Overvægt – hvonår er man overvægtig

Overvægt er et stigende problem i Danmark. Flere og flere danskere lider af overvægt, og tallene på badevægten er kun steget med årene. Det viser en undersøgelse fra 2017 foretaget af Sundhedsstyrelsen om danskernes sundhed lavet på baggrund af mere end 180.000 svarpersoner.

Undersøgelsen viser, at 51 % af den voksne danske befolkning (fra 16 år) var moderat eller svær overvægtige i 2017. Af de 51 % var 16,8 % svært overvægtige. Også blandt børn er antallet af overvægtige steget. En undersøgelse af WHO viser, at 18-20 % af børn i alderen 6-9 år er overvægtige. Heraf er 5 % svært overvægtige.

Andelen af moderat og svært overvægtige er altså steget markant inden for de seneste 10 år. Derfor kan man vidst godt sige, at der er tale om en folkesygdom, som skaber et stort problem – ikke mindst hos de personer, der lider af overvægt.

Hvad er overvægt?

Overvægt forekommer, når der er for meget kropsfedt på kroppen. Overvægt er en af de største trusler mod folkesundheden og med den stigende overvægt blandt den danske befolkning, ser det kun ud til at gå den forkerte vej.

Der kan være rigtig mange grunde til overvægt. Grundlæggende kan overvægt skyldes usunde madvarer, for meget mad og lav eller ingen fysisk aktivitet. Men ofte ligger der altså meget mere bag. Hos nogle overvægtige kan der være psykiske årsager eller fysiske, som eksempelvis lavt stofskifte, der gør, at kiloene langsomt er kommet snigende. Men også arv (genetik) og miljø kan spille en rolle i forbindelse med overvægt. Fordi der kan være mange årsager til overvægt, er det derfor heller ikke altid lige så let at smide de mange overflødige kilo.

Det er dog værd at gøre et forsøg eller flere for at slippe af med overvægten. Er man overvægtig, er der nemlig større risiko for at få en række følgesygdomme. En undersøgelse viser, at overvægt kan føre til depression og dårligt trivsel. Hvis man er overvægtig eller svært overvægtig er man desuden i risikozonen for at få livsstilssygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, kræft, søvnapnø samt problemer med reproduktionen og belastningslidelser i kroppen.

Hvornår er man overvægtig?

Det kan være lidt svært at vide, om man er overvægtig. Der kan Body Mass Index (BMI) hjælpe dig med at spore dig hen på, om du er overvægtig eller om du måske har selv synes, at du har lidt for meget på sidebenene.

Du kan beregne dit BMI ved at dividere din kropsvægt (kg) med din højde (cm) i anden. På nedenstående tabel kan du se dit BMI og din vægtgruppe:

BMI

Vægtgruppe

< 18,5

Undervægtig 

18,5 – 25

Normalvægtig

25 – 30

Overvægtig

> 30

Svær overvægtig

> 40

Ekstrem svær overvægtig

*Vær opmærksom på, at tabellen gælder for voksne. Beregningen af børns BMI er anderledes.

Man er altså overvægtig, hvis man har en BMI på 25 eller derover og svær overvægtig, hvis man har en BMI på 30 eller derover.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at BMI ikke er et facit og kan altså ikke bruges alene til at vurdere, hvorvidt der er tale om overvægt. BMI er mere en slags rettesnor, som kan give dig en idé om, hvilken vægtgruppe du hører ind under.

Det betyder, at du sagtens kan have en BMI på over 25 uden at være overvægtig, hvis du er muskuløs eller har kraftige knogler.

Hvis du er i tvivl, om du er overvægtig, kan du desuden kigge på din kropsfacon, dit taljemål og din fedtprocent, som kan give dig et fingerpeg i forhold til, om du er overvægtig og har brug for et vægttab.

 

Hjælp til overvægt

Vægttab kommer ikke af sig selv, og kræver livsstilsændringer og mange vil have hjælp af at få vejledning i omlægning af kost og motion. Der findes lægemidler til overvægt, såkaldte slankepiller, som kan anvendes som supplement til motion og kost. Du kan læse mere om lægemiddel til vægttab her