Gener omkring overgangsalderen

- vi anbefaler

80% af kvinder oplever gener ved overgangsalderen.

Overgangsalder = klimakterium = menopause...

Uagtet hvad vi kalder det, er det et faktum, at overgangsalderen for mange kvinders vedkommende kan give forskellige gener.
De gener der oftest opleves er hedeture, søvnløshed og tørre irriterede slimhinder i skeden.

 

Hvornår går man i overgangsalder?

Det varierer fra person til person, hvornår menopausen indtræffer - men ofte et sted mellem 47 og 55 år. Rygere går i menopause ca. 2 år tidligere end ikke rygere. Et pejlemærke kan være at se på sin mor og hendes overgangsalder, for der er en vis arvelighed i, hvordan kroppen opfører sig.

 

Hvad sker der i kroppen i overgangsalderen?

I forbindelse med overgangsalderen holder æggestokkene op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.

 

Overgangsalderens symptomer

Nogle af de mest almindelige symptomer ved overgangsalderen er:

Blødningsforstyrrelser
Et af symptomerne, som mange kvinder oplever, i forbindelse med overgangsalderen er uregelmæssig menstruation. For nogle betyder dette, at menstruationen kun kommer sjældent, og for andre indebærer dette, at menstruationen er mere hyppig. Derudover oplever nogle kvinder også, at blødningen kan være mere kraftig.

Hedeture
Den faldende produktion af østrogen medfører en større følsomhed overfor ændringer i temperatur. Ved blot en lille temperaturstigning vil kroppen forsøge at skille sig af med varmen. Dette giver følelsen af en intens varme, som betegner det, der kaldes for en hedetur. Hedeturen varer oftest nogle minutter og er mest hyppig om natten.

Ændringer i hudens og slimhindernes tilstand
Udover hedeture medfører det faldende østrogenniveau også tørre og tynde slimhinder. Som følge af dette oplever nogle kvinder kløe og ubehag i underlivet, smerter i forbindelse med samleje og ofte blærebetændelse.

Find produkter til lindring af tørre slimhinder her >>

Psykisk påvirkning
Nogle kvinder oplever psykisk påvirkning som følge af overgangsalderen. Det kan f.eks. være svingende humør med perioder med irritabilitet og depressionstendens.

 

Langsigtede sundhedseffekter

  • Knogleskørhed (osteoporose)
  • Hjerte- og karsygdomme
  • Risiko for urininkontinens og blærebetændelse

Indtræden af overgangsalderen er forbundet med en højere risiko for en række sygdomme herunder knogleskørhed (osteoporose), hjerte-kar-sygdomme samt urininkontinens og blærebetændelse.

Østrogen er et hormon, der bidrager til stimulering af knogledannelsen. Den faldende mængde østrogen i kroppen medfører dermed et knogletab, der resulterer i, at knoglerne hurtigere bliver svækket. Det medfører en øget risiko for knogleskørhed og dermed også knoglebrud.

Den øget risiko for hjerte-kar-sygdomme er forbundet med et højere kolesterolniveau. Kolesterol inddeles i LDL- og HDL-kolesterol, hvor LDL indeholder mere fedt og mindre protein og HDL det omvendte. Østrogen bidrager normalt til et øget niveau af HDL-kolesterol, og derfor stiger niveauet af LDL-kolesterol, når østrogenproduktionen falder. Det højere kolesterolniveau kan medvirke i udviklingen af åreforkalkning, som kan føre til en blodprop.

Udover slimhinden i livmoderen kan slimhinden i urinrøret også blive tynd og irriteret. Som følge af dette oplever nogle kvinder problemer med at holde på vandet (urininkontinens) og blærebetændelse.

 


Hvad kan du selv gøre?

Hedeture, irritabilitet og rastløshed:
Kosttilskud med indhold af rødkløver hjælper til at opretholde en behagelig overgangsalder og håndtere gener relateret hertil som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger

Vi anbefaler mbrace Menopause eller Drogens Vital Overgangsalder der ud over rødkløver også indeholder  B6-vitamin der bidrager til at regulere hormonaktiviteten.


Gener fra underlivet:
Ses ofte som tørre slimhinder som giver irritation som kløe og svie samt smerter under samleje.
Symptomerne kan ikke fjernes helt, men de kan lindres med god pleje – og derfor er det vigtigt at opretholde fugtbalancen i det vaginale område. 

Vivag Intimgel lindrer hurtigt tørheden. Anvendes mindst én gang dagligt eller efter behov. Beskytter og tilfører fugt - kan også anvendes som glidecreme. 
Vivag Intim Barrierecreme  virker vandafvisende og sørger for at huden er godt beskyttet mod ydre påvirkningen som bl.a. bakterier.
Se mere → klik her

Inkontinens → klik her

Uregelmæssig søvn:
Søvn er vigtig for at vi kan fungere om dagen. 
Kosttilskud med indhold af naturlige ingredienser af baldrian bidrager til en naturlig søvn og afslapning. Vi anbefaler mbrace good night med indhold af citronmelisse, baldrianrod og humle.


M
angel på energi:
Ønsker du kosttilskud med fokus på energi, skal du gå efter B6-vitamin eller B12-vitamin der begge bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Find B-vitaminer → klik her

Oplever du også mental træthed får du i kosttilskuddet mbrace Energy Boost en kombination af b6-vitamin og ekstrakter fra rosenrod og guarana.

Rosenrod vil hjælpe med at stimulere nervesystemet, hjælpe organismen med at tilpasse sig følelsesmæssigt stress og fysisk anstrengelse.

Guarana reducerer mental træthed.

Rosenrod, guarana og vitamin B6 frigives med det samme for at mindske trætheden og herefter frigives det andet tabletlag hen over dagen, så kroppen kontinuerligt får tilført næringsstofferne.


Svagere knogler:
Vi skal være opmærksomme på vores knogler omkring og efter meno-pausen. 
Indtager du ikke dagligt 800 mg. kalk via kost og drikke anbefaler fødevarestyrelsen et kalktilskud.

Mange kalktilskud er tilsat D-vitamin, da D-vitamin øger optagelsen af calcium fra fordøjelseskanalen. 
Vi anbefaler Unikalk der har varianter både med og uden D-vitamin.

Find din Unikalk → klik her

 

Udfordret på hukommelsen:
Hukommelsen er noget mange kvinder i overgangsalderen udfordres på.
Kosttilskud med ginkgo biloba hjælper med at opretholde mental velvære og gode kognitive funktioner.
mbrace Fokus & balance kosttilskud indeholder ud over ginkgo biloba også 
magnesium, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse, og B-vitaminerne Thiamin, Vitamin B6 og Vitamin B12, som bidrager til nervesystemets normale funktion.
Flere produkter med indhold af ginkgo biloba → klik her


Vær opmærksom på at der er forskellighed i, hvor hurtigt effekten af kosttilskud indtræffer - ind imellem kræver det lidt tålmodighed.

 

Webapoteket, juni 2024