Vandvorter

Vandvorter, også kaldet molluskler (molluscum contagiosum), er en virusinfektion i huden. Både børn og voksne kan få vandvorter, men de ses oftest hos småbørn. Læs her, hvordan du kan kende vandvorter, og hvordan de kan behandles.

 

Hvad er vandvorter?

Mollusker, eller vandvorter, er nogle små knopper på huden forårsaget af en virusinfektion i hudens yderste lag. De er hudfarvede, glatte, perlelignende forandringer med en central fordybning og bliver fra 2 til 5 mm i diameter. Molluskerne sidder typisk på overkroppen og armene.

 

Hvem får vandvorter?

Vandvorter forekommer hyppigst hos børn og forekomsten topper i skolealderen. Man kan dog også se mollusker hos voksne. Her er det oftest i genitalområdet, og det smitter ved seksuel kontakt.

 

Hvorfor får man vandvorter?

Mollusker skyldes en pox-virus, og smitten kan ske ved direkte kontakt eller ved indirekte kontakt, for eksempel ved brug af fælles håndklæde. Børn, som svømmer meget, og som bader sammen, er særligt udsatte.

Fra man er smittet varer det to-otte uger før molluskerne bryder frem. De fleste mollusker/vandvorter forsvinder af sig selv i løbet af 6-9 måneder, men de kan også blive længere.

 

Behandling af vandvorter

  • Molluskerne kan behandles i hjemmet med Molusk®.

  • De kan også fjernes kirurgisk hos en hudlæge, men det er forbundet med ubehag. Dette sker oftest ved at skrabe dem bort med en skarpske (curettage). Det kræver lokalbedøvelse med en bedøvende creme først.

  • Molluskerne kan også frysebehandles.

 

Webapoteket, opdateret juli 2022