Fnat – behandling og forebyggelse

Hvis du pludselig får voldsom kløe i huden, skal du overveje, om du måske er smittet med fnat. Læs her, hvordan du forebygger og behandler hudsygdommen. Den kan nemlig let overføres til andre, hvis ikke man tager sine forholdsregler.

Kontakt din læge, hvis du er i tvivl. Lægen kan afklare, om du er smittet, samt hvad du skal behandles med.

 

  

Hvad er fnat?

Hudsygdommen, der også kaldes scabies, skyldes en lille fnatmide. Miden ligger lige på grænsen til, hvad der kan ses med det blotte øje. Fnatmiden graver gange i huden, hvor den lægger æg.

Hvis man ser på fingre, håndled, albuer, fødder og kønsdele med et forstørrelsesglas, kan man se de gange, som fnatmiden laver i huden.

Hudlægen kan med et mikroskop stille diagnosen ved fund af midegange eller levende mider. Det er ofte vanskeligt, da der i de fleste tilfælde kun er 5-15 mider på kroppen.

Det er ikke klart hvor mange, der får fnat i Danmark. Meget tyder på, at fnat kommer i epidemier med ca. 20 års mellemrum, og vi er netop midt i en sådan. Ofte ses udbrud på efterskoler, højskoler, institutioner og lignende, hvor mange mennesker opholder sig sammen.

 

Hvad er symptomerne på fnat?

Symptomerne på fnat er

  • kløe
  • små røde knopper
  • udslæt
  • fnatgange
  • eventuelt kløeknuder
  • skæl og skorper

Første tegn på fnat er en voldsom kløe, som opstår 2-6 uger efter smitten. Det vil ofte klø mest om aftenen, når man kommer ned i sin varme seng.

 

Hvordan smitter fnat?

Fnat overføres ved tæt kontakt mellem mennesker. Det kan fx være mellem familiemedlemmer, som deler sovepladser, eller ved tæt fysisk eller seksuel kontakt.

Miden kan overleve uden for menneskekroppen. Den kan derfor i sjældne tilfælde smitte via genstande (fx sengetøj, sko, tøj, håndklæder, stofmøbler og hovedtelefoner).

Ofte spredes fnat meget hurtigt på skoler og i institutioner, hvor mange mennesker er samlet dagligt.

Hos svækkede ældre med dårligt immunforsvar kan fnat udvikle sig til skorpefnat, hvor der ses udvikling af tykke skorper på huden.

Når man er behandlet med creme, er man smittefri 8-12 timer efter påsmøring, og man kan man komme i institution, på job osv. Læs om behandling med creme længere nede på siden.

 

Hvorfor klør fnat?

Årsagen til kløen er, at kroppens immunforsvar reagerer på miderne, deres efterladenskaber og æg med en allergisk reaktion. 

Har man været smittet før, vil kløen opstå tidligere, end første gang man bliver smittet. Det skyldes, at immunforsvaret husker antistofferne og derfor reagerer hurtigere.

Ofte vil arme og krop få små røde knopper, og der vil efterhånden ses kradsemærker - typisk ved håndledene. 

Den langvarige kløe kan gå over i såkaldte kløeknuder, som klør ekstremt meget. Disse kan blive ved med at være i huden - også efter miden er behandlet og væk. 

Fugtighedscreme og håndkøbslægemidler, der indeholder hydrokortison, kan bruges til at lindre kløen i et par dage, til den er aftaget.

 

Behandling af fnat

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på fnat og komme i behandling så hurtigt som muligt, så man ikke overfører sygdommen til andre.

Hvis man får fnat, hvem skal behandles? Det skal alle i husstanden samt alle andre, man har været i tæt kontakt med de seneste 2 måneder. Det gælder også, hvis smittekilden er en seksualpartner.

Hvis fnat behandles hurtigt og korrekt, forsvinder symptomerne i løbet af 3-4 uger. Hvis kløe og udslæt ikke aftager, skal man mistænke svigt af behandlingen og kontakte sin læge.

 

Behandling af fnat med lægemiddel

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til fnat skal hudsygdommen som 1.valg behandles med creme, der indeholder det aktive stof permetrin (Nix), hvilket dræber fnatmiden:

  • Cremen fås i håndkøb. Det vil sige, at du kan købe den på webapoteket.dk uden recept.
  • Der er mulighed for at få tilskud fra den offentlige sygesikring til cremen. For at få tilskud skal din læge udskrive en recept, som bruges når du køber cremen. Tilskud beregnes efter hvor du er i dit tilskuds år. 
  • Det er vigtigt at følge vejledningen i pakningen korrekt! Det er afgørende at smøre sig omhyggeligt ind med rigelig creme overalt på kroppen.
  • Cremen skal smøres på om aftenen inden sengetid - smør cremen på ren hud. Vær dog opmærksom på at huden ikke må være varm, som efter et bad.
  • Effekten af behandlingen afhænger af, at man indsmører sig grundigt. Særligt områderne mellem fingre og tæer, under neglene, håndled, armhuler, ydre kønsdele, bryster og balder.
  • Hos voksne og børn over 3 år undlader man at behandle ansigt og hovedbund. Spædbørn og ældre skal dog også smøres med creme disse steder.
  • Cremen skal sidde på huden i 8-12 timer. Det passer ofte med, at cremen vaskes af huden i et brusebad om morgenen.
  • Behandlingen med creme gentages efter en uge.
  • Enkelte kan reagere på lokalbehandlingen med hudirritation.

 

Receptmedicin mod fnat

Hvis Permetrin (Nix) ikke kan skaffes eller behandlingen svigter, kan fnat behandles med receptpligtige lægemidler. Det drejer sig om:

  • Tabletbehandling med Scatol, som indeholder det aktive stof Ivermectin.
  • Cremebehandling med Tenutex, som indeholder de aktive stoffer Benzylbenzoat og Disulfiram.
  • Cremebehandling med Svovlvaselin 5-10%. 

Scatol er markedsført i Danmark og her er det egen læge eller hudlæge, som kan lave en recept. Tenutex er ikke markedsført i Danmark, det betyder at din læge både skal skrive recept og søge om en særlig udleveringstilladelse, før du kan få midlet på apoteket. Du kan læse mere om de særlige forhold omkring fnatbehandling på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.  Svovlvaselin er en creme der fremstilles magistrelt på få apoteker i Danmark og skal eventuelt bestilles hjem til dig af det apotek du handler på. 

 

Hvad skal vaskes og rengøres?

  • Efter medicinsk behandling er det vigtigt at vaske sengetøj, dyner, puder og det tøj, man har haft på ved minimum 60 grader. Hvis tøjet ikke kan vaskes ved 60 grader, bør det stå urørt i fx en plasticpose i 1 uge. Det er vigtigt at bruge gummihandsker når du håndterer vasketøj. 
  • Man anbefaler ikke at fryse tøj eller lignende. Det skyldes manglende viden om fnatmidens overlevelsestid i almindelige frysere, hvor temperaturen ofte er -15 til -20 grader.
  • Rengøring er yderst vigtigt og skal foregå 12 timer efter medicinsk behandling. Det er vigtigt at støvsuge senge, topmadrasser, gulvtæpper, pyntepuder, læder- og stofmøbler grundigt samt at rengøre hjemmet med almindelige rengøringsmidler. Vask gulve og tør alle overflader, brug gummihandsker ved rengøring. Undgå om muligt at bruge møbler med stof og tekstiler i ugen efter støvsugning. Gentag rengøring 7 dage efter behandlingens start. Undgå at gå med bare fødder under behandlingsforløbet, brug indesko.

 

Hvordan er langtidsudsigterne?

Effekten af behandlingen er god. De allerfleste bliver raske, når der behandles efter forskriften.

Kløen og udslettet kan vare i op til 6 uger efter behandlingen, men den aftager efterhånden.

Man er fri for fnat, hvis der i en uge efter endt behandling ikke længere er hul på huden – det vil sige aktive læsioner.

Det er vigtigt at huske på, at fnat ikke forsvinder af sig selv. Men når lægens råd følges, og behandlingen samt rengøring gennemføres omhyggeligt, er behandlingen oftest vellykket.

 

Tal med lægen, hvis du oplever manglende effekt

Hvad skal man gøre, hvis cremen ikke virker? Hvis behandlingen ikke lykkes, kan det skyldes ufuldstændig påsmøring eller for kort virketid. Men ny smitte kan også forekomme.

Behandlingen vil i så fald som regel være en ny kur med det samme præparat. Hvis denne behandling ikke lykkes, er det vigtigt at tale med lægen der kan skrive andre behandlingsformer op på recept eller henvise til en hudlæge.

Der har i perioder i 2019 været udfordringer med levering af fnatbehandling fra producenterne. I tilfælde af at håndkøbslægemidlet Nix creme eller Permethrin creme ikke kan skaffes, skal du kontakte din læge.

 

 

Webapoteket, September 2021