Blå mærker

Blå mærker kommer af mange forskellige årsager. De fleste kender det blå mærke, som en reaktion efter at være stødt ind i noget, med en stor ømhed og smerte til følge – samt et blåt mærke, der dag efter dag udvikler sig i størrelse og farve.

 

Hvordan opstår et blåt mærke? 

Blå mærker opstår når en blodåre lækker. Der kommer en udsivning af blod til det omkring liggende væv, og eftersom blod er mørkt, og huden er gennemsigtig, ses det som et blåt mærke. Det blå mærke skifter farve dag for dag, og vil efter ca. 14-28 dage være reduceret og stort set forsvundet. Sværhedsgraden og tiden, det tager for det blå mærke at forsvinde, afhænger af alder, medicinindtag og årsagen. Grunden til at det blå mærke skifter farve er, at det udsivede blod mister sit iltindhold, og over tid opløses af kroppens eget ’oprydningteam’.

Blå mærker opstår som regel ved et slag på huden, efter operationer og ved visse kosmetiske indgreb, såsom botox og fillers. Med alderen bliver vores blodkar mere skrøbelige, og hos patienter, der tager blodfortyndende medicin, hvor blodet lettere siver ud af blodårene, er risikoen for blå mærker øget. Også patienter, der efter mange år med steroidbehandling har fået en tynd hud, er ekstra udsatte. De mangler den raske hud som et beskyttende lag, når der kommer slag på huden. Det kan betyde, at en blodåre lettere påvirkes og lækker med et blåt mærke til følge.

 

Hvornår skal man søge læge?

Det er vigtigt at gå til lægen, hvis du får blå mærker eller har en utilsigtet næseblod som du ikke ved hvorfor opstår. Et blåt mærke kan dække over alvorlige sygedomme. 

 

 

Webapoteket, juni 2019