Stop med at ryge: Gode råd til rygestop

Rigtig mange rygere vil gerne stoppe, men har mistet troen på projektet. Læs her hvordan nikotinprodukter og fokus på din motivation bliver nøglen til dit rygestop.

 

Har du prøvet at holde op med at ryge kun ved hjælp af viljestyrke? Så er du sikkert én af de mange, der er begyndt igen efter nogle uger eller bare få dage.

Den første tid uden cigaretter kan nemlig være utroligt svær. Man bliver rastløs, tænker stort set kun på at ryge, og mange tager også på i vægt. Folk, der aldrig har røget, kan ikke sætte sig ind i problemet. ”Kan du ikke bare tage dig sammen?”, spørger de. Men nej, det kan man ikke ”bare”! Trangen til en cigaret kan nemlig blive så voldsom, at selv den mest karakterfaste bukker under og falder tilbage i rygevanen.

 

Artiklens indhold:

Kun 3-5% lykkes med en kold tyrker
Røgfri starthjælp
En ekstra hjælp til storrygere
Bliver man afhængig af nikotinprodukter?
Altid billigere end at ryge
Rygestop og vægt
Her er de hjælpemidler, du kan få fra Nicorette
Hvad er din motivation?
Fordele ved rygestop
9 hurtige råd til dit rygestop

 

Kun 3-5% lykkes med ”en kold tyrker”

At holde op med at ryge handler ikke kun om viljestyrke. Det handler om at bryde mange års fysisk afhængighed af cigaretterne: Receptorerne i hjernen kan ikke forstå, at de ikke længere får den nikotin, de har vænnet sig til. Derfor reager de med abstinenser. Det er grunden til, at kun 3-5% af de rygere, der prøver at blive røgfri uden nikotinhjælp, stadig er røgfri efter et år.

 

Røgfri starthjælp

Du har brug for andet og mere end rygrad, hvis du vil mest sikkert gennem et rygestop. Du har brug for noget, der kan give en vis erstatning for nikotinen i cigaretterne i den første, svære tid – nemlig nikotinprodukter, som indeholder nikotin i små doser (men ikke den tjære og kulilte, der er i cigaretter). Når du så har vænnet dig til et liv uden cigaretter, kan du stille og roligt begynde at trappe dig ud af behovet for nikotin. Vær tålmodig, behandlingstiden er typisk 2-3 måneder afhængigt af produkt, efterfulgt af aftrapning, hvor du mindsker mængden af nikotin. Læs indlægssedlen for det enkelte produkt for korrekt brug.

 

En ekstra hjælp til storrygere

Er du storryger, er du sikkert mere nikotinafhængig end andre. Derfor kan du have brug for ekstra hjælp til at komme godt i gang med dit rygestop. Det får du ved at kombinere to nikotinprodukter: Et nikotindagsplaster, der lægger en dæmper på rygetrangen jævnt hen over dagen, samt et fleksibelt nikotinprodukt f.eks. Quickmist eller Cooldrops, der kan bruges, når rygetrangen alligevel melder sig. Typisk i situationer, der plejer at kalde på en cigaret: Efter et måltid, i frokostpausen, til morgenkaffen, ved fester eller når der er stress på. Denne kombinationsmetode har vist sig at øge chancerne for et stop med yderligere 34%.

 

Bliver man afhængig af nikotinprodukter?

Nej. Som ryger er du allerede afhængig af nikotinen i cigaretterne, og det er denne afhængighed, nikotinprodukter kan hjælpe dig ud af. Ved et rygestop skal du som regel bruge nikotinprodukter i 3 måneder, før du begynder at trappe ned.

 

Altid billigere end at ryge

Det siger sig selv, at et liv uden cigaretter giver flere penge mellem hænderne. Mange flere! Men det er endda også billigere at stoppe med nikotinprodukter end at ryge – selv hvis du bruger kombinationsmetoden. Ryger du en pakke om dagen, vil du spare lidt over 10 kr. om dagen, hvis du kombinerer et dagsplaster med fx en nikotin-inhalator.

 

Rygestop og vægt

Rygere tager i gennemsnit 3-6 kg på, når de stopper. Mange bliver mere lækkersultne, fordi smags- og lugtesansen er blevet bedre, og man kommer også let til at spise lidt mere, når man ikke har en cigaret til at markere, at måltidet er slut. Vægtproblemerne skyldes som regel også nikotinmangel: Nikotin er nemlig med til at øge kroppens stofskifte og sætter blodsukkeret kunstigt i vejret, så man føler sig mindre sulten. Når man holder op med at ryge, falder stofskiftet til det normale. Undersøgelser viser samtidig, at brugere af Nicorette Tyggegummi tager mindre på end andre, når de holder op med at ryge.

 

Her er de hjælpemidler, du kan få fra Nicorette

Nicorettes nikotinprodukter fås i 7 forskellige former, der passer til forskellige rygeres behov. Fælles for dem er, at de indeholder nikotin i små doser og dermed dæmper den voldsomme rygetrang i den første tid uden cigaretter.
Når du bruger Nicorette, vil du ikke tænke så meget på at ryge. Resultatet er, at du får overskud til at bryde vanen med at tænde en cigaret. Når du så er kommet ud af rygevanen, kan du begynde at bryde afhængigheden af nikotin.

 

Nikotin-sugetablet

Nicorette Cooldrops er en hurtigtvirkende sugetablet, der virker efter 5 min og har en frisk smag af mint. Tabletten opløser sig af sig selv, mens du stille og roligt flytter den fra den ene side af munden til den anden. Du får mindre nikotin, end når du ryger – men nok til at overvinde rygetrangen. Sugetabletterne leveres med en praktisk æske i lommeformat, så du kan tage dem med overalt – fx på job og på rejser. Man skal undgå mad og drikke, mens man bruger sugetabletten. 

 

Nikotin-mundspray

Nicorette Quickmist dæmper her-og-nu rygetrangen efter 60 sek. 1-2 hurtige pust udløser små doser terapeutisk nikotin, som optages hurtigt gennem slimhinden i munden. Sprayen smager frisk af mint og er også velegnet i situationer, hvor du ikke må eller vil ryge – fx på rejser, på jobbet, i ikke-ryger hjem eller når du er sammen med børn. Det er vigtigt, at mundhulesprayen holdes så tæt på munden som muligt under brug. Man skal undgå at ramme læberne, når man tager sin dosis. For at undgå at få spray ned i halsen må du ikke inhalere, mens du sprayer. For at opnå det bedste resultat, bør du også undgå at synke i et par sekunder efter brug af sprayen. Der ligger en udførlig brugsanvisning i pakken, som du kan læse inden brug.

 

Nikotintyggegummi

Nicorette tyggegummi indeholder præcist afstemte doser nikotin, som lindrer rygetrangen. Samtidig får du en smagsoplevelse og følelsen af at gøre noget aktivt i stedet for at ryge. De fås i 2 styrker og 4 smagsvarianter. 2 mg-versionen kan kombineres med dagsplaster, hvis du er vant til at ryge meget. Husk at tygge langsomt ca. 10-15 gange, til nikotinsmag (stærk smag) kommer frem. Derefter skal tyggegummiet hvile under tungen eller i kinden, indtil den stærke smag forsvinder. Gentag i ca. 30 min. (indtil nikotinen er tygget ud). Følg den instruktion, der ligger i pakken.

 

Nikotin-dagsplaster

Nicorette nikotinplaster er udviklet til en rygers døgnrytme (hvor der ryges om dagen, og ikke mens man sover). Plastret sørger selv for, at du får den nødvendige mængde nikotin. Sæt det på om morgenen og fjern det igen ved sengetid efter ca. 16 timer. Nikotinplastret kan kombineres med 2 mg nikotintyggegummi eller inhalator, hvis du er vant til at ryge meget. Vær opmærksom på at plasteret skal sættes et nyt sted hver gang.

 

Nikotin-inhalator

Nicorette inhalator er det nikotinprodukt, der minder mest om en cigaret. Den erstatter det ”hånd-til-mund ritual”, som mange rygere har svært ved at undvære. Dosisbeholderen bør bruges inden for 12 timer, efter forseglingen er brudt. Der skal suges 8-10 gange så meget i inhalatoren, som når man ryger en cigaret. Nikotinen optages gennem mundens slimhinder (ikke gennem lungerne). Suger du dybt, mærker du et lille ”krads”, der minder om at inhalere røgen fra en cigaret. Hver nikotinprop rækker til 20 minutter (fx 4 X 5 minutter). Inhalatoren kan kombineres med nikotinplaster, hvis du er vant til at ryge meget.

 

Nikotin-microtab

Nicorette microtab er sukkerfri og så lille, at den ikke ses og næsten ikke mærkes, når den ligger under tungen, hvor den smelter af sig selv. Den kan også bruges, hvis du bare vil skære ned på cigaretforbruget eller befinder dig et sted, hvor der ikke må ryges. Nicorette microtab fås i to smagsvarianter og er pH-neutral, hvilket vil sige, at effekten ikke forringes, hvis du drikker kaffe eller vin under brug.

 

Nikotin-næsespray

Nicorette næsespray er beregnet til stærkt afhængige storrygere, som har brug for at få dæmpet rygetrangen, så det virkelig kan mærkes. Nikotinen fra sprayen optages gennem slimhinderne i næsen. Det er derfor vigtigt, at du ikke synker eller snuser ind gennem næsen, mens du sprayer. Næsesprayen giver en meget hurtig optagelse og virkning. Sprayen kan desuden give løbende øjne og næse de første gange, du bruger den – men startproblemerne forsvinder typisk efter nogle dages brug.

 

Find alle produkter fra Nicorette her ≫

 

Hvad er din motivation?

Hvorfor vil du gerne stoppe med at ryge? Der er mange gode grunde, men hvilken motiverer dig mest? Drømmer du om at tage på en fantastisk rejse, der kræver ekstra overskud i økonomien? Går rygningen ud over dit helbred, eller vil du gerne holde dine børn eller børnebørn fri for passiv røg? Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvad cigaretterne forhindrer dig i. Men vigtigst af alt, skal du tænke på, alle de fantastiske ting, du kan gøre, når du er sluppet af med afhængigheden. Skriv dine drømme ned, så du kan tage dem frem, når du sidder og længes efter en smøg. Eller del dine drømme med dine nærmeste, så de kan minde dig om dem, når du er ved at falde i.

 

Fordele ved rygestop:

 • Økonomisk gevinst
 • Sundere puls
 • Pænere hud
 • Mere energi
 • Mindre risiko for hjerte-kar sygdomme
 • Mindre risiko for kræft
 • Du forlænger din forventede levetid

 

Du når længst med en god opbakning

Dine nærmeste er vigtige. Involverer du dem i dit rygestop, er de nemlig klar til at give dig en peptalk, hvis du får det svært. De er der også til at dele din glæde, når det lykkes dig at komme igennem den første uge, første måned eller første fest – uden at ryge. Måske kan du også finde en ven, veninde eller kollega at stoppe sammen med. Finder du en kollega som rygestop-partner, bliver det lidt lettere for jer begge, når andre skal ned at ryge sammen.

 

Hurtig virkning på både helbred og økonomi

Du ved sikkert allerede, at dit helbred og din økonomi bliver bedre, når du stopper med at ryge. Det vil nok alligevel komme bag på dig, hvor hurtigt du kan mærke forskel. Allerede mens du stadig bruger Nicorette® til at dæmpe dine abstinenser, sparer du penge. Der går heller ikke længe, før din puls falder til et normalt lejde, din hud bliver pænere og du får mere energi. Du kan altså også godt glæde dig til et bedre helbred.

 

Langsigtede forbedringer af dit helbred

Efter få år falder din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det samme gør risikoen for en række kræftsygdomme, som rygere ofte rammes af. Det er heller aldrig for sent at stoppe. Kvitter du smøgerne som 60-årig, forlænger du nemlig din forventede levetid med 3 år. Er du yngre, er effekten endnu større.

 

9 hurtige råd til dit rygestop

 • Find en rygestoppartner, som du kan stoppe sammen med. Fx en kollega.
 • Forkæl dig selv for de penge, du sparer på ikke at ryge.
 • Involver dine nærmeste i dit rygestop og brug dem, når du stopper.
 • Se dine tidligere rygevenner under nye rammer. Gør fx den daglige rygepause til en ugentlig frokost.
 • Sørg for at have fuld kalender i de første uger, så du ikke er alene med abstinenserne.
 • Kom ud og dyrk motion. Du har brug for de ekstra naturlige lykkestoffer til at holde abstinenserne væk.
 • Undgå situationer, hvor du normalt tager en smøg. Drop fx rødvinen, hvis du normalt ryger, når du nyder et glas efter aftensmaden.
 • Sæt en dato for dit rygestop. Sørg for at afsætte tid inden, så du kan forberede dig.
 • Tænk positivt. Hvis du virkelig trænger til en smøg, så tænk på alt andet end rygning. Tænk på et dejligt minde eller et godt måltid.

 

Vi hjælper dig gerne

Hvis du vil have succes med dit rygestop, så er det en god ide at starte med at lægge en fornuftig plan. Du kan kontakte os i kundeservice. Vores faguddannede apotekspersonale sidder klar til at hjælpe dig med at vurdere din afhængighed og lægge en god nedtrapningsplan.

 

 

Webapoteket, marts 2020