B-vitamin

B-vitamin

B-vitaminer dækker over en række forskellige vitaminer, som blandt andet vitamin B12, biotin, folsyre og niacin. Her på Webapoteket har vi samlet et stort udvalg af vitamin B af bedste kvalitet, så du med ro i maven kan tage de tilskud, du måtte have behov for.

Du er altid velkommen til at kontakte vores apotekspersonale for rådgivning, og du kan også læse mere her om de forskellige typer af B-vitamin.


Hvad er B-vitamin?


B-vitamin er vigtigt for vores sundhed og har mange gavnlige effekter i vores krop. Der findes 8 forskellige kendte B-vitaminer, og det er godt 100 år siden, at man begyndte at være opmærksom på vigtigheden af B-vitaminerne. De forskellige B-vitaminer har mange vigtige funktioner i kroppen - blandt andet for vores nervesystem, stofskifte og kredsløb. B-vitaminer og er også vigtige for vores hud, hår og negle.

B-vitaminer er vandopløselige. Det betyder, at vi har brug for at få dem tilført dagligt via kosten eller i et kosttilskud, da kroppen kun i begrænset omfang kan lagre B-vitaminer. De fleste B-vitaminer optages øverst i tyndtarmen.

Risikoen for at få for store doser er lille, da kroppen udskiller det, den ikke bruger. Overskydende vitamin B kommer ud med urinen, der også oftest bliver mere gul, hvis du tager et kosttilskud med B-vitamin.

 • Vandopløseligt vitamin.

 • Kroppen udskiller overskydende vitamin B via urinen.

 • Vitaminet spiller en vigtig rolle for mange processer i kroppen, blandt andet nervesystemet, stofskiftet og kredsløbet samt hud, hår og negle.


B-vitamin mangel


Hos raske mennesker er B-vitamin mangel sjældent. En sund og varieret kost vil for de fleste kunne dække behovet for de forskellige B-vitaminer.

Dog er der enkelte varianter, som vi anbefaler at tage som tilskud. Det gælder for eksempel gravide, der bør tage et tilskud af folsyre (B9) og vegetarer og i særdeleshed veganere, som bør tage et tilskud af B12. Disse anbefalinger kan du læse mere om under de enkelte B-vitaminer.


Hvad er vitamin B godt for?


B-vitaminers funktioner i kroppen er mange, og de forskellige B-vitaminer bidrager til forskellige funktioner i kroppen. Kort fortalt er B-vitaminer med til at lave energi til kroppen, så den kan fungere, og du kan bevæge dig og tænke. B-vitaminer er med til at omsætte kulhydrater, proteiner og fedt til energi til din krop.

B-vitaminer er også vigtige for vores hormon- og nervesystem, vores muskler og fordøjelse, samt vores blodceller. Sidst men ikke mindst bidrager B-vitaminer til at mindske træthed og udmattelse.


B-vitamin i mad


Hvad skal jeg spise for at få B-vitamin?
En god variation af forskellige fødevarer vil dække din krops behov for de forskellige B-vitaminer. Spis derfor fuldkorns- og mejeriprodukter, grøntsager, frugt, fisk og kød. • Fuldkornsprodukter

 • Mejeriprodukter

 • Grøntsager

 • Grugt

 • Fisk

 • Kød


Vores bedste råd er, at du spiser dig til dine B-vitaminer igennem en varieret kost. Du kan her på siden læse mere om de fødevarer, der indeholder meget at det enkelte B-vitamin.

Tager du B-vitamin som kosttilskud, eller er du blevet anbefalet at tage en B-vitamin tablet af din læge, anbefaler vi, at du tager det sammen med et måltid - gerne aftensmaden, sammen med et glas vand.

Du kan med fordel tage en B-vitamin tablet, der indeholder en kombination af de forskellige B-vitaminer. Både fordi der ofte er underskud af flere af dem, og fordi vitaminerne arbejder sammen og er afhængige af hinanden.


Vitamin B1 (thiamin)


Thiamin deltager i kulhydrat- og energiomsætningen i kroppen. Vitamin B1 bidrager til, at vores nervesystem, hjertefunktion og vores psykologiske funktion fungerer normalt.

Symptomer på mangel af vitamin B1 er skader på hjerne samt nervebetændelse, sindsforvirring, lammelser og forstørret hjerte. I Danmark er det meget få personer, som mangler vitamin B1. En af årsagerne kan være kronisk alkoholmisbrug, som ofte medfører mangel på vitaminet.

Kornprodukter som havregryn, korn, mejeriprodukter og kød er gode kilder til thiamin. Du får også thiamin fra grøntsager og frugt, som for eksempel appelsiner og gulerødder.

 • Bidrager til vores nervesystem, hjertefunktion og psykologiske funktion.

 • Især kornprodukter og kød er gode kilder til vitamin B1.


Vitamin B2 (riboflavin)


Riboflavin er vigtigt for vores cellers energiproduktion.

Symptomer på mangel af B2-vitamin er revner i mundvigene og på læberne, udslæt og blodmangel. Men isoleret mangel på denne type B-vitamin forekommer næsten ikke.

Mælk i kosten er det, der bidrager bedst til B2-vitamin, men vitaminet findes også i bladgrønt, mandler, kød og bælgfrugter. Generelt får vi rigeligt vitamin B2 gennem kosten i Danmark.

 • Vigtigt vitamin for vores cellers energiproduktion.

 • Især mælk er en god kilde til vitamin B2.


Vitamin B3 (niacin)


Niacin har betydning for kroppens energistofskifte. Vitaminet bidrager desuden til at vedligeholde en normal hud og mindsker træthed og udmattelse.

Sygdommen Pelleagra kommer af mangel på niacin. Den giver hududslæt, opkastning og diarre, hvilke kan være de symptomer, man ser ved mangel af vitamin B3.

Niacin findes i to kemiske forbindelser; nikotinsyre og nikotinamid. De har begge lige stor virkning som vitamin. Tryptofan er en aminosyre i kosten, som kan omdannes i kroppen til niacin.

Vi ved, at niacin har stor betydning for huden, og derfor anvendes vitaminet ofte i cremer. I ingredienslisten på hudpleje vil B3-vitamin oftest være deklareret som niacinamid.

Niacin findes i de fleste fødevarer, men især kød, fisk og kornprodukter er rige på vitamin B3.

 • Vigtigt for kroppens energistofskifte og bidrager til vedligeholdelse af normal hud og mindsker træthed og udmattelse.

 • Kød, fisk og kornprodukter er gode kilder til vitamin B3.


Vitamin B5 (pantothensyre)


Pantothensyre har betydning for et normalt energistofskifte, som er vigtigt for kroppens omsætning af kulhydrater og fedtsyrer. Vitaminet bidrager også til at mindske træthed og udmattelse.

Symptomer på mangel af vitamin B5 er nervebetændelse, dette forekommer dog yderst sjældent.

Pantothensyre findes i mange fødevarer, men især i indmad som for eksempel lever. I æggeblommer og broccoli er der ligeledes høje værdier af vitamin B5.

 • Vigtigt for kroppens energistofskifte og bidrager til vedligeholdelse af normal hud og mindsker træthed og udmattelse.

 • Lever, æggeblommer og broccoli er eksempler på gode kilder til vitamin B5.


Vitamin B6 (pyridoxin)


Pyridoxin har betydning for vores immunforsvar og bidrager til forskellige processer i kroppen, såsom regulering af hormonaktiviteten og nervesystemet. Vitamin B6 kaldes ofte pyridoxin, men har også kemiske navne som pyridoxal og pyridoxamin, der alle har samme vitaminvirkning.

Mangel på vitamin B6 er sjældent, men det kan ses ved stort alkoholindtag og ensidige kostvaner. Mangelsymptomer kan være depression, blodmangel og kramper.

Vitamin B6 findes i fødevarer som kød, brød og grøntsager, især kartofler.

B6 vitamin kan måske bedre de humørsvingninger, man ser i forbindelse med PMS (tiden før menstruation). Desuden kan B6 vitamin muligvis dæmpe kvalme og opkastninger, når man er gravid.

Hvis du tager tabletter med lægemiddelstoffet Levodopa (anvendes ved Parkinson), skal du være opmærksom på, at vitamin B6 kan nedsætte effekten af lægemidlet.

Visse lægemidler øger behovet for vitamin B6. For eksempel østrogenholdige p-piller og Isoniazid.

 • B6 har betydning for vores immunforsvar og bidrager til forskellige processer i kroppen, herunder regulering af hormonaktiviteten og nervesystemet.

 • Kød, brød, kartofler og andre grøntsager er gode kilder til vitamin B6.


B7 (biotin)


Vitamin B7 bruges i kroppen til at lave maden, du spiser, om til energi og byggesten til dine celler. Biotin bidrager til nervesystemets normale funktion og et normalt energistofskifte. Biotin bliver brugt meget i kosttilskud, da det bidrager til at vedligeholde normalt hår, slimhinder og hud.

Vitamin B7 findes i de fleste fødevarer, men kilder som er rige på vitaminet er grønne grøntsager, som for eksempel spinat og grønkål, samt æggeblommer og lever.

Symptomer på biotin mangel ses meget sjældent. Eksem og betændelse af tungen er beskrevet i de få tilfælde.

 • Biotin bidrager til at lave vores madindtag om til energi samt til nervesystemets normale funktion og et normalt energistofskifte.

 • Biotin bidrager desuden til at vedligeholde normalt hår, slimhinder og hud.

 • Spinat, grønkål, æggeblommer og lever er gode kilder til biotin.


Find kosttilskud til hud, hår og negle her.

B9 (folsyre/folinsyre/folat)


Vitamin B9 er nødvendig for normal funktion af vores DNA i kroppens celler, og er samtidig vigtig for dannelsen af de røde blodlegemer. Vitamin B9 omdanner sammen med vitamin B12 og vitamin B6 aminosyren homocystein.

Vitamin B9 kendes også som folsyre, folinsyre, folat og folacin. Folsyre, folat og folacin er de naturligt forekommende B9-vitaminer, hvor folinsyre er den syntetisk fremstillede form.

Ved mangel på vitamin B9 ses en karakteristisk blodmangel med forstørrede blodceller. 

I kosten finder du vitamin B9 i de fleste fødevarer, særligt gode kilder er grønne grøntsager og bælgfrugter.

 • Folsyre er nødvendig for normal funktion af vores DNA i kroppens celler, samt vigtig for dannelsen af røde blodlegemer.

 • Gode kilder til folsyre er grønne grøntsager og bælgfrugter.


Folsyre til gravide


Folsyre anbefales af Sundhedssstyrelsen til alle, der planlægger at blive gravide og indtil 12 uger inde i graviditeten. Anbefalingen lyder på 400 mikrogram dagligt.

Folsyre er vigtigt, da det nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt hos fosteret. Folsyre fås både som kosttilskud, hvor du alene får 400 mikrogram, og som gravid multivitaminer til gravide, eller til dig der ønsker at blive gravid, hvor du sammen med andre vitaminer også får de anbefalede 400 mikrogram.

Find disse kosttilskud til gravide her.


Vitamin B12 (kobalamin)


Kroppen bruger vitamin B12 i nervesystemet, til stofskiftet og til at danne DNA, samt blodceller.

Symptomer på mangel på vitamin B12 er blodmangel og skader på nervesystemet. B12 vitamin mangel ses sjældent hos raske personer, der får en varieret og sund kost. B12 skal indtages via kosten, da kroppen ikke selv kan danne vitaminet. Vitamin B12 findes i animalske fødevarer som lever, mælkeprodukter, æg og kød.

Sundhedsstyrelsen anbefaler veganere og vegetarer at tage et tilskud af B12-vitamin, så de er sikre på, at de får nok og undgår mangelsygdomme. Andre grupper som også skal være opmærksomme på at få nok af vitaminet er ældre mennesker, som har en lille appetit, spiser mindre eller har irritationstilstande eller andre forstyrrelser i mavesækken. Type 2-diabetikere, der er i behandling med lægemidler Metformin, kan opleve et lavere B12 niveau i blodet. Det er derfor vigtigt, at lægen holder øje med niveauet af B12 vitamin i disse tilfælde. Desuden gælder det personer, der lider af autoimmune sygdomme eller tarmsygdomme samt personer, der er tarmopererede.

 • B12 vitamin bidrager til nervesystemet, stofskiftet og til at danne DNA samt blodceller.

 • Vitaminet findes i animalske fødevarer som lever, mælkeprodukter, æg og kød.