Hårtab og hårudtynding

Hvad er hårtab?

Hårtab er almindeligt hos både mænd og kvinder. I gennemsnit har f.eks. det kvindelige voksne hoved 100.000 individuelle hårstrå. Heraf vil kun mellem 50 og 100 af disse blive afstødt hver dag som en del af en sund vækstcyklus. Men for nogle viser hårtabet sig tydeligere. Årsagen til hårtab varierer fra person til person, og det kan skyldes alt fra gener til hormoner i ubalance.

Mange forveksler desuden hårtab og hårudtynding med hinanden. Bliv klogere på begge fænomener her.

 

4 årsager til hårtab

Årsagerne til hårtab kan være mange, men de kan hovedsageligt inddeles i ikke-arveligt og arveligt hårtab. Læs mere om de mulige grunde til, at du taber håret herunder:

 

Stress, diæt og hormonel ubalance

Periodisk hårtab, der fagligt betegnes som telogen effluvium, er en midlertidig tilstand, hvor hårsækkene går i en form for hvilestadie. Dette kan fremprovokeres af f.eks. stress, dårlig kost, en traumatisk oplevelse eller hormonel ubalance. Herunder ses ofte ændringer i hårets tæthed under graviditet og overgangsalderen hos kvinder. En skjoldbruskkirtel i ubalance kan også forårsage eller bidrage til midlertidigt hårtab. Resultatet af disse miljøpåvirkninger eller kropslige udsving i hormonbalancen kan være øget fældning og hårtab over hele hovedet.

Hvis årsagen korrigeres, og kroppens balance genoprettes, vil håret vende tilbage til sin tidligere tykkelse. Men det er også muligt at hjælpe håret på vej tilbage til dets normale tilstand med plejeprodukter: Hårtabsserien fra Ducray er specielt udviklet til periodisk hårtab.

Ducray Creastim er blandt andet velegnet til hårtab forårsaget af stress. Ducray Anaphase+ Cremeshampoo er også udviklet til at bringe vitalitet og styrke tilbage til hår, der fælder ekstra meget i perioder.

 

Alopecia areata

Alopecia areata er en autoimmun sygdom, der forårsager pletskaldethed – eller med andre ord, at man oplever hårtab inden for afgrænsede områder på kroppen. Denne form for hårtab kan ske over meget kort tid. Alopecia areata er ikke arvelig.

Oplever du pludseligt hårtab eller tegn på tyndere hår, anbefales du at kontakte din læge for undersøgelse og evt. behandling.

 

Hyppig styling af håret

Bruger du ofte extensions eller sætter håret i stramme frisurer, såsom hestehaler, kan det over længere tid skade håret. Hårtab forårsaget af frisurer, der trækker i håret, kaldes traction alopecia.

 

Arveligt hårtab

Hårtab kan være arveligt. Faktisk er arveligt hårtab den mest almindelige årsag til hårtab hos mænd og kvinder. Eksempelvis oplever 40% af kvinder på 40 år synligt hårtab, som ses ved en mere fremtrædende skilning på toppen af hovedet.

Læs mere om arveligt hårtab herunder.

 

Mere om arveligt hårtab

Hår vokser i cyklusser. Hver vækstcyklus inkluderer en vækstfase, en overgangsfase og en hvilefase:

  • Den anagene fase: Vækstfasen, hvor håret vokser. Denne fase varer 2-4 år for mænd og 3-7 år for kvinder.
  • Den catagene fase: Her giver hårsækken slip på selve håret.
  • Den telogene fase: I denne fase er håret stadig inde i hårsækken, men alle vitale aktiviteter er stoppet. Dette er hvilefasen, og herefter falder håret ud som det sidste trin i hårcyklussen. Denne fase varer ca. 3 måneder.

Ved arveligt hårtab har generne og hormonerne i din krop en krympende effekt på dine hårsække, hvilket forværrer deres evne til at gro nye hår. Over tid fører den gradvise krympning til en forkortelse af hårets vækstcyklus. Hår bliver tyndere og kortere, indtil der overhovedet ikke er nogen vækst.

Hver hårvækstcyklus producerer et kortere, finere og langt mindre synligt hårstrå. Med tiden vil nogle follikler blive ødelagt og ikke længere producere hår.

Lider du af arveligt hårtab er det muligt at anvende Regaine Forte Kutanopløsning til at stoppe og vende arveligt hårtab. Lægemidlet egner sig dog ikke til hårtab, der skyldes medicinsk behandling (såsom kemoterapi) eller alopecia areata.

 

Behandling af hårtab

For dig, der oplever arveligt hårtab, er det videnskabeligt bevist, at den aktive ingrediens minoxidil i Regaine Forte Kutanopløsning kan stoppe og endda vende arveligt hårtab. Regaine Forte genaktiverer dine inaktive hårsække (hårfollikler) og hjælper med at fremme fyldigere, stærkere og mere voluminøst hår. Jo tidligere du begynder at bruge Regaine Forte, desto større er dine chancer for at se resultater.

 

Forskel på hårtab og udtynding af håret

Lider du af hårtab eller hårudtynding? Det kan lede til frustration og bekymring, når ens hår begynder at blive tyndt, og for mange kan det være svært at gennemskue, om de oplever hårtab eller udtynding af håret.

Hårtab er et fænomen, der kommer med tiden, og som viser sig ved, at håret løsrives fra hårsækken. Derimod er hårudtynding en tilstand med manglende eller ringe hårgenvækst, når håret falder af. Hårudtynding viser sig oftest ved en lavere hårtæthed i forhold til den normale hårbund, også kaldet “hårudtyndede områder”.

Hårudtyndingen skyldes en ubalance i hårets vækstcyklus. Alle tre faser i vækstcyklussen er til stede på hovedbunden samtidigt. Men ved udtynding forskubbes forholdet mellem den anagene fase og den telegone fase, hvor flere og flere hårrødder er i hvile. Årsagen hertil skal findes i stamcellerne, fordi stamcellerne for personer, der lider af hårudtynding, ikke får aktiveret en ny hårvækst.

Du kan komme hårudtydning i forkøbet ved hjælp af Regaine Forte Kutanopløsning, som hjælper med at stimulere vækst ved at aktivere dine inaktive hårsække igen.

 

Shampoo og vitaminer til håret

Til hårtab og hårudtynding findes der mange hårplejeprodukter og vitaminprodukter med indhold af blandt andet biotin. Gå på opdagelse i vores hårprodukter til hårtab eller se vores udvalg af kosttilskud, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.

Scandinavian Biolabs specialiserer sig inden for hårplejeprodukter, der er specielt udviklet til hårtab. Produkterne tager højde for dit hårs stadier og findes til både kvinder og mænd. Læs blandt andet mere om:

 

Se hele udvalget af produkter fra Scandinavian Biolabs her.

 

Webapoteket, marts 2024