Eksem

Eksem

Eksem er en hudlidelse, som kan behandles med målrettede og særligt udviklede produkter. Ikke alle cremer må anprises som at virke mod eksem, og her på Webapoteket har vi samlet et nøje udvalgt sortiment af creme til behandling af eksem - heriblandt det apoteksforbeholdte lægemiddel Mildison med det aktive stof hydrocortison.

Er du i tvivl om, hvilken behandling der er den rette for dig eller dit barn, er du velkommen til at kontakte vores apotekspersonale for råd og vejledning. Du kan også læse mere om forskellige typer af eksem og behandling her.


Hvad er eksem?


Eksem (dermatitis) er en hudlidelse, som kan opstå over hele kroppen. Eksem er en tilstand, der viser sig som tør, kløende og rød hud. Symptomerne og udseendet kan selvfølgelig variere, alt efter hvor på kroppen det sidder og alt efter typen af eksem.

Der findes flere forskellige typer af eksem, og den rette behandling afhænger af, hvilken form for eksem, der er tale om. De mest almindelige former for eksem er børneeksem (atopisk eksem), skæleksem og kontakteksem.


Symptomer på eksem • Tør og kløende hud

 • Rødme

 • Blæredannelse

 • Hævelse

 • Afskalning

 • Revner i huden


Gode råd mod eksem • Tag korte bade

 • Anvend mild sæbe uden parfume

 • Brug fugtighedscreme dagligt - evt. oftere på områder, hvor du oplever tørhed

 • Brug hue og vanter om vinteren for at skåne huden mod den udtørrende kulde

 • Beskyt din hud med solcreme om sommeren


Hvorfor får man eksem?


Eksem kan opstå på baggrund af både udefrakommende og indefrakommende faktorer. Kontakteksem og nældefeber opstår på grund af udefrakommende faktorer, som kroppen reagerer på, hvorimod atopisk eksem og skæleksem for eksempel opstår fordi hudens barriere er i ubalance.


Børneeksem (atopisk eksem)


Børneeksem, også kaldet atopisk eksem og atopisk dermatitis, og en meget udbredt sygdom hos børn og unge. Atopisk eksem kan også forekomme hos voksne, men langt de fleste tilfælde ses hos børn, og derfor kaldes denne type eksem oftest for børneeksem. De fleste børn rammes allerede af atopisk eksem, inden de er to år gamle.

Atopisk eksem forekommer sammen med allergisk astma eller høfeber.


Symptomer på børneeksem • Tør og kløende hud

 • Rødt, fortykket udslæt

 • Væskende blærer


Behandling af børneeksem (atopisk eksem)


Regel nummer ét, når man skal komme børneeksem til livs, er at sørge for, at huden ikke tørrer ud. Dette kan du gøre ved at kombinere et minimalt forbrug af mild sæbe med fugtighedscreme efter hvert bad samt efter behov. Det er samtidig en god idé at tage korte bade i ikke alt for varmt vand, da det kan virke udtørrende på huden.

 • Anvend en mild sæbe

 • Tag korte bade i lunkent vand

 • Smør huden med fugtighedscreme efter bad samt efter behov

 • Lægen kan udskriv en creme eller salve med binyrebarkhormon på recept til lokal behandling


Du kan læse mere om atopisk eksem her.


Skæleksem (seboroisk dermatitis)


Skæleksem, også kaldet seboroisk eksem, skyldes en overproduktion af svampen Malassezia furfur/Pityrosporum. Svampen findes naturligt i vores hud, men når den overproduceres, bliver hudcellerne hurtigere omsat, og det skaber skæl. Skællene kan være fedtede og gullige eller små og hvide.

Skæleksem opstår ofte i hovedbunden, hvor det viser sig som skæl i hårbunden eller som kløende hovedbund, men man kan også få skæleksem i ansigtet.

Skæleksem i ansigtet opstår gerne i områder med mange talgkirtler som for eksempel i panden, ved øjnene (bryn og vipper) og i næsefløjene.

Skæleksem på kroppen ses oftest på ryggen, brystet, som eksem i navlen eller eksem i lysken.

 • Skæleksem skyldes overproduktion af den naturligt forekommende gærsvamp Malassezia furfur/Pityrosporum.

 • Skæleksem viser sig som skæl, hvorunder huden er rød.

 • Skæleksem opstår oftest i hovedbunden, men man kan også få skæleksem i ansigtet og i f.eks. navlen og lysken.

 • Skæleksem behandles ved at dæmpe væksten af svampen i huden. Din læge kan afgøre den rette behandling for dig, alt efter hvor på kroppen din eksem er.


Behandling af skæleksem


Man behandler skæleksem ved at fjerne den svamp, som forårsager eksemen. Oplever du skæleksem i hovedbunden, kan du derfor behandle med en skælshampoo, som indeholder piroctone olamine, som hjælper med at dæmpe dannelsen af svampen. I svære tilfælde kan lægen udskrive stærke varianter af skælshampoo på recept.


Kontakteksem


Som det ligger i ordet, opstår kontakteksem, fordi huden reagerer med noget, som den kommer i kontakt med. Kontakteksem er en inflammatorisk tilstand i huden på baggrund af en lokal irritation.

Kontakteksem, der opstår akut, viser sig ofte som rødme, væskefyldte blærer og sårdannelse. Kronisk kontakteksem viser sig som tør, skællende hud med revner.

Tilstanden kan opstå over hele kroppen, men opleves oftest som håndeksem og eksem i ansigtet, da disse hudområder er mest udsatte for at komme i kontakt med lokalirriterende faktorer.

 • Kontakteksem udløses for eksempel af allergi, såsom parfumeallergi og nikkelallergi.

 • Kontakteksem er irritation i huden, som udløses af f.eks. parfume, nikkel, vand og sæbe.

 • Denne type eksem er meget kløende.

 • Kontakteksem kan være akut eller kronisk.

 • Kontakteksem ses ofte som eksem på hænderne.


Behandling af kontakteksem


Det vigtigste for at undgå kontakteksem er, at undgå at komme i kontakt med de stoffer, som din hud reagerer på.

Ved akut kontakteksem kan man behandle med binyrebarkhormoncreme, som din læge udskriver på recept. I svære, kroniske tilfælde kan din læge også anbefale en tabletkur på recept.

Ved eksem på hænder, som klør meget, kan du anvende Astion Pharma Hand Cure, som virker dæmpende på kløe, rødme og afskalning ved håndeksem.


Behandling af eksem


Nogle typer af eksem kan behandles således, at de forsvinder helt, imens andre typer blot kan holdes nede af den rette behandling.

Det gælder for eksempel atopisk eksem/børneeksem, som blot kan holdes nede, men ikke helbredes. Det anses for at være en kronisk sygdom, som 60 % dog vokser fra, inden de når puberteten.


Creme mod eksem


Apoteksforbeholdt lægemiddel


Mildison er et svagtvirkende middel med binyrebarkhormon, som fås i håndkøb på apoteket. Det aktive stof hydrocortison virker ved at hæmme vævsreaktionerne i huden.

Denne creme anbefaler vi til milde former for eksem og udslæt, samt ved nogle hudsygdomme, for eksempel psoriasis. Den kan stå alene i behandlingen af eksem men kan også kombineres med en god fugtighedscreme til tør hud.

Mildison creme kan desuden anvendes ved solskoldning og som kløestillende middel. Da det er et svagtvirkende middel, kan det anvendes i ansigtet og på områder, hvor huden er fugtig, samt til børn. Vær opmærksom på, at midlet kun må anvendes efter lægens anvisning til børn under 2 år.


Andre cremer mod eksem


Astion, Dexem, Eczema produkterne fra Locobase og Dexyane serien fra Ducray er alle produkter, som er særligt udviklet til eksemhud. Disse cremer indeholder ikke kortison, ligesom lægemidler mod eksem gør.

De virker beroligende på huden og lindrende på kløe og rødme, samtidig med at de tilfører den nødvendige fugt og styrker hudens genopbygning af barrieren.