Om indholdsstoffer
Hos Webapoteket har vi gjort os umage for at have en bred portefølje af lovlige produkter på vores hjemmeside. Produkterne er udvalgt ud fra vores vurdering af kvalitet kombineret med vores kunders efterspørgsel.
Som opfølgning på den dialog, der indimellem er i diverse medier omkring indholdsstoffer, vil vi gerne vise, hvordan vi kvalificerer vores udvalg hos Webapoteket, så du selv kan vurdere, hvad der er godt for dig. Samtidig vil vi gerne vise dig, at vi kan stå inde for vores produktudvalg.
Vi mener, det er vigtigt, at du som kunde selv har mulighed for at tage stilling til, hvilke varer du ønsker. Vi tilstræber derfor, at vores varer har den produktbeskrivelse, der er nødvendig for at du som kunde, kan træffe en kvalificeret beslutning om, hvad du ønsker at købe.
For at gøre din vurdering lettere, er vi i gang med at opdatere vores varebeskrivelser, så det tydeligt fremgår, hvilke indholdsstoffer det enkelte produkt indeholder. På den måde kan du som forbruger og især allergiker let vurdere, om produktet er egnet for dig.
Hvis du har en sart hud, har parfumeallergi eller lider af eksem, anbefaler vi produkter uden parfume. Vælger du at anvende produkter med Svanemærket eller Astma-Allergi-deklarerede produkter, er de uden parfume, men der findes også mange andre gode ikke-Svanemærkede produkter uden parfume. Mange kunder vil gerne have produkter med parfume, og derfor har vi også produkter, som vi kan stå inde for i vores sortiment.
Finder du et produkt, som endnu ikke har den fulde varedeklaration, må du endelig kontakte os, så vi kan følge op. Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til indholdsstofferne i et produkt. Vi vil meget gerne uddybe vores holdning, vejlede og tage en dialog med dig.
Om parfumestoffer på Webapoteket
På Webapoteket kan du få produkter med eller uden parfume. Når du køber varer med parfume, skal du være opmærksom på, at der findes 26 parfumestoffer, som er deklarationspligtige, da de kan give parfumeallergi, hvis de findes i en vis koncentration. Flere af dem er naturligt forekommende æteriske olier fra planter, hvor andre er syntetisk fremstillet. Der er ikke allergimæssigt forskel på om et parfumestof er naturligt eller syntetisk fremstillet. Det, der betyder noget, er, hvor ofte man udsættes for parfumen, samt hvor stor koncentration der er i produktet. Er du parfumeallergiker, bør du derfor undgå nedenstående 26 deklarationspligtige parfumestoffer.
Deklarationspligtige parfumestoffer
- Alpha-Isomethyl ionone
- Amyl cinnamal
- Amylcinnamyl alcohol
- Anise alcohol
- Benzyl alcohol
- Benzyl benzoate
- Benzyl cinnamate
- Benzyl salicylate
- Butylphenyl methylpropional
- Cinnamal
- Cinnamyl alcohol
- Citral
- Citronellol
- Coumarin
- Eugenol
- Evernia prunastri (oakmoss) extract
- Evernia Furfuracea (Treemoss) extract
- Farnesol
- Geraniol
- Hexyl cinnamal
- Hydroxycitronellal
- Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde
- Isoeugenol
- d-Limonene
- Linalool
- Methyl 2-octynoate
Hvad betyder "potentielt hormonforstyrrende stoffer"?
Hos Webapoteket sælger vi kun produkter, der er godkendt til brug i Danmark. Når vi tager et produkt ind i vores sortiment, skal ingredienserne være testede og tilsat i lovlige koncentrationer. Nedenfor finder du en liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende i høje doser, men som er lovlige i EU i små og gennemtestede koncentrationer. Myndighederne anbefaler, at man som forbruger tilstræber at minimere brugen af produkter med hormonfostyrrende stoffer, da kombinationen af flere forskellige kan give det man kalder cocktaileffelkt.
På Webapoteket har vi produkter, som indeholder et eller flere af disse indholdsstoffer. Disse er testede og godkendt i EU og tilsat i lovlige koncentrationer. Når de anvendes, er det som regel, fordi det er det sikreste og mest gennemtestede alternativ. Når du som forbruger vurderer på et produkt, er det vigtigt samtidig at tage højde for, hvad det skal bruges til og hvilke alternative tilsætningsstoffer der findes, og hvad der sker med produkter, hvis de ikke tilsættes. Har du spørgsmål til indholdsstoffer i et givent produkt, er du altid velkommen til at kontakte os.
- 3-Benzylidene Camphor
- 4-hydroxybenzoic Acid
- 4-Methylbenzylidene Camphor
- Acetyl Hexamethyl Tetralin
- Benzophenone (uv filter)
- Benzophenone-1
- Benzophenone-2
- Benzophenone-4
- Benzophenone-5 (uv filter)
- Benzyl salisylate (parfumestof)
- BHA eller Tert.-Butylhydroxyanisole
- BHT eller Butylated Hydroxytoluene – konserverende antioxidant anvendes som alternativ til parabener,
- Boric Acid
- Butylparaben - konserveringsmiddel
- Cyclotetrasiloxane
- Cyclopentasiloxane
- Deltamethrin
- Diethyl Phthalate (DEP)
- Dihydroxybiphenyl
- Ethylhexyl Methoxycinnamate
- Ethylhexyl salisylate (uv-filter)
- Genistein (hudplejende)
- Hexamethylindanopyran
- Homosalate (uv-filter)
- Hydroxycinnamic Acid
- Isoamyl 0-methoxicinnamate (uv-filter)
- Kojic acid (antioxidant)
- Nitrophenol
- Octoxynol
- Octocrylene (uv-filter)
- Propylparaben – konserveringsmiddel
- Resmethrin
- Resorcinol
- Styrene
- T-butyl methyl ether (MTBE)
- Triclosan (ikke med på EUs liste, men forskning peger på, at det er hormonforstyrrende)
- Triphenyl phosphate
Om konserveringsmidler på Webapoteket
Det er meget svært at fremstille hudplejeprodukter uden konserveringsmidler. Forklaringen er, at produkterne er gode vækstmedier for både svampe, mug og bakterier. Hvis en af disse får mulighed for at gro i et hudplejeprodukt, betyder det, både at produktet bliver ødelagt, holdbarheden mindskes, og der er risiko for, at produktet kan være skadeligt at bruge. Derfor er konservering af hudplejeprodukter og kosmetik vigtigt.
Der findes flere forskellige typer konserveringsmidler, og når man vurderer på sikkerheden af brugen af et stof, skal det også tages i betragtning, om det anvendes i koncentrationer, der er testet sikre.
Om parabener
Parabener er en fællesbetegnelse for 6 forskellige konserveringsmidler. Parabener har været brugt siden 1920'erne, og der er derfor stor dokumentation på deres virkninger. Det er vigtigt at skelne mellem de forskellige parabener, da to af dem er vurderet som sikre at anvende, og de andre er under mistanke for at være hormonforstyrrende i større koncentrationer.
- Sikre parabener er methylparaben, ethylparaben, propylparaben og butylparaben. Disse er af EU frikendt for at være hormonforstyrrende når de anvendes i lovlige koncentrationer. Astma-Allergi Danmark godkender produkter med disse konserveringsmidler. Methylparaben og ethylparaben har været brug i mange år og er gennemtestede – derfor kan vi stå inde for produkter med det indhold. Som forbruger skal du være opmærksom på, at alternativet til parabener enten kan være, at der i stedet tilsættes indholdsstoffer som fx MI, der kan have problematisk virkning, eller at produkter uden konservering har meget dårlig holdbarhed med risiko for bakterieudvikling.
- Parabener under mistanke for at være hormonforstyrrende er nedenstående parabener. Vi har nogle produkter på siden, som indeholder dette i lovlige og godkendte koncentrationer. Det fremgår af ingredienslisten hvis produktet indeholder disse parabener.
- Isopropylparaben
- Isobutylparaben
Andre konserveringsmidler
BHT (Butylated Hydroxytoluene) findes som konserveringsmiddel i flere af produkterne på Webapoteket. Det fremgår af ingredienslisten, hvis der er BHT i produktet. Det er vores vurdering at produkter med BHT er sikre at anvende, i godkendte små koncentrationer. BHT er testet og godkendt i EU og anvendes ofte som alternativ til parabener. Hvis du helt ønsker at undgå BHT anbefaler vi, at du vælger et Svanemærket produkt.
Methylchloroisothiazolinone / methylisothiazolinone kaldes også MCI/MI eller kathon. Konserveringsmidlet begyndte man at bruge som erstatning til parabener, men det har vist sig også at kunne give allergi. EU har i april 2016 vedtaget et forbud mod MI i de såkaldte kosmetiske 'leave on'-produkter. Det vil sige, at MI er forbudt i produkter, som bliver på huden, som f.eks. bodylotion, ansigtscreme og deodorant. Det er stadig tilladt i produkter, der renses af (fx shampoo, ansigtsrens). På Webapoteket har vi ingen 'leave on'-produkter med MI. Det findes stadig i nogle få shampooer, hvilket er lovligt. Det fremgår tydeligt af produktbeskrivelsen, hvis det er tilfældet. Du kan læse mere om andre navne for MI hos Videncenter For Allergi her
Der findes på siden nogle produkter indeholdende et eller flere af ovenstående stoffer. Disse fremgår af varedeklarationen og vi er i proces med at tydeliggøre yderligere, hvilke det drejer sig om.
Det finder du ikke på Webapoteket
På Webapoteket følger vi hele tiden med i udviklingen omkring indholdsstoffer. Vores sortiment er nøje udvalgt og opdateres derfor også som en naturlig del i forhold til den nyeste viden om indholdsstoffer. Vi har ikke produkter med følgende indholdsstoffer i vores sortiment:
- PHMB polyaminopropyl biguanide er et konserveringsmiddel, der er lovligt at anvende i koncentrationer ≤ 0,1 procent ifølge kosmetikbekendtgørelsen. Det er klassificeret som kræftfremkaldende i kategori 2 og må ikke anvendes i koncentrationer >0,1%. På Webapoteket finder du ikke produkter med indhold af PHMB polyaminopropyl biguanide i koncentration over 0,1 procent. Find mere information hos Miljøstyrelsen - klik her
- MI i leave-on hudplejeprodukter
Vil du vide mere om indholdsstoffer?
Når vi har produkter indeholdende et eller flere af de indholdsstoffer, der i større koncentrationer er under mistanke for at være hormonforstyrrende i vores sortiment, er det ud fra en vurdering af, at der ikke findes tilsvarende alternativer uden det pågældende indholdsstof, og at indholdsstoffet er godkendt til brug i Danmark i lovbestemte små koncentrationer. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til et eller flere indholdsstoffer i et af vores produkter.
Du kan også få mere viden om de enkelte indholdsstoffers virkning og påvirkning af evt. allergi og miljø i Astma-Allergi Danmarks Kemilex, som du finder her. I denne app og på foreningens hjemmeside kan de enkelte indholdsstoffer søges ud og du kan få en mere detaljeret beskrivelse end ovenfor.
Webapoteket, marts 2021