Mavesyre og halsbrand

Mavesyre og halsbrand

Halsbrand skyldes i mange tilfælde for meget mavesyre, og at mavesyren kommer på afveje. Dette kan give svie i halsen og sure opstød, som kan være meget ubehageligt.

Heldigvis findes der flere muligheder for at afhjælpe det og holde mavesyren i skak. Her på siden kan du finde et bredt udvalg af medicin mod mavesyre, som kan være med til at dæmpe sure opstød og halsbrand.

Vi har taget fagligt stilling til alle vores produkter, så du kan forvente en høj kvalitet og virksomme produkter, der effektivt hjælper med at lindre mavesyre og halsbrand.


Hvad er mavesyre?


Mavesyre findes naturligt i mavesækken og har til formål at nedbryde den mad, vi spiser, så kroppen kan fordøje det og optage næringsstofferne. Nogle gange kan man dog komme ud for, at kroppen danner for meget mavesyre, hvilket også kaldes sur mave.


Årsager til for meget mavesyre


Sur mave kan have flere årsager. Blandt andet er man i øget risiko for at få for meget mavesyre ved indtagelse af store mængder alkohol, store portioner mad, fed mad eller bestemte fødevarer. Derudover kan stress, galdesten, mavesår og smertestillende medicin, der indeholder ibuprofen, også være med til at forårsage sur mave.

 • Indtagelse af store mængder alkohol

 • Indtagelse af store mængder mad og meget fed mad

 • Stress

 • Galdesten

 • Mavesår

 • Indtagelse af smertestillende medicin med ibuprofen


Symptomer på for meget mavesyre


Sur mave er noget, som mange oplever på et eller andet tidspunkt i livet. Nogle oplever det dog oftere end andre. Er du i tvivl om, hvorvidt du har for meget mavesyre, kan du holde øje med dine symptomer.

Symptomer på for meget mavesyre er blandt andet: Sure opstød, halsbrand, kvalme, ubehag og smerter i den øverste del af maven, oppustethed, opkast og nedsat appetit.

 • Sure opstød

 • Halsbrand

 • Kvalme

 • Ubehag og smerter i øverste del af maven

 • Oppustet mave

 • Opkast

 • Nedsat apptit


Selvom sur mave kan være ubehageligt og give generede symptomer, er det i de fleste tilfælde ufarligt. Vi anbefaler dog, at du kontakter din læge, hvis du kaster op flere gange, du kaster blod op, du oplever træthed eller svimmelhed, du oplever vægttab, du har synkebesvær i mere end to uger, eller du oplever vedvarende symptomer.


Hvorfor får man halsbrand?


Halsbrand og sure opstød kan være forårsaget af for meget mavesyre, der er kommet på afveje. Mavesyren er nødvendig for at nedbryde mad, og har således en vigtig funktion, men nogle gange kan mavesyren bevæge sig for langt op i halsen, hvilket gør, at man får halsbrand.

Halsbrand opstår ved, at mavesyren presses op i spiserøret. I spiserøret sidder en lukkemuskel, som kaldes mavemunden. Hvis man for eksempel har spist for meget mad, kan mavemunden ikke lukkes tilstrækkeligt, hvilket gør, at mavesyren løber op. Da mavesyre er en meget sur væske, kan det således give svie, ubehag, halsbrand og sure opstød, når det finder vej til spiserøret.

Ligesom ved for meget mavesyre kan halsbrand opstå ved indtagelse af for meget mad og alkohol, for fed mad samt ved medicin der indeholder ibuprofen. Andre årsager til halsbrand kan være stærk og krydret mad, stramt tøj, overvægt, graviditet samt indtagelse af for meget kaffe.

 • Indtagelse af store mængder mad, alkohol og kaffe

 • Indtagelse af fed og krydret mad

 • Indtagelse af smertestillende medicin med ibuprofen

 • Stramt tøj

 • Overvægt

 • Graviditet


Halsbrand når man er gravid


Halsbrand er en helt almindelig gene at opleve som gravid. Det skyldes dels den voksende mave, som presser indholdet i mavesækken opad, og dels graviditetshormonerne, som gør kroppens led og muskler mere afslappede og fleksible. Dette påvirker også lukkemusklen ned til mavesækken, og den kan derfor blive mere slap og lade mavesyren passere op i spiserøret.

Syreneutraliserende håndkøbslægemidler, som Alminox, Samarin og Balancid Novum, kan godt anvendes under graviditet og amning.
Ligeledes kan Galieve og Gaviscon anvendes - vi anbefaler gerne disse typer antirefluks medicin, hvis du er plaget af halsbrand og mavesyre i spiserøret, når du lægger dig ned for at sove om natten.


Medicin mod mavesyre og halsbrand


For at lindre symptomerne ved for meget mavesyre kan du benytte dig af håndkøbsmedicin mod mavesyre og halsbrand. Der findes tre forskellige typer af medicin mod halsbrand og sur mave: Syreneutraliserende midler (antacida), antirefluks medicin og syrepumpehæmmere.
Herunder har vi beskrevet de forskellige typer af medicin mod halsbrand og mavesyre.

Syreneutraliserende håndkøbslægemidler


Syreneutraliserende midler giver dig en hurtig og kortvarig lindring ved at neutralisere mavesyren. Disse midler virker næsen øjeblikkeligt, og virkningen varer gerne 1-3 timer. Disse midler kan indtages efter behov og er velegnede til lette og kortvarige gener.

Alminox, Samarin og Balancid Novum er eksempler på syrenautraliserende lægemidler i håndkøb.

OBS: Syreneutraliserende midler bør ikke anvendes over længere tid uden aftale med lægen.


Antirefluks medicin


Antirefluks medicin virker ved at forhindre mavesyren i at trænge op i spiserøret. Medicinen danner et skumlag på toppen af maveindholdet og forhindrer på den måde halsbrand og sure opstød.

Disse midler anbefaler vi mod sure opstød samt til anvendelse om natten, hvis man generes af mavesyre i spiserøret, når man lægger sig ned for at sove.

Galieve og Gaviscon er begge antirefluks medicin, som fås i håndkøb.


Syrepumpehæmmere


Syrepumpehæmmere virker ved at blokere den pumpe, der producerer mavesyre og pumper syren ind i mavesækken. Denne type medicin er kraftigere og virker over længere tid end syreneutraliserende midler og antirefluks medicin. Derfor bør denne type medicin ikke anvendes i mere end 2-4 uger, medmindre du har aftalt andet med din læge.

For at opnå den bedste virkning af medicinen, anbefaler vi, at syrepumpehæmmere tages om morgenen en halv til en hel time inden, du spiser morgenmad.

Syrepumpehæmmere er lægemidler med det aktive stof Lansoprazol og Pantoprazol. Begge lægemidler fås fra forskellige lægemiddelproducenter - f.eks. Pantoprazol mavesyre piller fra Takeda og Pantoprazol fra Krka samt Lanzoprazol Teva og Lansoprazol Krka.

Find den rette behandling for dig - læs mere om de forskellige typer af lindring af halsbrand og sure opstød i artiklen her.

Hvis ikke du oplever lindring af dine symptomer efter behandling med medicin mod mavesyre og halsbrand, bør du kontakte lægen.


Gode råd mod halsbrand


Oplever du problemer med for meget mavesyre og halsbrand, kan det være en god idé at forebygge symptomerne. Dette kan du gøre ved at:

 • Spise små portioner mad oftere

 • Undgå fødevarer som giver for meget mavesyre og halsbrand

 • Undgå at ligge ned efter indtagelse af mad

 • Undgå overvægt


Har du brug for hjælp og vejledning til lindring af mavesyre og halsbrand, kan du få rådgivning ved at kontakte vores professionelle apotekspersonale.