Sådan slipper du for hælrevner

Oplever du symptomer som tyk, tør hud samt revner omkring dine hæle, kan du her læse om årsager til og behandling af hælrevner. Der kan være en lang række forskellige årsager til, at dine hæle revner. Hælrevner går ikke væk af sig selv og bør derfor forebygges og behandles løbende.

 

Hvad er hælrevner?

Hælrevner er brud i huden i hælområdet på din fod. Hælrevner opstår typisk ved meget tør eller hård hud på hælene. Hælrevnerne kan blive så dybe, at de går ned i den sunde hud, hvilket kan gøre selv den korteste gåtur ubehagelig og ligefrem smertelig.

Udpræget tørhed, kløe og ømhed omkring hælen er ofte de første tegn på hælrevner. Huden kan blive gullig eller brun, og den er ofte væsentligt hårdere end den resterende hud.

Ved mere fremskredne hælrevner risikerer du, at hælen er så tør, at den bliver hvid, gullig eller rød i farven og begynder at skalle. Hvis ikke hælen behandles, kan hælrevnerne begynde at bløde og i værste fald blive inficerede med bakterier.

I starten vil en hælrevne måske kun føles som en mindre irritation, men med tiden vil revnerne forårsage mere og mere smerte, hvis ikke de behandles. Når hælrevnerne er værst, kan huden føles irriteret, smertefuld og endda begynde at bløde under belastning.

 

Årsager til hælrevner

Der er adskillige mulige årsager til hælrevner og revnet hud – lige fra dehydreret hud til åbent fodtøj. Du kan med fordel gennemgå dine rutiner i henhold til nedenstående tjekliste over typiske årsager. Derefter kan du forsøge at ændre de vaner, som kan være årsagen til dine hælrevner.

 

De otte hyppigste årsager til hælrevner og revnet hud:

1. Dehydreret hud

En af de hyppigste årsager til hælrevner er dehydreret hud. Når fugtigheden forsvinder, begynder hælen at producere tykkere hud som beskyttelse, hvilket forhindrer huden i at dannes ordentligt. Hvis ikke du regelmæssigt fjerner de døde hudceller og tilfører huden fugt, vil hælen oftere revne. 

Dehydrering gør din hud tilbøjelig til at blive tør, idet fugtindholdet i huden bliver utilstrækkeligt. Derfor skal du huske at drikke en masse vand for at holde din krop hydreret samt smøre dine fødder ind i fugtighedscreme dagligt.

2. Underskud af næringsstoffer

Din hud har brug for en masse forskellige næringsstoffer for at forblive sund og rask. En anden typisk årsag til hælrevner er mangel på vitaminer, mineraler og zink. Hvis ikke du får nok gennem din kost, kan det forårsage revner i huden.

3. Lidelser og sygdomme

Der findes også sygdomme, som kan være årsag til, at der opstår hælrevner. Det gælder især hudsygdomme, hvor symptomerne blandt andet er tør hud, lidelser som fodsvamp, eksem og psoriasis. Andre sygdomme såsom diabetes og lavt stofskifte kan også medføre hælrevner.

4. Overvægt

Markant overvægt kan være med til at forøge presset på fedtpuderne under hælene. Dette kan medføre, at fedtet udvides sidelæns. Er dine hæle ikke fleksible nok, kan dette lægge så stort et pres på dine fødder, at det kan medføre revnede hæle.

5. Alderen

Alderen sætter sine spor på huden. Cellefornyelsen i huden bliver langsommere, hvilket gør, at huden med alderen mister sin elasticitet og bliver mindre smidig og fyldig. De celler, der producerer beskyttende hudfedt, bliver mindre aktive. Barrieren af naturlige fedtstoffer bliver derfor svagere, hvilket kan give tør, tyk og skællet hud. Dette medfører, at sandsynligheden for hælrevner bliver større, jo ældre du bliver.

6. For meget vand

For meget vand kan fjerne hudens naturlige olier, hvilket kan efterlade huden tør. Hvis du eksempelvis opholder dig i fugtige områder i længere tid, som badeværelser eller i badet, kan det medføre tørre og revnede hæle.

Mange tror, at et varmt og langt fodbad giver velplejede fødder. Dog kan fodbad have den modsatte effekt, da badet ofte udtørrer huden. Derfor anbefales det at passe på med at sidde med fødderne i et fodbad for at få bløde, fine fødder, hvis du er plaget af hælrevner.

7. Klima

Klimaet kan også påvirke hælenes tendens til revner. Kold vind og vejr kan medføre tør hud, som nemmere revner. Indeklima kan også påvirke huden på hælene. Et tørt indeklima, som i opvarmede rum eller rum med aircondition, kan bidrage til udviklingen af hælrevner.

8. Fodtøj

Åbent fodtøj, som eksempelvis træsko, sandaler, damesko med rem om hælen og badetøfler, er en hyppig årsag til revnede hæle. De er alle kendetegnede ved ikke at have en fast hælkappe, hvilket resulterer i, at hælen slipper skosålen for hvert skridt.

Det giver først og fremmest et stød til hælen, når foden sættes i. Samtidig udvides fedtet under hælene sidelæns i åbent fodtøj, da der opstår gnidningsmodstand. Stød og gnidninger er begge faktorer, der kan give hård hud og hælrevner. Derfor er det vigtigt at tage sig af sine hæle, når du går med åbent fodtøj.

 

Sådan forebygger og behandler du hælrevner

En effektiv måde at undgå hælrevner på er ved regelmæssig brug af en god fodcreme. På den måde er du med til at forebygge revnerne. Det er nemlig vigtigt, at du giver dine fødder samme opmærksomhed som resten af din krop, når det kommer til hudpleje.

 

Brug en effektiv hælcreme

Øget fodpleje kan hjælpe huden med at holde sig smidig. En effektiv hælcreme kan behandle eller afhjælpe hælrevner, hård og tør hud. Heel Repair fra Australian Bodycare er en effektiv hælcreme, der blødgør den hårde hud samt tilfører den tørre hud fugt, hvilket mindsker risikoen for hælrevner.

Hælcremen skal du påføre to gange dagligt på rene og tørre hæle med tendens til hælrevner eller hård hud. Det anbefales at file hælene inden brug, så opnår du det bedste resultat. Samtidig er det en god idé at tildække hælen med eksempelvis en plastikpose eller specielle strømper til formålet, så du opnår den fulde effekt af cremen. Efter huden er genopbygget, kan du anvende cremen efter behov.

 

Forebyg nye hælrevner

Når du har behandlet hælrevnerne, er det vigtigt, at du forebygger nye hælrevner i at opstå. Det er derfor vigtigt, at du dagligt bruger en blødgørende fodcreme, som forhindrer alvorlige hælrevner i at opstå. Brug fodcremen morgen og aften, dog som minimum lige inden sengetid, således forebygger du fremtidige hudproblemer.

 

Gå efter et højt indhold af urea og tea tree oil

Heel Repair og Foot Cream fra Australian Bodycare indeholder begge urea og tea tree oil. Jo højere indhold, jo mere effektiv og blødgørende er cremen. 

Urea eksfolierer huden uden, at der er risiko for at udtørre den. Urea trænger dybt ind i huden og gennemfugter og løsner den hårde og tørre hud. 

Tea tree oil har en naturlig helende effekt, som gennem tiden er blevet brugt til at kurere forskellige hudlidelser. Tea tree oil modvirker bakterier og hjælper med at genoprette hudens normale bakterieflora.

Australien Bodycare har udviklet en lang række af produkter med tea tree oil som hovedingrediens. Uden at irritere huden hjælper og forebygger olien diverse hudproblemer og sikrer, at huden holdes sund og rask. Den lindrer også kløe og irritation, som ofte følger med diverse hudproblemer.

 

Hvad sker der, hvis du ikke behandler hælrevner?

Hælrevner forsvinder, som indledningsvist nævnt, ikke af sig selv. Derfor er det vigtigt, at du forebygger dem. Hvis uheldet er sket, og du har fået hælrevner, så skal du altid behandle dem. Ubehandlede hælrevner risikerer at bliver dybere og så smertefulde, at det bliver svært bare at gå en tur. I værste tilfælde kan komplikationer som blødning og infektion opstå.

 

Opsøg din praktiserende læge

Hvis dine symptomer stadig ikke er forsvundet efter behandling, skal du opsøge din praktiserende læge eller hudlæge, så du kan blive undersøgt for andre potentielle årsager eller helbredsproblemer, der ligger til grund for dine hælrevner.

 

Find Australian Bodycare Fodplejeprodukter her >>

 

Webapoteket, juni 2019