Lichen Sclerosus - en ”glemt” hudsygdom

Lichen Sclerosus er en hudsygdom, der oftest giver symptomer omkring kønsorganerne. Sygdommen kan dog også være synlig andre steder på huden og i slimhinderne, og opfattes som en såkaldt autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber sine egne celler. Sygdommen kan minde om en svampeinfektion. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt af en læge eller hudlæge, der kan stille den korrekte diagnose med en vævsprøve.

 

Symptomer: Har jeg Lichen Sclerosus?

Symptomerne på Lichen Sclerosus er primært udtalt kløe, derfor forbinder man ofte lidelsen med svamp. En brændende og sviende fornemmelse i huden er typiske symptomer, men oftest bliver huden samtidig hvid, tynd og skrøbelig. Dette forårsager blødning, små rifter samt gener ved samleje. Sygdommen ses ofte efter overgangsalderen, men kan også ses tidligere. I sjældne tilfælde kan sygdommen ramme mænd og børn. Når børn rammes er det oftest piger og lige før puberteten.

Sygdommen er kronisk, men smitter ikke. Sygdommen kan være i ro i lange perioder og kan så pludselig blusse op. Når først man har fået konstateret Lichen Sclerosus, er det vigtigt at komme til kontrol hos lægen minimum en gang om året.

 

Hvordan behandler man Lichen Sclerosus?

De behandlingsmuligheder der findes, kan give lindring, hindre dannelse af arvæv, samt forebygge celleforandringer på slimhinderne. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en behandling der virker for én person, muligvis ikke har effekt på en anden. Derfor må du prøve dig lidt frem. Oftest vil lægen behandle dig med et binyrebarkhormon-præparat, som smøres på i perioder. Der vil dog være patienter, som kan have gavn af immunundertrykkende salve, laserterapi eller en decideret operation, specielt i de situationer, hvor der ses sammenvoksninger af slimhinden omkring skeden og klitoris.

 

Jeg har Lichen Sclerosus - hvad kan jeg gøre for at passe på mig selv?

Det er som nævnt meget forskelligt, hvad der virker bedst for den enkelte, men nogle gode råd til at håndtere og undgå at forværre udbrud er:

  • Brug løstsiddende tøj og undertøj i bomuld eller silke.
  • Begræns brugen af trusseindlæg, så huden kan få luft.
  • Anvend fede cremer, salver eller olier til forebyggelse.
  • Undgå at klø dig, da det kan give rifter og forværre sygdommen.
  • Brug eventuelt pyjamasbukser og bomuldshandsker om natten, for at undgå at klø huden direkte.
  • Vask dig i køligt vand i intimområdet og undgå sæbe. Vask dig i køligt vand efter toiletbesøg om muligt.
  • Brug blødt toiletpapir.

Akut kløe kan lindres med køligt vand, der vil få huden til at slappe af. Sæt dig på hug og brug håndbruseren. Alternativt kan du bruge en kold ispose. Sørg altid for at isposen er pakket ind i et stykke stof, så den ikke er i direkte kontakt med slimhinden. For nogle kan det hjælpe at tage en antihistamintablet som fx Loratadin eller at bruge Xylocain gel, som er lokalbedøvende.

 

Hvordan behandler jeg gener forbundet med Lichen Sclerosus?

Der findes mange gode cremer, olier, salver samt vagitorier til indføring i skeden, der vil kunne hjælpe dig, så det kan være svært at fremhæve specifikke produkter., Oftest anbefaler vi at starte med fede cremer. I perioder kan man også have fordel af at skifte imellem de forskellige produkter, der findes. Husk at creme er mindre fed end salve og indeholder mere vand.

Der findes ikke, med den viden vi har i dag, en særlig kost eller bestemte fødevarer, som kan være specielt gavnlige imod de gener, Lichen Sclerosus giver. Man anbefaler generelt en sund og varieret kost, hvor kostrådene fra Sundhedsstyrelsen følges. Et multivitamin som kosttilskud samt fiskeolie og mælkesyrebakterier kan med fordel kombineres med kosten.

Vær god ved dig selv, brug meditation eller andre øvelser, som giver velvære, så du undgår stress. Det er vigtigt, at sygdommen ikke hæmmer dig i forbindelse med fysisk aktivitet. Smør derfor oftere når du bruger din krop ved fx cykling, svømning, løb og ridning.

Vi anbefaler gerne:

 

 

Webapoteket, juni 2021.