Forkølelsessår

Forkølelsessår

Hvad er forkølelsessår? Smitter forkølelsessår? Og hvordan kan de forebygges? Her kan du læse mere og blive klogere på årsager og behandlingsmetoder til forkølelsessår.

Hvad er forkølelsessår?

Et forkølelsessår, også kendt som et herpesudbrud, er en smertefuld og smitsom blist eller sår, der ofte viser sig på eller omkring læberne. I ca. 90% af tilfældene forårsages de af herpes simplex-virus, primært herpes simplex-virus type 1 (HSV-1). HSV-2, der normalt er forbundet med herpes på kønsdelene, kan dog forårsage dem.

Herpes i munden, eller rettere sagt på læberne (herpes labialis), begynder ofte med en prikkende, brændende, sviende eller kløende fornemmelse, efterfulgt af dannelsen af små væskende blæner, der kan briste og danne sårskorper. Et forkølelsessår ved munden vil stort set altid berøre læberne. Udbrud kan være smertefulde og ubehagelige, og de er smitsomme - især når de væsker.

Forkølelsessår kan komme og gå, men har tendens til at gentage sig, da herpesvirus forbliver i kroppen efter det første infektionsudbrud. Det er ikke sjældent, at man smittes med herpesvirus allerede i barndommen, typisk i en alder af 1-5 år.

I perioder med svækket immunforsvar, stiger risikoen for udbrud af herpesvirusinfektioner også. Det kan være under stress, ved overdreven solbadning uden beskyttelse af læberne eller i forbindelse med infektioner andre steder i kroppen.

Herpes på læberne kan til tider forveksles med revner i mundvigene og børnesår. Disse tilstande kræver dog en helt anden behandling. Revner i mundvigene er også ofte forbundet med en svampeinfektion. En svampeinfektion kan dog ikke behandles med midler til virus.

Børnesår er en bakterieinfektion med stafylokokker og kan heller ikke behandles med midler til virus.

Du skal dog altid være opmærksom på, at forkølelsessår kan udvikle sig og blive inficeret med stafylokokker og udvikle sig til børnesår. Et børnesår vil vise sig som en gullig skorpe eller sår, der ikke vil hele. Et børnesår er smitsomt og kræver behandling af en læge.

Fordi behandlingen mod de forskellige infektioner og virusangreb er forskellige, anbefaler vi, at du konsulterer din læge, hvis du opdager tegn på uregelmæssigheder på og omkring læberne.

Hvordan får man forkølelsessår?

Du kan blive smittet med herpesvirus og udvikle et forkølelsessår på flere forskellige måder:

Direkte hudkontakt

Det mest almindelige er, at du får herpes ved at kysse en person, der har et aktivt forkølelsessår, eller ved at have intim kontakt som oralsex med en person, der er smittet med virus.

 

Deling af personlige genstande

Du kan også få virus ved at dele personlige genstande som håndklæder, tandbørster eller køkkenredskaber med en smittet person, især hvis de har forkølelsessår og genstandene kommer i kontakt med de berørte områder.

Overførsel fra mor til barn

Herpesvirus kan overføres til nyfødte fra en smittet mor under fødslen, hvilket kan føre til alvorlige sundhedsproblemer.

Generel kontakt

Selvom det er sjældent, kan du også få herpesvirus gennem almindelig hudkontakt, især hvis du kommer i kontakt med virus på hænderne og derefter rører dit ansigt.

Er et forkølelsessår arveligt?

Forkølelsessår er en infektion, som du inficeres med og er derfor ikke arveligt.

Hvor længe smitter et forkølelsessår?

Herpesvirus er temmelig smitsomt under selve udbruddet. Smitte med herpesvirus kan også finde sted, selvom der ikke er et synlige tegn på forkølelsessår.

Der vil gå ca. 5 dage fra overførsel af smitte, til at du kan mærke symptomer på forkølelsessår.

Herpesvirus forbliver passivt i kroppen efter det første infektionsudbrud og kan blusse op igen på ethvert tidspunkt, især i perioder med stress, sygdom, solpåvirkning eller et svækket immunforsvar.

Behandling af forkølelsessår

Der findes ingen kur mod herpesvirus, og al behandling fokuserer primært på at lindre symptomer. Du kan dog forkorte udbruddenes varighed ved at behandle med antivirale midler eller anvende et forkølelsessårplaster. Behandling af forkølelsessår omfatter typisk anvendelse af cremer og plastre i håndkøb for at lindre smerte og fremskynde helingsprocessen. I nogle tilfælde ordinerer lægen antivirale, receptpligtige lægemidler.

En herpesinfektion udvikler sig meget hurtigt, så det er rigtig vigtigt at komme i gang med behandling, når de første symptomer kan mærkes.

Et herpesudbrud varer i ca. 7-10 dage uden behandling og heler op helt uden ar efter forkølelsessåret.

Læs mere om de forskellige metoder til lindring af forkølelsessår herunder:

Behandling med creme

På apoteket finder du cremer i håndkøb, som indeholder aciclovir eller penciclovir. De kan hjælpe med at reducere varigheden og graden af et udbrud med forkølelsessår, især hvis de påføres tidligt i udbruddet.

Behandling med plaster

Der findes flere forskellige typer af plastre, man kan dække forkølelsessår med. De er ganske tynde og næsten usynlige. Plasteret forebygger smitte, beskytter de blottede nerveender i det åbne sår og sørger for en hurtigere heling.

Tabletter på recept

Hvis du har hyppige, komplicerede udbrud af forkølelsessår, som spreder sig, kan lægen udskrive antivirale tabletter på recept.

Smertelindring

Smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan hjælpe med at reducere smerte og ubehag forbundet med forkølelsessår.

Hvordan forebygges forkølelsessår?

Det er vigtigt at beskytte forkølelsessåret og undgå at dele personlige genstande som håndklæder og køkkenredskaber. Undgå at kysse eller have intim kontakt, når du har et aktivt forkølelsessår for at forhindre smitte.

Sollys kan udløse forkølelsessår hos nogle mennesker. Derfor er det vigtigt, at du beskytter området med solcreme, en læbepomade med høj solfaktor.

Forkølelsessår hos børn

Børn kan også få forkølelsessår. Barnet kan godt komme i institution, så længe barnet ikke er påvirket af forkølelsessåret. Hvis der opstår en bakterieinfektion i såret, skal barnet til læge og behandles. Barnet holdes hjemme fra institution, indtil der igen er styr på bakterieinfektionen.