Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba er et unikt træ, der ofte ses ved templer, hvilket har givet det navnet tempeltræ. Træet stammer fra Asien og har en lang historie inden for naturmedicin, hvor det har været anvendt i mange hundrede år.

Ginkgo biloba er populært som naturlægemiddel og findes også som kosttilskud. Det menes at have flere sundhedsmæssige fordele, herunder forbedring af hukommelse og kognitiv funktion. For personlig vejledning om anvendelse af Ginkgo biloba kan du altid kontakte vores apotekspersonale på Webapoteket.Hvad er Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba er kendt for sine karakteristiske vifteformede blade og er et af de ældste træer i verden. Træet dyrkes nu overalt i verden og har en lang historie i traditionel kinesisk medicin, hvor det er blevet brugt til at forbedre hukommelsen, øge blodcirkulationen og styrke kredsløbet.

Til fremstilling af ginkgo biloba-produkter anvendes typisk bladene fra træet. Disse plukkes om efteråret og tørres, hvorefter de kværnes. Ved hjælp af opløsningsmidler som ethanol eller vand udvindes et ekstrakt fra bladene.

Ekstrakten blandes derefter til det færdige produkt og gennemgår en kvalitetssikring for at sikre renhed og effektivitet.Ginkgo biloba indeholder aktive ingredienser som:

 • Flavonoider, der kan bidrage til at forbedre blodcirkulationen.

 • Terpenoider, der kan bidrage til at udvide blodkarrene og forbedre blodgennemstrømning.

 • Ginkgolsyre, der har antioxidantegenskaber, og bidrager til den samlede effekt.


Potentielle sundhedsmæssige fordele

Forskning i ginkgo biloba har vist en række sundhedsmæssige fordele.

 • Flere undersøgelser antyder, at ginkgo biloba har en positiv effekt på hukommelse og kognitiv funktion, især hos ældre mennesker.

 • Ginkgo biloba kan bidrage til at udvide blodkarrene og forbedre blodcirkulationen.

 • Ginkgo biloba bidrager til at forbedre blodgennemstrømningen ved f.eks. kolde hænder og fødder.

 • Ginkgo biloba anvendes ved nedsat blodomløb i benene, også kaldet vindueskigger syndrom, hvor anden sygdom er udelukket.


Sikkerhed og bivirkninger

Ginkgo biloba kan som al anden medicin give bivirkninger.

I sjældne tilfælde kan ginkgo biloba give kvalme, hovedpine, lette gener fra mave-tarm systemet, mundtørhed samt allergisk hudreaktion.

Vær opmærksom på at stoppe med ginkgo biloba, hvis du skal opereres. Man anbefaler at stoppe 3-4 dage før operation på grund af risiko for øget blødningstendens.

Vær forsigtig med brug af ginkgo biloba hvis du er i behandling med visse lægemidler:

 • Blodfortyndende medicin, f.eks. warfarin.

 • Gigtmedicin, f.eks. acetylsalicylsyre, diclofenac, etodolac og ibuprofen.

 • Lægemiddel mod for meget mavesyre, f.eks. omeprazol.

 • Diabetes medicin, f.eks. tolbutamid.

 • Lægemidler mod infektion, f.eks. sulfonamider.

 • Visse lægemidler mod hjertesygdomme, f.eks. nifedipin.


Anvender du disse typer af medicin, anbefaler vi dig altid at tale med din læge inden opstart af ginkgo biloba.

OBS: Gravide og ammende bør ikke anvende ginkgo biloba.Rådgivning og vejledning hos Webapoteket

Vær opmærksom på, at ginkgo biloba findes som naturlægemiddel samt som kosttilskud. Er du i tvivl om anvendelse, anbefaler vi dig at kontakte os for mere information. Er du i medicinsk behandling med ovenstående medicin, er det vigtigt at tale med egen læge inden eventuel opstart med ginkgo biloba.