Fnat – behandling og forebyggelse

Hvis du pludselig får voldsom kløe i huden, skal du overveje, om du måske er smittet med fnat. Kontakt din læge, hvis du er i tvivl og få afklaret, om du er smittet, samt hvad du skal behandles med. Læs her mere om, hvordan du forebygger og behandler den smitsomme hudsygdom.

 

Fnat kaldes også scabies og er en overset hudsygdom, som skyldes fnatmiden. Det er ikke klart hvor mange, der får fnat i Danmark, men meget tyder på, at fnat kommer i epidemier med ca. 20 års mellemrum, og vi er netop midt i en sådan.

 

Se videoen og hør Pia fortælle kort om fnat:

 

Hvad skyldes fnat?

Hudsygdommen skyldes en lille fnatmide, der ligger lige på grænsen af, hvad der kan ses med det blotte øje. Hudlægen kan med et mikroskop stille diagnosen ved fund af midegange eller levende mide. Det er oftest vanskeligt da der ofte kun er 5-15 mider på kroppen. Fnat smitter ved tæt kontakt mellem mennesker. Det kan fx være mellem personer i familien, hvor man deler sovepladser eller ved tæt fysisk eller seksuel kontakt. Miden kan overleve uden for menneskekroppen og kan derfor i sjældne tilfælde smitte via genstande (fx sengetøj, sko, tøj, håndklæder, stofmøbler og hovedtelefoner).  Ofte spredes smitte meget hurtigt på skoler og institutioner, hvor mange mennesker er samlet dagligt. Hos svækkede ældre med dårligt immunforsvar kan fnat udvikle sig til skorpefnat, hvor der ses udvikling af tykke skorper på huden.

 

Hvad er symptomerne på fnat?

Symptomerne på fnat er kløe, udslæt, fnatgange, eventuelt kløeknuder og skæl & skorper. Første tegn på fnat er en voldsom kløe 2-6 uger efter smitten. Det klør mest om aftenen, når man kommer ned i sin varme seng. Årsagen til kløen er, at kroppens immunforsvar reagerer på miderne, deres efterladenskaber og æg med en allergisk reaktion. Har man været smittet før, vil kløen opstå tidligere, da immunforsvaret husker antistofferne og derfor reagerer hurtigere.

Ofte vil arme og krop få små røde knopper og der vil efterhånden ses kradsningsmærker typisk ved håndled.
Hvis man ser på fingre, håndled, albuer, fødder og kønsdele med et forstørrelsesglas, kan man se de gange som fnatmiden laver i huden.
Den langvarige kløe kan gå over i såkaldte kløeknuder, som klør ekstremt meget. Disse kan blive ved med at være i huden, også efter miden er behandlet og væk.

 

Hvordan forebygges og behandles fnat?

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på fnat, og komme i behandling så hurtigt som muligt, så man ikke smitter andre.
Hvis man får fnat, skal alle i den husstand man bor sammen med og alle andre tætte kontakter de seneste 2 måneder behandles. Det gælder altså alle familiemedlemmer, samt hvis smittekilden er en seksualpartner.
Ved korrekt og hurtig behandling af fnat forsvinder symptomerne i løbet af 3-4 uger. Hvis kløe og udslæt ikke svinder, skal man mistænke svigt af behandlingen.
Fnat skal behandles med creme indeholdende det aktive stof permetrin (Nix). Midlet dræber fnatmiden og er et håndkøbslægemiddel, det betyder at du kan købe det på webapoteket.dk uden recept. Det er vigtigt at følge vejledningen i pakningen korrekt og at smøre sig omhyggeligt ind med rigelig creme overalt på kroppen om aftenen inden sengetid, gerne efter et bad hvor huden er ren og ikke for varm. Det er vigtigt for effektiviteten af behandlingen at man indsmører grundigt, herunder skal særligt områderne mellem fingre og tæer, under negle, håndled, armhuler, ydre kønsdele, bryster og balder indsmøres.
Hos voksne og børn over 3 år undlader man at behandle ansigt og hovedbund, mens spædbørn og ældre skal smøres med creme disse steder. Cremen skal sidde på huden i 8-12 timer, det passer oftest med at cremen vaskes af huden i et brusebad om morgenen. Behandlingen med creme gentages efter en uge hos den smittede.

Efter behandling med creme, er det vigtigt at vaske det tøj man har haft på, samt sengetøj. Hvis tøjet ikke kan vaskes ved 60 grader, så bør det stå urørt i fx en plasticpose i minimum 3 døgn evt. op til 1 uge. Det er vigtigt at støvsuge senge og stofmøbler, samt rengøre hjemmet med almindelige rengøringsmidler. Man anbefaler ikke at fryse tøj eller lignende, da der er manglende viden om fnatmidens overlevelsestid i almindelige frysere hvor temperaturen ofte er -15 til -20 grader.

Fugtighedscreme og håndkøbslægemidler med creme der indeholder hydrokortison kan bruges til at lindre kløen et par dage til den er aftaget. Når man er behandlet med creme, er man smittefri 8-12 timer efter påsmøring og man kan man komme i institution, på job osv.

 

Hvordan er langtidsudsigterne?

Effekten af behandlingen er god, de allerfleste bliver raske, når der behandles efter "opskriften". Enkelte kan reagere på lokalbehandlingen med hudirritation. Kløen og udslættet kan vare i op til 6 uger efter behandlingen, men aftager efterhånden. Man er fri for fnat, hvis der en uge efter endt behandling ikke længere er hul på huden – aktive læsioner.

Det er vigtigt at huske på, at fnat ikke forsvinder af sig selv, men når lægens råd følges, og behandlingen gennemføres omhyggeligt, er behandlingen oftest vellykket.

Hvis behandlingen ikke lykkes, kan det skyldes ufuldstændig påsmøring eller for kort virketid, men ny smitte kan også forekomme. Behandlingen vil da som regel være en ny kur med det samme præparat. Hvis denne behandling ikke lykkes, er det vigtigt at tale med lægen. Der kan henvises til hudlæge, der har mulighed for at skrive andre behandlingsformer op på recept.

 

Har du spørgsmål til behandling af fnat, er du altid velkommen til at kontakte vores apoteksuddannede personale på telefon +45 8785 1133 eller via mail: info@webapoteket.dk 

 

Webapoteket, marts 2019