Fodvorter og vorter på hænder

En vorte er en hudlidelse, som opstår på grund af virus. Vorter, som f.eks. fodvorter, er almindeligt set, og mange bliver smittede allerede som børn. Læs her, hvad du selv kan gøre for at behandle vorter på hænder og fødder.

 

Vorter er i vid udstrækning ufarlige, men de kan være generende, og de mitter. Verrucae vulgares er den latinske fællesbetegnelse for fod- og håndvorter, som skyldes infektion med bestemte typer af humant papilloma-virus (HPV).

Vorter på hænder og fødder kommer dog til udtryk på forskellig vis. Fodvorter vokser oftest indad i huden og er flade. Fodvorter kan give ømhed og kendes let ved, at der er små sorte prikker på vorten. Håndvorter vokser udad, ligner ofte små blomkålshoveder og er ikke ømme. Det kan dog gøre ondt, hvis vorten støder ind i en bordkant eller lignende.

Fodvorter:

 • Vokser indad i huden og er flade
 • Små sorte prikker på vorten
 • Kan give ømhed ved vorten

Vorter på hænder:

 • Vokser udad og ligner små blomkålshoveder
 • Er umiddelbart ikke ømme

 

Vorter smitter

Vorter er som beskrevet en virusinfektion i huden. Det betyder, at du let kan smitte både dig selv, så du får flere vorter, og smitte andre. Vi anbefaler, at du påbegynder en behandling, så snart du har mulighed for det.

Børnefamilier har tendens til at være ekstra udsatte, fordi man som familie let kan smitte hinanden i hjemmet og ved tæt kontakt. Ellers opstår smitte ofte i svømmehaller eller omklædningsrum, hvor flere går rundt med bare fødder. Smitten har desuden særligt gode betingelser i disse fugtige og varme miljøer, fordi virussen trives godt under de betingelser.

 

Gode råd til at forebygge vorter

Med lidt forholdsregler kan du nedsætte risikoen for at blive smittet med fodvorter samt forebygge vorternes indtog. Der er en fællesnævner i rådene - nemlig at du ikke skal dele ting med nogen, som kan være smittet med vorter.

 • Brug kun dine egne sko – og lad ikke andre bruge dem.
 • Brug kun dit eget håndklæde.
 • Brug kun dine egne toiletartikler.
 • Brug badesko, når du er i et offentligt baderum eller omklædning.
 • Brug også badesko derhjemme, hvis en i familien har fodvorter.

Har du allerede en vorte? Vær opmærksom på at lukke vorten inde, så den ikke smitter. Det kan du gøre med lidt klar neglelak eller med vorteplaster. Børn med vorter må gerne komme i institution.

Husk også, at hvis du kradser eller skraber i vorten, så kan du sprede smitte til eksempelvis dine negle. Brug derfor engangshandsker, når du behandler din vorte.

 

Sådan kan du behandle vorter

De fleste vorter går som regel væk af sig selv, men det kan tage meget lang tid. Ønsker du ikke at vente, kan du kigge efter produkter fra eksempelvis Wartner og VorteFri. Vorter kan behandles på to forskellige måder: Ved ætsning eller frysning. Både Wartner og VorteFri udbyder produkter til begge typer af behandlinger, så du selv kan foretage dem. Vær omhyggelig, når du behandler en vorte. Læs indlægssedlen grundigt og husk, at behandling af vorter kræver tålmodighed.

Behandling med ætsning:

 • Med Wartner Vortepen kan du let selv behandle fodvorter og håndvorter. Pennen virker som kemisk peeling, der dræber de virusinficerede celler, så der kan dannes ny, rask hud.
 • VorteFri Pen virker ligeledes ætsende på vorten og kan anvendes mod fodvorter og vorter på eksempelvis fingre, knæ og albuer. VorteFri Pen indeholder myresyre, som er en organisk biologisk nedbrydelig syre, som også er bakteriedræbende. Myresyren hjælper kroppen med at udtørre vorterne.

Behandling med frysning:

 • Scholl Proffesionel Vortefjerner er et kit til frysning af fodvorter og håndvorter i hjemmet. Produktet er baseret på flydende kvælstof, og vorten falder normalt af inden for 10-14 dage efter behandlingen og vil blive erstattet af ny, sund hud.
 • Wartner Cryo 2.0 Freeze Pen virker ud fra den samme fryseteknologi, som anvendes hos lægen. Også her vil vorten falde af inden for 10-14 dage efter behandlingen, og ny rask hud vil være dannet under vorten i mellemtiden.

OBS: Ovenstående midler må ikke anvendes på vorter i ansigtet eller mod kønsvorter.

 

Køb midler til håndvorte og fodvorte behandling her ≫

 

Mere om vorter:
Læs om vandvorter her >>

 

Webapoteket, opdateret juli 2022