Test dig selv og din partner for klamydia

Klamydia er den kønssygdom, som flest danskere rammes af. I Danmark vurderer man, at 50.000 personer er smittet med klamydia, og der opstår omkring 26.000 nye sygdomstilfælde hver år.

 

5 ud af 100 unge mellem 18-22 år er smittet med klamydia. Sygdommen smitter ved ubeskyttet sex, og klamydia giver ikke altid symptomer, men kan alligevel smitte. Ubehandlet kan klamydia føre til bl.a. sterilitet og andre alvorlige følgevirkninger. Her kan du læse mere om, hvordan klamydia smitter, hvilke symptomer infektionen har, samt hvordan klamydia diagnosticeres og behandles.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia er en bakterieinfektion med bakterien chlamydia trachomatis. Bakterien lever i slimhinden og smitter udelukkende ved samleje. Klamydia giver betændelse på livmoderhals og i urinrøret. Både mænd og kvinder kan smittes med klamydia.

 

Symptomer på klamydia hos kvinder

Symptomer på klamydia hos kvinder kan vise sig ved svie og smerter når man tisser, udflåd fra skeden, forstyrret blødning/menstruation samt smerter nederst i maven.

 

Symptomer på klamydia hos mænd

Symptomer på klamydia hos mænd kan også være svie og smerte, når man tisser og kløe og udflåd fra urinrøret.

 

Komplikationer ved klamydia

Kvinder, der har klamydia kan få betændelse i underlivet eller i æggelederne, hvilket kan føre til sterilitet eller nedsat evne til at blive gravid. Ubehandlet klamydiainfektion kan også føre til øget risiko for graviditet udenfor livmoderen samt for tidlig fødsel. Det er særlig vigtigt at behandle klamydiainfektioner under graviditet. Cirka 50 % af smittede mødre overfører infektionen til deres nyfødte børn. For eksempel er komplikationer som øjenbetændelse og lungebetændelse almindelige hos de nyfødte børn. Mænd kan få betændelse i bitestiklen, men bliver ikke sterile, da det kun er den ene bitestikel, der får infektionen. Behandles man i tide for klamydia, kan man undgå, at der opstår komplikationer på længere sigt. 

 

Sikker sex forebygger klamydia

Sikker sex med kondom kan forebygge, at klamydia smitter. Har du dyrket usikker sex, bør du få undersøgt, om du er smittet, så du kan tage forholdsregler. For at undgå at smitten spredes, eller at man gensmittes, er det vigtigt, at den eller de personer, man har haft sex med de sidste halve år, testes for klamydia.

 

Klamydia skal behandles, da det kan påvirke evnen til at få børn

Det er væsentligt, at klamydia behandles så hurtigt som muligt for at undgå, at der opstår problemer, da en klamydiainfektion kan føre til nedsat fertilitet hos både kvinder og mænd. 

 

Test for klamydia, hvis du tror du er smittet

Test for klamydia kan du få foretaget hos egen læge, eller du kan selv teste for klamydia derhjemme. Kvinder kan anvende klamydia-selvtesten fra Abblo Pharma, og den giver dig et sikkert og hurtigt resultat på 20 min. Prøven tages med vatpind fra skeden, og du behøver ikke at sende testen ind til et laboratorium. 

Hos mænd tages prøven fra urinrør eller urin, og du kan anvende klamydia-selvtesten fra Dynamic Code. Den skal sendes ind til et laboratorium, og testens æske fungerer som frankeret returemballage. Det er vigtigt at huske, at tester du dig selv for klamydia, skal du naturligvis kontakte egen læge, hvis prøven er positiv. Lægen vil gentage klamydiatesten, før der udskrives medicin og sørge for, at du kommer i den rette behandling.  

 

Klamydia kan behandles med antibiotika

Hvis du har fået klamydiainfektion, kan den let behandles med receptpligtig medicin. Når din læge har konstateret, at du er smittet,  vil han/hun udskrive recept til dig. Det vil oftest være Azithromycin tabletbehandling, som skal tages én gang.

Behandlingen fjerner bakterien, og du kan ikke smitte længere. Det er vigtigt at dyrke sikker sex med kondom eller helt undgå sex i behandlingsperioden.

 

Ønsker du et overblik over Webapotekets sortiment af klamydiatests, kan du finde dem her – vi sender altid diskret.

 

Webapoteket, juli 2019