Dehydrering - hvad kan du selv gøre?

 

Hvornår har jeg selv eller mit barn brug for væskeerstatning?

Hvis du har omgangssyge eller sveder mere end normalt, kan du få væskemangel – og som resultat blive kraftigt dehydreret. Dehydrering er ubehageligt og kan påvirke din almen-tilstand. Derfor er det vigtigt at få fyldt på med tilstrækkelige mængder af passende typer af væske. Især børn og ældre kan rammes.

Væskemangel opstår, når kroppen bruger mere væske, end den får. Det skaber en ubalance i forhold til vand og salte, som er nødvendige for, at kroppen har det godt. Hvis man ikke tilfører væske og bliver kraftigt dehydreret, kan man miste bevidstheden.

 

Normale symptomer er hovedpine, træthed og svimmelhed

Dehydrering er anstrengende for kroppen og forværrer dermed præstationsevnen. De aller første tegn er som regel tørst, mildt ubehag, lidt kvalme og træthed. Dernæst kan man få hovedpine og føle sig svimmel. For lidt væske i kroppen kan også give forstoppelse, eftersom der ikke er nok væske til at holde afføringen i tarmen blød. Tørre slimhinder i mundhule og øjne kan være tegn på dehydrering.

Tegn på væskemangel:

  • Tørst
  • Ubehag
  • Forstoppelse
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Svimmelhed

 

Hvem skal have særlig opmærksomhed?

Du kan blive dehydreret ved tilfælde af omgangssyge med opkast eller diarré, eller hvis du har feber og kraftige svedeture. Det kan også ske, hvis du anstrenger dig meget, når det er varmt, og du sveder meget.

Børn rammes oftere, da deres kroppe er mindre og dermed mere følsomme over for dårlig væskebalance. Ældre mennesker kan også blive dehydrerede, hvis de ikke drikker nok. For demensramte gælder det om at være opmærksom på symptomerne og lave rutiner for at undgå dehydrering. Hvis du har diabetes med højt blodsukker eller tager vanddrivende præparater øges risikoen også.

 

Små børn er særligt følsomme over for væskemangel

Børn har behov for meget mere væske i forhold til kropsvægten end teenagere og voksne. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på symptomerne på dehydrering hos børn med dårlig mave, f.eks. træthed, mathed, hovedpine, tørre læber og slimhinder, pjevset, samt hvis barnet tisser mindre end normalt. Disse symptomer forsvinder oftest, når barnet får væske eller speciel væskeerstatning.

Et barn som ikke rigtigt selv føler tørst, bør du aktivt sørge for at give ekstra væske. Alvorlig væskemangel kan medføre dehydrering, især hos mindre børn. I de tilfælde kan det blive nødvendigt med indlæggelse.

 

Forebyg ved at drikke meget og hold øje med mængden af urin

Det kan være svært at få drukket nok i forbindelse med mavetilfælde og opkast, men prøv alligevel at tilbyde væske ofte og i små mængder. Drik vand, te, fortyndet frugtsaft eller rigtig væskeerstatning, som kan købes på apoteket. Undgå alt for søde drikke og light-drikkevarer, eftersom disse kan forårsage diarré.

Hvis du træner hårdt og sveder meget, eller du må anstrenge dig under varme temperaturer, er det vigtigt at drikke ekstra meget. Vær også opmærksom på om du tisser mindre end sædvanligt, da dette kan tyde på, at kroppen behøver mere væske.

 

Almindelig væske eller væskeerstatning genopretter balancen

Under dehydrering er væskebalancen kommet i ubalance - det vil sige balancen mellem kroppens væsker samt natrium og kalium - og der er det allervigtigste at få noget at drikke.

Ved feber med svedeture rækker det som regel at drikke almindelige drikkevarer, men hvis det derimod er et barn, som kaster op og har diarré, er der behov for væskeerstatning. Dette er en særlig salt- og sukkeropløsning, som går nemmere ud i kroppen og optages af cellerne, og så begynder man at føle sig friskere. Væskeerstatning forbedrer også væskeoptaget og bidrager til at bevare udholdenheden ved langvarig fysisk træning.

I forbindelse med omgangssyge er det bedst at drikke ofte og små portioner for at undgå, at væskeerstatningen kastes op igen. Når man sveder kraftigt, f.eks. under hård træning, kan det være klogt at forsøge at drikke mellem øvelserne for at undgå dårlig væskebalance.

Væskeerstatning findes også i varianter, som er beriget med forskellige vitaminer og mineraler, f.eks. for at få mere energi og fokus. C-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til en normal psykologisk funktion. Vitaminerne B, B6 og B12 bidrager til nervesystemets normale funktion og til normal energiomsætning, og magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

 

Søg vejledning ved alvorlige symptomer

Søg hjælp på sygehusets akutmodtagelse, hvis et lille barn tisser meget lidt og er sløvt, eller en voksen viser symptomer på kraftig dehydrering. Man kan få behov for væske ved hjælp af et drop for at genoprette væskebalancen. Hvis du føler dig usikker, så ring til akuttelefonen 1813.

Klik her og find væskeerstatnings-produkter >>

 

 

Webapoteket, juni 2021