Farvel til smertende ligtorne

Ligtorne gør ondt, og de er heller ikke specielt kønne at se på i sommersandaler. Læs her, hvordan ligtorne effektivt både kan forebygges og behandles med blandt andet Compeed.

 

Hvad kan du gøre for at undgå ligtorne?

Ligtorne er et problem, som næsten en fjerdedel af alle mellem 18 og 55 har oplevet på et eller andet tidspunkt. Et helt almindeligt fænomen, der især rammer kvinder – ikke på grund af kønsforskelle, men fordi vi har en svaghed for høje og ukomfortable sko. Og det hævner sig, hvis man ikke hører til de heldige, der aldrig har problemer med fødderne.

 

Jobbet kan øge risikoen

Har du et arbejde, hvor du går og står meget, er du i risikogruppen, fordi fødderne skal bære kropsvægten i mange timer. Det øger presset og skaber grobund for dannelsen af hård hud, som kan udvikle sig til ligtorne, når de døde hudceller presses sammen til en tyk, hård ”torn”, som trænger ind i læderhuden – enten fordi du står og går, eller fordi skoen trykker.

 

Er det en ligtorn eller hård hud?

Det er nemt at konstatere, om der er tale om en ligtorn eller hård hud. Ligtorne er mindre end hård hud (som normalt ses under hælene). De har også en hård midte, der er omgivet af øm hud. Og de har en tendens til at udvikle sig på toppen eller siden af tæerne.


En ligtorn gør ondt, når man trykker på den. Og bliver den ikke behandlet, kan den brede sig og føre til betændelse i vævet omkring knoglerne.

 

Hvad kan du selv gøre?

Ligtorne kan forebygges ved at vælge de rigtige sko – og ved at give tæerne lidt massage for at holde tåleddene bøjelige. Mest vigtigt er det dog at holde huden på det udsatte område konstant blød, så der ikke dannes hård hud.


Det gør du ved at tage fodbade, hvor du gnubber begyndende hård hud med en neglebørste. Bagefter kan de kritiske områder smøres med en blødgørende creme. Problemet er bare, at cremen ofte vil gnides af i fod- og sengetøj…

 

Målrettet forebyggelse

Vil du forebygge målrettet døgnet rundt, kan du også bruge et specialplaster til formålet – nemlig Compeed® Moisturising Ligtorn-plaster. Plastret indeholder en speciel gelé, der blødgør huden og danner en tætsluttende barriere, som holder på fugten i det område, hvor der er risiko for at udvikle ligtorne. Det former sig efter foden og bliver siddende på plads i mindst 24 timer.

 

Hvis ligtornen allerede er der

For mange vil det først og fremmest handle om at lindre smerten og beskytte tåen mod tryk og friktion. Det gør man bedst med Compeed® Ligtorn-plaster Medium, der giver en øjeblikkelig smertelindring og trykaflastning. Som alle Compeed®-plastre er det baseret på en hydrodolloid-teknologi, der sikrer et optimalt og bakteriefrit miljø under plastret. Ved særligt generende ligtorne bør du sætte ind, før de når at udvikle sig til et stadie, der kræver, at du går til en specialist.

 

Webapoteket, juli 2019