Behandling og reduktion af ar

De færreste ved, at der i dag findes behandlingsmuligheder, som gør både gamle og nye ar mindre iøjefaldende. De metoder, der tidligere har været anvendt til korrektion og forebyggelse af ar, har ofte været smertefulde, svære at bruge eller haft begrænset effekt, modsat de muligheder vi har i dag. Læs om behandlingsmulighederne her.

 

Se hele Webapotekets udvalg af produkter til arbehandling

 

Hvordan opstår ar?

Ardannelse er en naturlig del af helingsprocessen og forekommer, når huden reparerer skader, som er forårsaget af en ulykke, et kirurgisk indgreb eller en sygdom. Ved større hudskader tager det længere tid for huden at hele, og risikoen for et synligt ar er dermed større.

Et ar kan være rødt og tykt i starten for derefter at blive blegere efterhånden. De nydannede kollagenfibre i huden ændrer ikke blot hudens udseende, visse hudområder kan også få begrænset funktionalitet, fx. ingen hårvækst eller svedkirtler og begrænset bevægelighed.

Det kan tage op til 18 måneder, før et ar er udglattet og blegnet efter en skade, men svære ar kan:

  • vokse sig større
  • forblive røde/mørke og fortykkede uden at blegne
  • give ubehag, kløe eller smerte
  • begrænse bevægeligheden i et led
  • give psykiske problemer på grund af synligheden

Der er flere faktorer, der spiller en rolle for, hvordan et ar udvikler sig. Ardannelsen påvirkes af alder, arrets placering og visse genetiske faktorer. Huden læger langsommere hos ældre mennesker, mens yngre hud har en tendens til at ”overreagere” og danne større og tykkere ar.

Man ved, at genetiske faktorer og hudtype spiller ind ved ardannelse. Bl.a. vil personer af afrikansk og asiatisk oprindelse med kraftig hudpigmentering oftere få større og mere synlige ar.

Ar over, eller tæt på muskler, som er meget aktive, fx på ryg, ben, skuldre og led, spreder sig ofte og bliver større og mere synlige end ar, som dannes på mindre aktive områder.

Endelig er det væsentligt at være opmærksom på, at holde såret rent, da sårinfektion øger risikoen for en dårligere heling og dermed forværret ardannelse.

 

Hvordan kan ar behandles?

Der findes en række forskellige alternativer, når det gælder behandling af ar. Man kan inddele dem i to hovedgrupper:

  • Behandling med kirurgi eller forskellige former for laser- og strålebehandling.
  • Behandling uden kirurgi med fx steroider eller silikonepræparater

Kirurgiske indgreb og/eller steroidinjektioner i arret kan være meget smertefulde. Silikonepræparater er derimod fuldstændig smertefrie og giver en effektiv forbedring af ar. Samtidig anbefales disse af specialister verden over. En publikation fra en hudspecialistgruppe fra International Advisory Panel on Scar Management har anbefalet brug af silikonegel til behandling af en række forskellige artyper. Endvidere har dermatologer og plastikkirurger i mange år anvendt silikonegel som et effektivt middel til arbehandling.

Silikone er en nem og effektiv behandling af ar. Eksempler på produkter til silikonebehandling er silikonegelen Kelo-cote og silikonebandagen Mepiform, som findes i forskellige størrelser.

 

Arbehandling med silikonebandager

Mepiform er en silikonebandage, der forebygger og reducerer ar-dannelse efter samme princip som silikonegelerne. Bandagen udflader, blødgør og bleger røde og hævede ar, som kan opstå ved operationer og ulykker såsom snitsår og forbrændinger. Mepiform kan også anvendes som forebyggende behandling til lukkede sår for at forhindre fremtidig ardannelse. Det kan tage fra 3 måneder og helt op til 1 år eller mere at udbedre et gammelt ar, afhængigt af arvævets tilstand. Mepiform bør anvendes 24 timer i døgnet. Det anbefales, at Mepiform fjernes én gang i døgnet, fx ved brusebad eller bad, hvor huden inspiceres og vaskes. Som forebyggende behandling skal Mepiform anvendes i 2-6 måneder, afhængigt af arrets tilstand.

Mepiform er enkel at anvende og kan bruges over hele kroppen. Den har en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på 5. Bandagen er brusetæt og kan klippes til i en størrelse, der passer til arret.

 

Se Webapotekets udvalg af Mepiform silikonebandager

Arbehandling med silikonegeler

Silikonegeler danner sammen med det yderste hudlag en beskyttende, vandafvisende hinde, som beskytter huden mod ydre belastninger og skader fra kemikalier og andre skadelige stoffer. Herved fremmes sårhelingen. Silikonelaget er halvgennemtrængeligt og vandtæt, men lader luften passere således at huden kan ånde. På den måde kan huden heles på naturlig vis, hvilket giver et blødere og fladere ar. Man kan i forskellige studier se, at silikone har en gavnlig effekt mod ar, men der findes i dag ingen eksakt viden om, hvorfor det forholder sig sådan. Det er ikke muligt at gøre arret ”usynligt”, men ved brug af silikonegel bliver både nye og gamle ar væsentligt mindre tydelige.

 

Fordelene ved silikonegeler:

  • Kan anvendes på både gamle og nye ar, hvor de reducerer og forbedrer arrenes udseende
  • Blødgør og udglatter arvæv, både ved nye og gamle ar
  • Lindrer kløe og ubehag og reducerer samtidig rødme og misfarvningen af huden
  • Transparente, usynlige og lugtfri geler, der kan anvendes under makeup/solcreme
  • Enkle at påføre, smertefri at anvende
  • Passer til alle hudtyper også til børn og personer med sensitiv hud
  • Giver en elastisk beskyttelse
  • Påføres let på næsten hele kroppen, inklusive ansigtet, led og andre dele af huden.

 

Hvordan anvendes silikonegeler til behandling af ar?

Du må ikke begynde at bruge Kelo-cote og Dermatix, før såret er helet og huden intakt.

Gelerne er meget lette at påføre og skal påføres mindst to gange dagligt. Lad gelen tørre i 4-5 minutter, før du anbringer tøj eller make-up på arret. Hvis huden ikke er tør efter 4-5 minutter, er der påført for meget gel. Fjern overskydende gel og lad tørreprocessen fortsætte.

Den anbefalede behandlingsperiode er mindst 2-3 måneder, men fortsæt gerne med at bruge Kelo-cote eller Dermatix, så længe der konstateres forbedringer.

 

Vigtigt at vide, ved behandling med silikonegel

  • må ikke anvendes på åbne eller nye sår.
  • må ikke komme i kontakt med slimhinder eller påføres for tæt på øjnene.
  • kan give pletter på tøjet, hvis gelen ikke er tørret ordentligt ind.
  • må kun påføres på ren, tør hud.
  • afbryd behandlingen, hvis huden bliver rød, irriteret eller øm, og konsultér lægen.
  • skal opbevares utilgængeligt for børn. Kun til udvortes brug.

 

 

Generelle råd om arpleje

  • Alle ar, og især nye ar, må ikke udsættes for ekstreme temperaturer (både kulde og varme) og direkte sollys.
  • Anvend ALTID en solcreme med høj solfaktor på arret. La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50+ til solsensitiv hud anbefales af flere hudlæger til brug på ar. Hvis du anvender en silikonegel på arret, bør du vente til gelen er tørret helt ind, før du påfører din solcreme.
  • Undgå tætsiddende tøj, da det kan irritere og evt. beskadige arvævet.
  • Vær også meget forsigtig med anstrengende motion og udstrækning, da den beskadigede hud er ekstrem følsom.
  • Overhold altid kirurgens restriktioner mht. hvile og ro efter operationer – udover de åbenlyse sundhedsmæssige fordele herved, kan det også rent kosmetisk betale sig!

 

Se hele Webapotekets udvalg af produkter til arbehandling

 

Har du spørgsmål til valg af silikoneprodukt til arbehandling, er du altid velkommen til at kontakte vores faguddannede personale.

 

Webapoteket, juni 2021