Rejseapoteket – huskeliste

Allerede for over 150 år siden udtrykte nationalforfatteren H. C. Andersen: ”At rejse er at leve”. Sikkert er det, at rejselivet kan være en gave for samværet, samlivet og familielivet. Ligeså sikkert er det også, at blot tankerne om alle de mange skavanker, der kan opstå i løbet af en ferierejse, kan bevirke, at lysten til snart at skulle afsted igen kan mindskes meget. En rejse skal planlægges, og som en del af forberedelserne kan du her finde en huskeliste over den medicin og det førstehjælpsudstyr mm, du med fordel kan tage med på rejsen. Her kan du læse mere om, hvad du skal huske og hvorfor. Tag afsted forberedt på lidt af hvert – forhåbentlig får du ikke brug for rejseapoteket, men skulle det ske, har du hjælpen ved hånden.

 

Huskeliste før rejsen

  • Forsikring
  • Vacciner
  • "Pillepas" (Schengen)

 

Hurtig huskeliste til rejseapoteket

 

Hvis du har brug for hjælp til at finde de produkter, der står på listen, kan du finde dem ved at klikke her. Her finder du også et udvalg af toiletartiker i rejsestørrelser fx tandpasta, hårshampoo og -balsam. Læs mere om de enkelte punkter nedenfor.

 

Forsikring

Vær opmærksom på, at ”det gule sygesikringskort” ikke nødvendigvis dækker de omkostninger, du kan komme ud for i forbindelse med sygdom eller ulykker opstået på ferier i udlandet. Sørg derfor altid for at undersøge dækning af både sygebehandling og i værste fald hjemtransport. Så bliver du ikke overrasket økonomisk under ferien.

 

Vacciner

Hvis du skal besøge mere eksotiske rejsemål, eller også knap så eksotiske steder, som for eksempel nabolandene i det tidligere Østeuropa og Sydeuropa, kan du afhængigt af rejseform og opholdssted have behov for vaccinationer mod nogle af de sygdomme, vi generelt er beskyttede mod i Danmark.

I god tid inden udenlandsrejser, bør du derfor for en sikkerheds skyld lige tage et check på www.vaccinationer.dk, der giver et godt bud på, om der er behov for at involvere lægen med henblik på vaccinationsforberedelse. Der er selvfølgelig forskel på, om den planlagte rejse foregår med rygsæk eller på luksushoteller, men det kan indtastes på hjemmesiden, hvorefter det for tiden bedst mulige vaccinationsforslag er anført. De danske ambassader melder jævnligt tilbage med sygdomme i deres lokalområde. Derfor er de råd, der anføres, baseret på de officielle og mest aktuelle data. Det er også vigtigt at huske på, at lægens råd ligeså er baseret på de bedste hensigter og selvfølgelig som al forebyggende behandling er en faglig vurdering af fordele og ulemper.
Der er stor forskel på, hvor længe et vaccinationsprogram tager, idet nogle vacciner ikke må gives sammen med andre. Sørg derfor for at være ude i god tid, hvis du skal vaccineres.

 

Pillepas eller Schengenattest

På apoteket kan du få information om, hvorvidt din medicin står på listen over medikamenter, der kræver det populært betegnede ”pillepas”, som egentlig hedder Schengenattest. Hvis det står på listen, skal du have Schengenattesten for at du må medbringe det ud over landegrænserne. Stærkt smertestillende lægemidler samt de fleste sove- og nervemediciner kræver '"pillepas". Læs mere om 'pillepas' her, på Sundhedsministeriets hjemmeside eller på https://www.apoteket.dk/pillepas. Her kan du også se om netop din medicin kræver et ”pillepas”. Det vil være ærgerligt, hvis tolderne beslaglægger din nødvendige medicin.

Opbevar din medicin i originalemballagen og medbring recept, receptkopi eller receptkvittering.

 

Medicin

Medbring din nødvendige medicin i din håndbagage. Det sker indimellem, at kufferterne ikke kommer med samme fly som passagererne. Et andet problem kan opstå, når medicin, der ikke tåler frostgrader, står i flyets lastrum i mange minusgrader, måske i flere timer. Derfor er der den risiko, at lægemidlet ikke har den rigtige effekt, når du efterfølgende bruger det.

Sørg derfor altid for, at du har både eventuelt pillepas og medicin med i din håndbagage. For en sikkerheds skyld, anbefaler vi også, at du altid medbringer medicin til et par døgn ekstra på din ferie, blot for en sikkerheds skyld. Ved flyrejser findes særlige regler for flydende medicin i håndbagagen. Du kan tjekke reglerne om, hvor meget flydende du må medtage i håndbagagen på Trafikstyrelsens hjemmeside.

 

Plastre og rejsekits

Mange har gavn af, ud over rejsen til adskillige tusinder af kroner, at anvende et par hundrede kroner på et rejseapotek til eventuelle skader på ferien. I denne kategori tæller et relevant sortiment af plastre, forbindsstoffer mv. Ved rejser i udlandet kan en ”rejsekit-æske” til akutte situationer være betryggende at medbringe.
Et almindeligt sortiment af plastre i lidt forskellige størrelser samt sårrens, som indeholder klorhexidin, er næsten uundværlige i tasken, ligesom plastre til at lindre vabler og ligtorne i feriefodtøjet er ærgerlige at have glemt. Bl.a. har Nexcare en praktisk førstehjælpsæske med relevante forbindsstoffer, ligesom Compeed fører et bredt sortiment af vabelplastre.

 

Rejsediarré

Du bør altid medbringe såkaldt probiotika (mælkesyrebakterier) og akutvirkende diarrémedicin på rejser. Når du ikke får din sædvanlige kost, risikerer du at løbe ind i en gedigen omgang turistmave, og det er altid ærgerligt at skulle bruge et eller måske endda flere døgn af drømmeferien i nærheden af toilettet. Brug akutmidlerne som f.eks. Imodium efter brugsanvisningen på pakken.

Samtidig er det gamle råd om at forebygge mavegener ved at tage et probiotikaprodukt som Lactocare, Duolac eller Idoform fra 2-5 døgn inden rejsen og til du er godt hjemme igen, stadig relevant. Disse produkter indeholder mælkesyrebakterier. Det nyeste produkt i den kategori er Lactocare Travel, hvor der kun skal indtages én tablet pr. dag. I øvrigt kan disse tabletter også tygges eller knuses, hvorved også de mindste familiemedlemmer kan forebygge gener. Den bedste forebyggelse af rejsediarré er at tænke sig om med hensyn til hygiejne, når du rejser. Sørg altid for at drikke vand fra flaske, spis fornuftigt, tænk hygiejne, også når der bestilles mad og drikke på restauranter. Isterninger kan i øvrigt også være bakteriebomber. Husk også god håndhygiejne. Det er ikke altid muligt at vaske hænder på rejsen, så tag hånddesinfektion med med i tasken.

 

Solbeskyttelse

I de senere år er brugen af solcremer kommet i fokus, både for at undgå skoldning og rynker, men selvfølgelig også for at undgå udviklingen af hudkræft senere i livet.
Det er vigtigt at huske, at du udsættes for øget solintensitet, når du rejser sydpå. Jo tættere du er på ækvator, jo højere styrke er der i solstrålerne. Ved ækvator rammer solstrålerne vinkelret på jordens overflade, hvilket giver den højeste solmængde pr. areal. Hertil kommer, at ozonlaget, der ligger som en beskyttende hinde over jordkloden, desværre ikke er så velfungerende som tidligere. Der findes en lang række midler til at beskytte din hud godt og effektivt.

Skulle skaden være ude, og du er blevet forbrændt, kan du få lindring og genskabe fugtigheden i den soltørrede hud med vores aftersun-cremer ligesom du med lidt creme, indeholdende hydrokortison, eller lidt lokalbedøvende middel i tasken kan lindre den medfølgende rødme og forbrænding. Men husk at bruge godt med solcreme inden du går ud i solen igen. Læs mere om solpleje her.

 

Allergimedicin

Hav altid har en lille pakke allergimedicin med dig, også selv om du ikke normalt døjer med allergiske lidelser. Det bør i hvert fald overvejes, hvis du kan risikere at svømme ind i en brandmand (der mange steder på jorden kan give meget større gener, end dem, vi kender fra de danske farvande) eller blive generet af insekter og lignende.

 

Transportsyge

Lider du eller én af de øvrige familiemedlemmer af transportsyge, findes der lægemidler, der kan forebygge generne. Vær opmærksom på, at lægemidlerne skal tages i god tid, inden transporten påbegyndes. Læs altid brugsvejledningen på de enkelte midler. 

 

Flystrømper

Hvis du normalt indtager hjertemedicin eller midler mod forhøjet blodtryk og skal på en længere flyrejse, vil vi anbefale dig at rådføre dig med din læge, om de såkaldte kompressionsstrømper kan være en fordel for dig. Hvis du sidder længe i en flyver, vil dine ben hæve og føles spændte under flyveturen. Det sker sjældent på kortere ture, men hvis du skal sidde stille mere end ca. 3 timer, kan det være et problem. Risikoen for at få en blodprop i benene er samtidig forøget. Din læge kan give dig det bedste råd, da lægen kender din sygehistorie til bunds. Det vil ofte være en god idé at gå lidt rundt i flyet under rejsen, da venepumpen i benene hermed aktiveres. Er dette ikke muligt, er det en god ide at sidde og vippe op og ned med fødderne gerne nogle minutter ad gangen.

 

Myggestik

Anvend evt. et forebyggende middel mod insektstik. Autan er et afskrækningsmiddel, som forebygger, at myggene bider. Til lindring af gener i forbindelse med myggestik og bid/stik fra andre insekter, er lokalbedøvende og antiallergiske midler ofte en stor hjælp. Desuden kan allergitabletter som f.eks. cetirizin eller loratadin hjælpe ved at modvirke den allergiske reaktion, der ofte følger efter et insektstik. Tabletterne modvirker således både kløe, hævelse og rødmen. Ved påsmøring af lokalbedøvende cremer eller salver til stor gavn.

 

Prævention

Det er desværre ikke kun for at undgå uønsket graviditet, at du bør overveje at medbringe kondomer på ferieturen. Faktum er, at også danskere er blevet smittet med hiv-virus/aids i udlandet. De fleste er blevet smittet ved seksuel kontakt. Husk altid at bruge kondom, hvis du har sex med en partner, hvis hiv-status du ikke kender. Et kondom nedsætter samtidig risikoen for at blive smittet med andre kønssygdomme samt leverbetændelse (type B). Tag kondomerne med hjemmefra, så er du sikker på kvaliteten. På webapoteket.dk er der mange varianter at vælge imellem.

 

Propper i ørerne

Specielt på flyrejser døjer mange med propper i ørerne. Ved trykændringer påvirkes trommehinden i øret. Særligt børn kan være særligt generede af disse trykændringer. Normalt vil trykket over trommehinden udlignes, når man synker, men er man tilstoppet i næsen, forhindres trykudligningen. Generne kan lindres ved brug af en almindelig næsespray til forkølelse, som Zymelin eller Klarigen. Læs anvisningen på pakken.

 

Rigtig god ferie!
Webapoteket, august 2019