Pollenallergi - guide til symptomer og behandling

Næsten hver femte dansker lider af høfeber, og rigtig mange føler, at deres høfeber begrænser deres aktiviteter. Det er ærgerligt, da de fleste, med den rigtige behandling og viden om deres allergi, sagtens kan leve et normalt liv uden at mærke meget til deres høfeber. Hvad er symptomerne på høfeber og allergi? 

Symptomerne på høfeber og allergi kan være et eller flere af følgende:
 • Din næse er stoppet, klør eller løber med tyndt sekret 
 • Nyseanfald
 • Dine øjne klør, løber i vand og hæver
 • Du har hovedpine
 • Du føler dig træt eller har koncentrationsbesvær
 • Nogle har også gener fra de nedre luftveje på grund af astma (hoste og pibende vejrtrækning)
 • Evt. udtalt kløe i øjnene

Hvem rammes af allergi?

Du kan udvikle høfeber uanset alder. Hvis din nærmeste familie har eller har haft en overfølsomhedssygdom, har du større risiko for at udvikle allergi og høfeber. Pollenallergi ses dog ikke så ofte hos helt små børn.

 

Krydsallergi

Ved pollenallergi kan du eventuelt også få allergiske symptomer, når du spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Dette kaldes krydsallergi. De almindeligste symptomer er kløe og lettere hævelse på læberne og i munden og svælget. Nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer.

Læs mere om krydsallergi her >>

 

Hvilke pollen, hvornår? 

Høfebersymptomer kan skyldes, at du har allergi over for f.eks. husstøvmider, pelsdyr, pollen eller skimmelsvampesporer. Pollensæsonen begynder i det tidlige forår og slutter omkring september. Om foråret skyldes symptomerne oftest pollen fra birk, el og hassel. Sommersymptomerne skyldes normalt græspollen. Sidst på sommeren kan bynkepollen og skimmelsvampesporer give symptomer. Skimmelsvampesporerne findes naturligt i udeluften.

 

Hvilken behandling skal du vælge?

Den bedste behandling af allergi er at forsøge at undgå det, du er allergisk overfor. Pollen kan du dog ikke helt undgå, men der findes et bredt udvalg af medicin til behandling af din pollenallergi.

Nogle præparater anvendes lokalt i øjne og næse, nogle gives som tabletter, og visse præparater gives som indsprøjtning. Som udgangspunkt skal du altid først forsøge at behandle lokalt - det vil sige dér, hvor symptomerne viser sig (f.eks. øjne eller næse). Spørg din læge eller apoteket til råds, hvis du er tvivl om, hvad du skal vælge. En del produkter fås i håndkøb, men der findes også receptpligtig allergimedicin.

 

Symptomer i øjnene kan du behandle med øjendråber

De mange øjendråber til allergi har forskellig effekt, virkningsmekanisme, bivirkninger og dosering. Nogle øjendråber indeholder antihistamin, der modvirker den allergireaktion, der bl.a. kan give kløe, røde, hævede og rindende øjne. Disse er f.eks. Allergodil, Benaliv, Antistina-Privin og Zaditen.

Andre øjendråber indeholder cromoner, der stabiliserer bestemte celler i øjnene, så der ikke frigives så meget histamin, f.eks. Lecrolyn og Lomudal.

Nogle øjendråber har begge virkningsmekanismer.

Der er sjældent bivirkninger ved øjendråber, i givet fald kan der være lokal irritation. Der findes øjendråber til allergi, der ikke svier. Det er også muligt at få øjendråber i enkeltdosisbeholdere uden konserveringsmidler, hvis du ikke kan tåle det – f.eks. Zaditen endosisbeholdere.

Anvender du kontaktlinser, og øjendråberne indeholder konserveringsmiddel, skal du læse vejledningen grundigt. Husk at alle konserverede øjendråber kun kan holde 4 uger efter første åbning. For lindring kan du duppe omkring øjnene med Avene Soothing øjencreme, som lindrer og beroliger øjenområdet. Husk også altid at vaske hænder, før du drypper dine øjne.

 

Symptomer i næsen kan du behandle med en næsespray

Der findes forskellige typer næsesprays og næsedråber. Næsesprays, der indeholder antihistamin, virker godt på symptomer som kløe, nysen og løbenæse. F.eks. Allergodil, Lomudal og Benaliv.

Hvis din er næse tilstoppet, eller du har svære symptomer, anbefales tit en næsespray med steroid (binyrebarkhormon) som forebyggende behandling - f.eks. Otrason. Næsesprayen virker lokalt i næsen og lindrer den hævede, irriterede slimhinde samtidig med, at den bliver mindre følsom. Fuld effekt af næsespray med steroid opnås som regel efter 2 dage. Derfor skal du tage den dagligt i den periode, hvor du har behov for behandling.

 

Antihistamintabletter mod allergi

Der findes mange forskellige antihistamintabletter, og virkningstiden for de forskellige produkter er forskellig. Nogle tabletter er på recept, mens andre findes i håndkøb. Hvis du kun har brug for antihistaminens virkning kortvarigt, findes der præparater, der kun virker i nogle timer, som f.eks. Benadryl.

Hvis du bruger antihistamin-tabletter dagligt over en længere periode, bør du vælge et indholdsstof, der virker en hel dag, f.eks. loratidin eller cetirizin (Alnok, Benaday) eller fexofenadin (Altifex). Som regel vil det være nødvendigt, at du, evt. i samråd med din læge, prøver dig frem for at finde det præparat, der virker bedst for netop dig.

Antihistamin til indtagelse findes både som kapsler og mikstur.

 

Skyl med saltvand, det lindrer symptomerne

Du kan også opnå lindring ved at skylle med saltvand. Dine øjne kan du f.eks. skylle med Apotekets Visyn øjendråber. Ligeledes kan du skylle næsen med hypertonisk saltvand i næsespray, f.eks. Klaricare.

Skylning virker ikke direkte på den allergiske reaktion, men det fjerner de generende stoffer og derfor er skylning med saltvand et fint supplement til din behandling. Du kan også overveje at skylle næsen med et såkaldt næsehorn og selv lave din saltvandsblanding.

Se alle produkter til næseskylning her.

 

Allergivaccination er måske en mulighed

Det er også muligt at vaccinere mod høfeber. Lægen sprøjter små doser af det stof, du er allergisk overfor ind under huden. I begyndelsen gives indsprøjtningerne én gang om ugen. Efterhånden kan du nøjes med indsprøjtninger hver 6.-8. uge. Behandling gives i 3 til 5 år og bidrager oftest til, at generne mindskes, samt at du får nedsat behov for medicin i pollensæsonen.

Der findes en specifik tablet mod græspollen, den anvendes til allergivaccination i stedet for indsprøjtning.

 

Gode råd til lindring af allergi

 • Tag din allergimedicin – gerne inden symptomerne starter.
 • Bliv inden døre ved middagstid, hvor der er flest pollen i luften.
 • Brug tørretumbleren ved tørring af tøj i pollensæsonen.
 • Skyl eller vask hår, før du går i seng – så undgår du pollen i sengen.
 • Brug solbriller eller cykelbriller, da det mindsker pollen i øjnene.

 

Hvis dine symptomer ikke forsvinder 

Du bør kontakte din læge, hvis dine symptomer ikke forsvinder eller bedres væsentligt, eller hvis du får helt nye symptomer.

Din læge kan hjælpe dig til en optimal behandling. I kan også i samarbejde føre dagbog over pollental, symptomer og medicinforbrug. På den måde kan I få overblik over, hvor meget medicin, du behøver at tage i forhold til pollenmængde og sæson.

 

Har du spørgsmål til valg af præparat på hjemmesiden, er du også velkommen til at kontakte vores farmaceuter og farmakonomer via telefon eller mail.

Webapoteket, marts 2021