Pleje af fedtet og uren hud

Både teenager og voksne kan få fedtet og uren hud. Her får du viden om faserne af fedtet og uren hud, hvordan solens stråler påvirker uren hud og hvordan du bedst plejer din hud.


Mange unge oplever problemer med uren hud. Henholdsvis 83% piger og 95% drenge har i perioder udfordringer med uren hud. Huden er fedtet med hudorme og/eller bumser i større eller mindre grad – især på panden og næsen. Det skyldes først og fremmest en forøget talgproduktion, tilstoppede porer samt bakterier, der har en indflydelse på hudens fedtstoffer. Udover urenheder, er øget sensitivitet, rødme og irritation kendetegnene.

 

Faser af fedtet og uren hud:

  • 1. fase: Der er en overproduktion af talg i kirtlerne, så huden bliver fedtet og skinnende.
  • 2. fase: Talg ophobes i kirtlerne og danner åbne eller lukkede hudorme og bumser.
  • 3. fase: Vækst af bakterier (Propionibacterium acnes), som fører til betændelse og røde bumser.
  • 4. fase: Hævelse og betændelse i talgkirtlerne, som leder til, at der dannes væskende knuder.

 

Uren hud og solstråler

Vær særlig opmærksom på uren hud i solsæsonen. Solen er nemlig ikke nødvendigvis din ven. I starten af sommeren oplever mange en bedring, fordi solen udtørrer huden lidt, og fordi en solbrun kulør får urenheder til at være mindre synlige. Men solen fortykker hornlaget, så porerne lettere tilstoppes. Derfor kan der ses en forværring i eftersommeren. Pas også på, hvis du har friske ar efter bumser, da sollys kan tilføre et ar farve, så man får permanente brunlige pletter. Beskyt huden med en solcreme, og vælg én, som er særligt udviklet til fedtet og uren hud.

 

Behandling med lægemidler

Alvorligere tilfælde af uren hud behandles med lægemidler. Nogle af disse, især isotretinoin, virker meget udtørrende på huden og på slimhinderne. Her er der brug for plejende rens og creme til at modvirke den meget ubehagelige tørhed. 

 

Må man trykke bumser?

Vi kender det – man stirrer i spejlet og den sidder lige der i panden hvor alle kan se den – bumsen. Heldigvis er det oftest kun dig selv der ser den, men hold fingrene fra bumserne og lad være med at pille. Det er svært – vi ved det godt, men at klemme i bumser gør kun din hud værre, og du risikerer at få grimme ar.

Heldigvis er der hjælp at hente til uren og akne.

Pleje er nummer 1, sørg for at afrense din hud morgen og aften. Du fjerner på den måde det overskydende fedt og talg, samt bakterier og snavs. Find en god ansigtscreme som passer til din hudtype. Det er vigtigt med fugt til huden også ved akne. Vær tålmodig når du bruger ansigts- og kropsprodukter til akne og uren hud. Giv ikke op, der kan gå op til 3 måneder før du ser det gode  resultat. Akne kan hurtigt komme tilbage, så sørg for at fortsætte behandling med produkter som passer til din hud.

Vi hjælper gerne med valg af produkter fra vores populære serier som fx Vichy Normaderm, La Roche-Posay Effaclar, Avène Cleanance eller Ducray Keracyl til rens og pleje af akne og uren hud.

 

Vichy Normaderm er en komplet serie af produkter til uren hud. Seriens smukke grønne farve signalerer pleje med aktive ingredienser som salicylsyre, hyaluronsyre og bifidus fra probiotika. I serien finder du produkter til komplet hudpleje i alt fra forskellige typer af rens, matterende creme, SOS anti-spot samt dagcreme til den voksne hud som er uren. 

Find alle produkterne fra Vichy Normaderm her »

 

La Roche-Posay Effaclar er udviklet med fokus på tolerance og anbefales af dermatologer verden over. Effaclar fremstilles efter høje standarder og i serien finder du produkter til svære urenheder og tilstoppede porer, skinnende og ujævn hud samt sart og tør hud grundet medicinsk behandling. I serien finder du flere specialprodukter, der vil derfor altid være et produkt der passer til de forskellige typer af uren hud.

Find alle produkterne fra La Roche-Posay Effaclar her »

 

Avène Cleanance er en omfangsrig serie af rens og pleje med aktive indholdsstoffer, der har en gavnlig effekt på de 4 faser af fedtet og uren hud.

Avène Cleanance-seriens vigtigste aktivstoffer er Avène Termalkildevand og de patenterede ingredienser Monolaurin, X-Pressin og Diolenyl. I nogle tilfælde kræver uren hud behandling med receptpligtig creme eller en tablet behandling. Dette ses oftest ved svære former for akne. I serien finder du produkter, der kan anvendes som supplement til medicinsk behandling for at undgå gener som udtørring af huden. 

Find alle produkterne fra Avène Cleanance her »

 

Ducray Keracyl indeholder det aktive stof Myrtacine®, et patenteret stof udvundet af middelhavsplanten myrte, der sørger for at begrænse bakteriernes biofilmdannelse samt modstandsdygtighed. I serien finder du rense og ansigtsprodukter, samt læbe og ansigtspleje som er særligt velegnet til hud der er i medicinsk behandling.

Find alle produkterne fra Ducray Keracnyl her »

 

 

Webapoteket, september 2021