Kollagen – et essentielt protein i kroppen

Kollagen er vundet frem som et nyt buzzword inden for hudpleje og kosttilskud. Kollagen tilskud lader til at være den gyldne vej til fast og spændstig hud – men kan det nu passe? Vi er dykket ned i kollagenets abc for at gøre dig klogere på det populære fænomen.

 

Hvad er kollagen?

Kollagen, eller den engelske stavemåde collagen, er et protein, som er helt fundamentalt for vores krop. Kollagen findes nemlig i både hud, sener, knogler, brusk, bindevæv og tænder. Proteinet er en af kroppens vigtigste byggesten.

Produktionen af kollagen falder med alderen – og det gør kvaliteten af den faktisk også. Når huden er ung, indeholder den store mængder af kollagen, men allerede fra 30-års alderen begynder mængden af kollagen at falde. Der sker ofte også et stort fald i forbindelse med overgangsalderen.

Så der er bestemt noget om snakken – kollagen er en afgørende faktor for vores hud og for, hvorfor vi får rynker med alderen.

 

Hvordan dannes kollagen i kroppen?

Vores kroppe danner kollagen ved at nedbryde protein i aminosyrer. Kroppen kombinerer de to aminosyrer, glycin og prolin, og danner derved procollagen. Alt kollagen starter nemlig som procollagen. Hele denne proces er afhængig af C-vitamin. Vitamin C bidrager altså til normal kollagendannelse i kroppen.

Du kan hjælpe din krop med at foretage denne proces ved at spise mad, som er gode kilder til aminosyrer:

 • Æg
 • Kylling og andet kød
 • Mejeriprodukter
 • Fisk og skaldyr

Du kan også hjælpe kroppens naturlige produktion af kollagen godt på vej ved at passe godt på huden både inde- og udefra. Følgende kan ødelægge hudens kollagen-molekyler og hæmme kroppens produktion af kollagen:

 • Solens UV-stråler
 • Rygning
 • Ensidig kost
 • Forurening

 

Typer af kollagen

Der findes mange typer af kollagen i kroppen. De kan inddeles i fire kategorier, alt efter deres funktion.

 • Type I: Denne type udgør hele 90% af kroppens kollagen. Typen består af tætpakkede fibre, som giver struktur til hud, knogler, sener, brusk, bindevæv og tænder. Type I er kendt for sine beauty-egenskaber, og det er denne type kollagen, som de fleste kosttilskud med kollagen indeholder. Type I er hydrolyseret. Det vil sige, at proteinet er brudt ned til peptider.
 • Type II: Denne type består af løsere fibre, og den findes i det brusk, som fungerer som støddæmper i kroppens led.
 • Type III: Denne type kollagen giver struktur til muskler, organer og arterier (blodårer).
 • Type IV: Type fire er den type kollagen, som findes i vores hudlag.

 

Hvad er hydrolyseret kollagen?

At kollagen er hydrolyseret betyder, at kollagenproteinerne er spaltet i mindre aminosyrekæder via en proces, som kaldes hydrolysering. Disse spaltede aminosyrekæder kaldes peptider. Derfor kan du se, at nogle kollagen-producenter beskriver, at deres kollagen-peptider er hydrolyseret.

Når proteinerne er nedbrudt i endnu mindre dele, er det lettere for kroppen at optage kollagenet i kroppen og også lettere at opløse og fordøje kollagenpulveret.

F.eks. er kollagenet fra Vild Nord, Seagarden, Copenhagen Health og Nordic Naturals hydrolyseret.

 

Kollagen findes naturligt i fødevarer

Kollagen findes naturligt i fødevarer som kød og fisk. Kollagenet i kollagenpulver bliver også udvundet fra gelatine i animalske produkter eller fra for eksempel fiskeskind. Spiser du kød og fisk, indtager du altså helt naturligt kollagen på daglig basis.

Fødevarer der er rige på protein og indeholder kollagen:

 • Kylling, okse- og svinekød
 • Fisk – særligt hvis både hoved, ben og skind indgår (for eksempel til indkogning af en bouillabaisse)
 • Røde frugter og grøntsager

 

Kollagen som kosttilskud

Ønsker du at tilføre ekstra kollagen til din krop for at styrke huden, er kollagen kosttilskud det mest oplagte valg.

Du tænker måske: Kan man ikke blot tilføje kollagen til cremer, og på den måde tilføre det huden via hudplejerutinen? Men nej, det er ikke altid muligt. Kollagen-molekyler er nemlig for store til, at de kan trænge gennem hudens barriere. Derfor indeholder de fleste hudplejeprodukter med fokus på kollagen andre indholdsstoffer, som kan hjælpe kollagenproduktionen godt på vej – eksempelvis C-vitamin.

Kollagenpulver til at blande op i sin foretrukne drik er til gengæld blevet meget populært, og der findes i dag et stort udvalg af produkter på markedet. Mange af varianterne er uden smag, men bryder man sig ikke om pulverformen, findes der også varianter i tablet- og kapselform.

Se hele udvalget af kollagen tilskud her >>

 

Kollagenpulver – virker det?

Der er endnu ikke entydige resultater fra videnskabelige forsøg, når det kommer til at dokumentere effekten af, hvorvidt kollagen som kosttilskud kan fremme hudcellernes dannelse af kollagen. Flere kliniske studier og forsøg på dyr peger dog på, at det har en gavnlig effekt.

Kollagen er et brandvarmt emne indenfor hudplejeverdenen, hvor der bliver forsket intenst. Derfor er der god grund til at tro på, at vi med tiden kun bliver endnu klogere på en af kroppens vigtigste byggesten og på, hvordan vi kan fremme kroppens kollagenbalance.

 

 

Webapoteket, senest opdateret oktober 2022