Blødende tandkød og tandkødsproblemer 

 

Den rette tandpasta kan hjælpe dig 

 

Op til 90% af os stifter bekendtskab med tandkødsproblemer*. Nyere forskning viser at problemer i tandkødet kan føre til andre følgesygdomme, for eksempel diabetes og hjertesygdom. Der er derfor vigtigt, du har fokus på god mundhygiejne, så du kan fange eventuelle problemer i opløbet. 

 

Hvorfor får du tandkødsproblemer? 

Den mest almindelige årsag til blødende tandkød, er en mild form for tandkødsbetændelse, der hovedsagelig opstår på grund af manglende mundplejerutine**. Hvis tænderne ikke holdes rene, dannes en bakteriel belægning kaldet plak. Belægningen af plak dannes primært ved tandkødsranden og mellem tænderne, hvor det er sværere at nå med en tandbørste. Plak, der ikke fjernes, kan danne tandsten. Plak-bakterier bliver i det lange løb skadelige, og skaber tandkødsproblemer såsom tandkødsbetændelse. Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan det føre til paradentose, hvor tænderne i værste fald kan løsne sig.  

Selvom blødende tandkød er let at behandle, skal det ses som et advarselstegn og symptom på, at noget bør ændres. I værste fald kan tandkødsbetændelse føre til, at tænderne løsner sig. GUM PAROEX-serien med klorhexidin og fluorid er specielt designet til at hjælpe dig med tandkødsproblemer, og hjælper med at reducere plakophobning, lindre følsomt tandkød og bidrager til at holde tandkødets væv sunder. 

 

Hvordan mærker du, om du er i farezonen?

De første tegn på tandkødsbetændelse også kaldet gingivitis, er rødme, ømhed og hævet tandkød der kan bløde. Du kender det sikkert fra stressede perioder i dit liv, hvor du kan opleve at dit tandkød let kommer til at bløde når du børster tænder eller bruger tandtråd. Sygdom og svækket immunforsvar kan også gøre, at du får tandkødsbetændelse og derfor skal i sådanne situationer være ekstra opmærksom på at passe dine tænder og tandkød.

Sygdom og svækket immunforsvar kan også gøre, at du lettere kan får tandkødsbetændelse. I sådanne situationer skal du være ekstra opmærksom på, at passe dine tænder og tandkød.

 

Er det farligt at have tandskødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse kan medføre at bakterier spreder sig til tændernes omkringliggende vævsdels, og videre via blodbanen til kroppens øvrige organer. For at undgå større og mere omfattende problemer er det derfor meget vigtigt, at du bliver behandlet af en tandlæge eller tandplejer.

 

Hvad kan du selv gøre ved tandkødsproblemer?

Ud over at du skal besøge din tandplejer eller tandlæge, er det meget vigtigt, at du dagligt plejer og rengør både tænder og tandkød. Du har brug for følgende

  • en god tandpasta til tandkødsproblemer
  • en blød tandbørste
  • tandtråd eller tandstikker til rengøring i tandmellemrum

 

GUM PAROEX giver sundere tandkød  

GUM PAROEX tandpastaog mundskyl, med indhold af en mindre mængde klorhexidin, som virker antibakterielt, kan anvendes til hverdag og hjælper dig med tandkødsproblemer. Paroex anvendes som erstating for din almindelige tandpasta.

Serien inkluderer ogsåGUM PAROEX Dental gel og GUM PAROEX Mundskyl med højere niveauer af det aktive, antibakterielle stof, klorhexidin. Disse produkter med højere koncentration er beregnet til akutte tilfælde og brug i en begrænset periode - ofte i henhold til tandplejerens og tandlægens anbefaling. 

Det er vigtigt at huske, at antibakterielle hjælpemidler ikke er den eneste løsning eller kur mod blødende tandkød. Da det næsten altid handler om utilstrækkelig mundpleje, er det din rutine som grundigere tandbørsning og rensning mellem tænderne der skal forbedres. 

 

*Källa: Strengthening the Prevention of Periodontal Disease: World Health Organization (WHO). 

** https://www.sunstargum.com/dk-da/oralhelse 

Webapoteket, april 2023

 

 

GUM tandpleje