10-14 dage om måneden.
  • Vi anbefaler Paracetamol som 1. valg.

 

Må alle tage smertestillende håndkøbsmedicin?

Svaret er nej – det er vigtigt at være opmærksom på:

  • Har du nedsat nyre- eller leverfunktion bør du altid tale med lægen før brug af Paracetamol.
  • Har du astma, hjertesygdomme, nedsat lever eller nyrefunktion, er gravid, har eller har haft mavesår eller mavesmerter, bør du kun anvende NSAID/Ibuprofen i samråd med lægen.
  • Har du astma, hjertesygdomme, er under 15 år, har nedsat lever eller nyrefunktion, er gravid, har eller har haft mavesår eller mavesmerter, bør du kun anvende Acetylsalicylsyre i samråd med lægen.
  • Til børn over 2 år anbefaler vi Paracetamol.
  • Tal altid med lægen hvis dit barn under 2 år har brug for smertestillende.

 

Vil du vide mere om forskellige typer af smerter og behandlinger? Så læs med i artiklen her >>


Webapoteket, september 2021