Klamydia

Klamydia er den kønssygdom, som flest danskere rammes af. I Danmark vurderer man, at der hvert år er over 30.000 personer, der får stillet diagnosen klamydia.

5 ud af 100 unge i Danmark er smittet med klamydia. Sygdommen smitter ved ubeskyttet sex, og klamydia giver ikke altid symptomer, men kan alligevel smitte. Hvis klamydia ikke bliver behandlet, kan sygdommen føre til bl.a. sterilitet og andre alvorlige følgevirkninger. Her kan du læse mere om, hvordan klamydia smitter, hvilke symptomer infektionen har, samt hvordan klamydia diagnosticeres og behandles.

 

Se videoen herunder og få svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad er klamydia?
  • Hvordan smitter klamydia?
  • Hvordan er symptomerne på klamydia?
  • Hvordan forebygger man klamydia?

 

Husk, at du skal kontakte egen læge, hvis prøven er positiv. Lægen vil gentage klamydiatesten, før der udskrives medicin, og sørge for, at du kommer i den rette behandling.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia er en infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Bakterien lever i slimhinden, og giver betændelse på livmoderhalsen og i urinrøret. Klamydia smitter ved samleje, og kan desuden smitte til slimhinden i endetarmen ved analt samleje, til svælget ved oralsex og til øjnene gennem sæd, præsperm og skedesekret eller ved direkte kontakt med en smittet slimhinde under en fødsel.

 

Symptomer på klamydia

Kun hver fjerde smittede kvinde samt hver anden smittede mand har symptomer på klamydia. Det betyder, at man oftest ikke vil have nogle symptomer, selvom man er smittet. Hvis man mærker symptomer, vil de som regel vise sig 1-3 uger efter smitten. I nogle tilfælde kommer symptomerne dog først lang tid efter den egentlige smitte.

Symptomer på klamydia hos kvinder:

  • Svie og smerter ved vandladning
  • Udflåd
  • Menstruationsforstyrrelser
  • Smerter nederst i maven
  • Blødning ved samleje

Symptomer på klamydia hos mænd:

  • Svie og smerter ved vandladning
  • Udflåd 
  • Kløe fra urinrøret
  • Bitestikelbetændelse

 

Klamydia skal behandles, da det kan påvirke evnen til at få børn

Det er væsentligt, at klamydia behandles så hurtigt som muligt for at undgå, at der opstår problemer, da en klamydiainfektion kan føre til nedsat fertilitet hos både kvinder og mænd. Man kan være smittet med klamydia i op til 2 år, hvis ikke man bliver behandlet.

Kvinder, der har klamydia, kan få betændelse i underlivet eller i æggelederne, hvilket kan føre til sterilitet eller nedsat evne til at blive gravid. Ubehandlet klamydiainfektion kan også føre til øget risiko for graviditet udenfor livmoderen samt for tidlig fødsel.

Det er særligt vigtigt at behandle klamydiainfektioner under graviditet. Cirka 50% af smittede mødre overfører infektionen til deres nyfødte børn. For eksempel er komplikationer som øjenbetændelse og lungebetændelse almindelige hos de nyfødte børn, der bliver smittede ved fødslen.

Mænd kan få betændelse i bitestiklen, men bliver ikke sterile, da det kun er den ene bitestikel, der får infektionen.

Behandles man i tide for klamydia, kan man undgå, at der opstår komplikationer på længere sigt. 

 

Sikker sex forebygger klamydia

Sikker sex med kondom kan forebygge, at klamydia smitter. Har du dyrket usikker sex, bør du få undersøgt, om du er smittet, så du kan tage dine forholdsregler. For at undgå at smitten spredes, eller at man gensmittes, er det vigtigt, at den eller de personer, man har haft sex med det sidste halve år, testes for klamydia.

Se hele udvalget af kondomer her - vi sender altid vores pakker diskret.

 

Test for klamydia, hvis du tror du er smittet

Du kan bliver teste for klamydia hos din egen læge, eller du kan selv teste for klamydia med en selvtest derhjemme.

Kvinder kan anvende klamydia-selvtesten fra Abblo Pharma, som giver dig et sikkert og hurtigt resultat på 20 minutter. Prøven tages med vatpind fra skeden, og du behøver ikke at sende testen ind til et laboratorium.

Hos mænd tages prøven fra urinrøret eller urinen, og du kan anvende klamydia-selvtesten fra Dynamic Code. Den skal sendes ind til et laboratorium, og testens æske fungerer som frankeret returemballage.

OBS: Det er vigtigt at huske, at hvis du tester dig selv for klamydia, skal du naturligvis kontakte din egen læge, hvis prøven er positiv. Lægen vil gentage klamydiatesten, før der udskrives medicin, og så vil lægen sørge for, at du kommer i den rette behandling.  

Se hele vores udvalg af klamydiatest her – vi sender altid diskret.

 

Behandling af klamydia

Hvis du er blevet smittet med klamydia, kan du let behandles med receptpligtig medicin. Når din læge har konstateret, at du er smittet, vil han/hun udskrive en recept til dig. Det vil oftest være på Azithromycin tabletbehandling, som blot skal tages én gang, eller Doxycyclin, der normalvis tages i 1 uge.

Behandlingen fjerner bakterien, og du vil herefter ikke længere kunne smitte andre. Det er dog vigtigt at dyrke sikker sex med kondom eller helt at undgå sex i behandlingsperioden og i minimum 14 dage efter behandling.

 

 

Webapoteket, marts 2022