Børneeksem – hvordan lindrer du det?

Børneeksem er en meget hyppig og udbredt hudlidelse blandt børn. Gennem de sidste 10 år er antallet af tilfælde af børneeksem tredoblet. Det betyder, at hele 20 % af alle børn udvikler børneeksem.

 

Børneeksem giver store gener for den ramte og kan gøre livet besværligt, hvis eksemen ikke behandles effektivt. Du får her et overblik over, hvad børneeksem egentlig er, hvordan du kan kende hudlidelsen, samt hvordan du bedst behandler og lindrer generne hos dit barn.

 

Hvad er børneeksem?

Børneeksem kaldes også for atopisk eksem, som er den medicinske betegnelse for hudsygdommen. De fleste kender den dog under navnet børneeksem eller astmaeksem. Hudlidelsen er kronisk og den hyppigste børnesygdom i Danmark.

Den har fået navnet børneeksem, da langt de fleste tilfælde optræder i barndommen. Omkring 55 % af de ramte får eksemen, inden de fylder et år. Op mod 80-90 % af tilfældene optræder før skolealderen. Det er altså en udbredt folkesygdom, som særligt opstår i barnets første leveår. Men det er dog ikke ensbetydende med, at ikke også voksne kan rammes af sygdommen trods navnet.

Opblussen af den generende eksem mildner typisk i 7-11-års alderen for at vende tilbage i 20-30-års alderen, ofte i form af håndeksem.

 

Hvorfor rammes nogle børn af børneeksem?

Er nogle børn mere udsatte for at udvikle børneeksem end andre? Det kan noget tyde på. Selvom det ikke er en hudlidelse, som barnet er født med, dukker den ofte op i de første uger, efter barnet er blevet født. Der er ikke nogen egentlig videnskabelig forklaring på den nøjagtige årsag til, at sygdommen opstår og udvikler sig hos nogle børn.

Dog har flere undersøgelser vist, at arvelige faktorer spiller ind på udviklingen af børneeksem. Faktisk vil hele 70% af sygdomstilfældene skyldes arvelighed. Hvis begge forældre lider af børneeksem, er der stor risiko for at barnet også udvikler sygdommen – i det tilfælde er der hele 80% risiko for, at også barnet udvikler hudlidelsen. Har den ene forældre børneeksem eller andre atopiske lidelser som høfeber, astma og allergi vil risikoen for, at også barnet udvikler det være 60%.

Selvom arvelige faktorer spiller en væsentlig rolle for udviklingen af børneeksem hos et barn, tyder det dog også på, at miljømæssige faktorer påvirker risikoen for at udvikle hudsygdommen. Er huden ikke tilstrækkelig modstandsdygtig over for vira og bakterier, vil det øge risikoen for at udvikle børneeksem.

Børn med børneeksem har en anderledes fedtsyresammensætning i hudens hornlag, og derfor er huden endnu mere sårbar, fordi vand og andre stoffer kan trænge gennem hudens overflade – og derfor er den endnu mere udsat for at udtørre.

 

Smitter børneeksem?

Det er vigtigt at fastslå, at du ikke skal være bekymret for, om dit barns børneeksem smitter. Det gør det nemlig ikke. Og derfor skal du ikke tage yderligere forholdsregler for at undgå smitte i resten af familien eller legekammerater.

Det betyder også, at du roligt kan sende dit barn i institution uden bekymring om smitte her – også selvom børn leger tæt og deres hud rammer hinanden.

 

Børneeksem eller tør hud – sådan kan du genkende børneeksem

Er du i tvivl, om dit barn bare har tør hud, eller der reelt er tale om børneeksem? Det kan i nogle tilfælde være forvirrende, og derfor får du her hjælp til at se efter tegn og symptomer på børneeksem. Eksemen arter sig lidt forskelligt, alt afhængig af alder.

 

Børneeksem hos baby 0-12 måneder

Hos babyer mellem 0-12 måneder vil de første tegn ofte ses i ansigt. Børneeksem på kinder og hage viser sig som rødligt udslæt. Håndrygge og arme og bens strækkesider kan også rammes. Oftest vil børneeksem ikke opleves på barnets numse og bleområde.

Når barnet bliver 1-2 måneder, kan det allerede få en reaktion på generne fra eksemen, der kan gøre din baby irriteret og grådlabil.

 

Børneeksem hos børn over 1 år

Efter 1-års alderen begynder symptomerne på børneeksem så småt at ændre karakter og placering. I denne alder vil udslættet oftest vise sig i knæhaser, albuebøjning og på håndled og ankler. Her har det mere udseende som almindelig eksem.

Huden klør gevaldigt, og det kan være svært ikke at give efter for kløen. Dette kan føre til rifter og sår som følge af, at barnet har kradset sig.

 

Børneeksem hos voksne

Efter puberteten og i voksenårene kan børneeksem træde frem som skællende eksem, der ofte viser sig i ansigt og på hals. Også børneeksem i hovedbund er udbredt for denne aldersgruppe, ligesom den øvre del af kroppen hyppigere er udsat.

Hele 75% vil generes af håndeksem, der giver ekstrem tørhed og kløe på huden på hænderne. Oftest vil eksemen forværres efter kontakt med sæbe og vand.

 

Følgevirkninger af børneeksem

Børn med børneeksem har en mere udsat hud, fordi hudens hornlag ikke fungerer helt på samme måde som hos børn med rask hud. Derfor er det yderst vigtigt, at huden behandles korrekt, så den gøres så modstandsdygtig og stærk som overhovedet mulig. Børn med børneeksem har større risiko for at udvikle andre atopiske lidelser – eksempelvis astma eller allergi.

 

Behandling og forebyggelse af børneeksem

Børneeksem er en kronisk hudlidelse, som ikke kan kureres. Dog er der mange måder, hvorpå du kan lindre og behandle dit barns eksemhud på. 

Det vigtigste er at behandle med en fed og nærende creme, da hud ramt af børneeksem er ekstra tør. Den tørre hud forværrer kløen, og derfor er den rette creme et vigtigt middel i lindringen af børneeksem. Skin Cure fra Astion Pharma modvirker eksem og lindrer symptomer som kløende, tør og irriteret hud. Cremen styrker din huds naturlige skjold, og du får effektiv og nænsom behandling uden kortison.

Du kan forebygge irritation og udbrud ved dagligt at smøre huden ind i en god creme med et højt fedtindhold. Det er vigtigt, at du afsætter tid til den daglige hudplejerutine. Det kan sagtens tage en halv time at smøre huden grundigt ind, så derfor er det nødvendigt, at du indarbejder det i dine daglige gøremål. 

Astion Daily Repair anbefales som en førstehjælp i hverdagen. Cremen indeholder masser af fugt, og på den måde hjælper den forebyggende ved at genoprette hudens fugtniveau, så kløe og gener mindskes.

 

Undgå sved og fugtigt tøj

Sveder dit barn meget, kan det ofte gøre kløen værre. Særligt om sommeren er det vigtigt, at dit barn har løstsiddende tøj på i en let kvalitet, så der kommer luft til huden, og den ikke bliver indelukket og fugtig. Derfor er det også en god idé, at barnet altid har en ekstra trøje med, så blusen kan skiftes, hvis den bliver fugtig under løb og leg.

 

Sov i køligt miljø

Rummet, som dit barn skal sove i, bør ikke være for varmt. Lad gerne dit barn sove i et køligt og svalt miljø – det kan mindske eksemgenerne. Vær dog opmærksom på at dit barn ikke udsættes for træk, men luft evt. ud i rummet kort inden sengetid, så rummet køles ned.

Skal dit barn i bad inden sengetid, er det en god idé at gøre i god tid, inden det er tid til at sove. Det varme vand kan gøre kløen værre, så ved at bade i god tiden inden sovetid, kan huden kan både nå at blive behandlet med plejende creme og falde til ro inden sengetid.

 

Væk med røg, støv og pelsdyr

Har du et barn med børneeksem, er det vigtigt at være flittig med støvkluden og holde røg ude af hjemmet. Vær opmærksom på at husdyr kan forværre dit barns eksem. Derfor er det en dårlig idé at holde husdyr – også selvom dit barn inderligt ønsker dig et kæledyr. Alle tre ting kan forværre tilstanden.

 

Børneeksem og kost

Hænger børneeksem og kost sammen? Det ses i nogle tilfælde en sammenhæng af, at kosten kan være med til at gøre eksemen værre. Oftest er det i barnets første år – her er det særligt æg og mælk, der er synderen.

Er du i tvivl, om nogle specifikke fødevarer forværrer børneeksemen, er det en god idé at tage en pause fra dem og se, om huden forbedrer sig i de uger, barnet ikke får de mistænkte fødevarer. Herefter kan du prøve at give barnet fødevarerne igen.

Det er dog vigtigt at fastslå, at det kan være tilfældigt, hvis eksemen bliver værre efter indtagelse af fødevarer, og det er derfor vigtigt, at du kontakter en læge, der kan hjælpe med en undersøgelse af fødevarernes sammenhæng med dit barns børneeksem.

 

Find alle produkter fra Astion her >>

 

Webapoteket, juni 2019