Kompressionsstrømper – hvad kan man bruge dem til?

Støttestrømper eller kompressionsstrømper, som er det korrekte navn, er en gennemprøvet og veldokumenteret metode til at øge blodcirkulationen i benene. Når man nævner kompressionsstrømper tænker mange på ældre mennesker, men sådan behøver det langt fra at være. Det har vist sig, at kompressionsstrømper med fordel kan bruges af rigtig mange mennesker.

 

Hvordan fungerer kompressionsstrømper?

Hjertet pumper blodet gennem pulsårerne ud i kroppen. Blodet kommer tilbage til hjertet via vener. Det er anstrengende, specielt for venerne i benene, som transporterer blodet fra det punkt i kroppen, som er længst væk fra hjertet, op mod hjertet.

En kompressionsstrømpe hjælper venerne med at presse blodet fra fødderne op mod hjertet ved hjælp af et tryk, som er højest ved anklen og aftagende op mod knæet. Blodcirkulationen øges og forhindrer, at blodet samles i benene. Når en strømpe har et tryk, som hjælper med at øge blodcirkulationen, så klassificeres den som en medicinsk kompressionsstrømpe.

Trykket i strømperne kan udtrykkes på forskellige måder, og de mest almindelige er mmHg, hvilket betyder millimeter kviksølv, og denier (DEN). For at en strømpe har den effekt, som kræves af en medicinsk kompressionsstrømpe, skal den have et tryk på 15-21 mmHg eller 140 DEN. Samtlige Mabs-strømper, uanset model og kvalitet, er klassificerede som medicinske kompressionsstrømper med et tryk på 20 mmHg ved anklen og 18 mmHg ved læggen.

De har en god forebyggende effekt på åreknuder, svigtende veneklapper, blodpropper i benene, samt når benene føles trætte og hævede. For eksempel i forbindelse med graviditet, eller når man sidder stille længe på rejsen eller på jobbet. Derudover oplever mange som træner, at kompressionsstrømper har en positiv effekt under træningen og specielt ved den efterfølgende restituering.

 

Behageligere hverdag – velvære i hverdagen

Uanset til hvem og hvad man laver i løbet af dagen, så giver kompressionsstrømper en behagelig støtte. Årsagerne, til hvorfor man kan have brug for lidt ekstra støtte for at holde blodcirkulationen i gang, er forskellige. Der kan være medicinske årsager, aldersbetingede årsager, eller blot et ønske om større velvære, at benene føles lette og ”friske” i løbet af dagen.

 

På arbejdet

Stillesiddende arbejde kan give trætte ben. Når benene er trætte og hævede efter en lang dag på arbejdet, så kan det skyldes, at blodcirkulationen i benene er lidt langsom. For at minimere disse symptomer kan man sørge for regelmæssigt at bevæge benene samt undgå at sidde med korslagte. Kompressionsstrømper gør en stor forskel og er med til at afhjælpe trætte og hævede ben. At stå giver en statisk belastning, der hæmmer blodcirkulationen. Kompressionsstrømper øger blodcirkulationen og reducerer dermed trætheden og hævelserne i benene.

 

På rejser

Hvis man er stillesiddende i lang tid øges risikoen for hævede ben og blodpropper. Dette gælder ikke kun på flyveture, men også i forbindelse med bil- og togrejser. For at forebygge dette bør man bevæge benene en gang imellem. Kompressionsstrømper kan med fordel benyttes hver gang man rejser, da de hjælper med at holde blodcirkulationen i gang.

 

I graviditeten

Under graviditeten transporterer blodsystemet 20% mere blod end normalt. Samtidig gør hormonerne, at venerne bliver mere elastiske og lettere giver efter. Derudover presser livmoderen på venerne. Resultatet er, at hver anden kvinde oplever problemer med åreknuder under den første graviditet. Regelmæssig motion og brug af kompressionsstrømper fra tidlig i graviditeten reducerer risikoen for åreknuder og blodpropper.

 

Til de aktive: Sportskompressionsstrømper

Mabs kompressionsstrømper til sport er udviklet i samarbejde med idrætseksperter. En voksen persons hjerte pumper i gennemsnit ca. 5 liter blod pr. minut gennem kroppen. Den volumen som pumpes gennem kroppen kan femdobles ved fysisk anstrengelse.

Grunden til at man får hævede, tunge og stive ben og fødder efter løb eller andre former for idræt er, at blodcirkulationen ikke fungerer som den skal. Studier har vist, at anvendelsen af en kompressionsstrømpe mindsker risikoen for ømhed. Derudover mindskes risikoen for muskulære skader, kroppen restituerer hurtigere og sidst men ikke mindst øges nærings- og syreudbyttet i musklerne og dermed også chancen for at forbedre præstationen.

 

 

Webapoteket, juli 2019