Migræne – meget mere end hovedpine

At have ondt i hovedet er altid ubehageligt og går ud over livskvalitet, humør og aktivitetsniveau. En hovedpine kan spænde ben for både job og fritidsaktiviteter, og når det drejer sig om migræne, er du ramt af en masse såkaldte ”ledsagesymptomer”, der kan sende dig helt til tælling. Bliv klog på migrænesymptomer, behandling og forebyggelse.

 

Der findes to typer migræne. Migræne uden aura og migræne med aura. Aura er en betegnelse for de symptomer, der kan komme i løbet af få minutter som optakt til et migræneanfald, og normalt varer mindre end en times tid:   

 • Synsforstyrrelser i form af voldsomme lyspletter eller blinde pletter, der flimrer for øjnene
 • Talebesvær
 • Prikken/stikken i huden
 • Lammelse i øjenmusklerne

2/3 af alle, der lider af migræne, har migræne med aura, hvor hovedsmerterne som regel kommer ca. en halv time efter, de første aurasymptomer har vist sig. I sjældne tilfælde kan du være så heldig, at du kun oplever aurasymptomerne, så migræneanfaldet går i sig selv igen, før du får ondt i hovedet.  

Resten har migræne uden aura, men denne type er stadig ledsaget af:

 • Kvalme og opkast
 • Voldsom følsomhed over for lys, lyde og dufte

   

Søg læge, hvis

 • du i løbet af få minutter får noget, der minder om et migræneanfald, da det kan være en blodprop i hjernen
 • du er over 50 år og begynder at lide af migræneanfald
 • dit migrænemønster ændrer sig (bliver hyppigere, mere smertefuld eller bare anderledes)

 

"Migræne giver svær hovedpine,

der som regel sidder i pande og

tinding i den ene side af hovedet.

Et migræneanfald kan vare fra

nogle timer til flere døgn"

 

Årsager, behandling og forebyggelse

Omkring 500.000 danskere lider af migræne, men desværre kender man ikke årsagen til lidelsen. Nogle får det allerede i barndommen, men de fleste oplever deres migrænedebut i ungdommen. Det er især kvinder, der er udsat. Hver 4. af alle kvinder i alderen 30 – 45 år har oplevet et migræneanfald inden for det seneste år, mens det hos mænd kun er hver 12. At det specifikt er denne aldersgruppe, som er hårdest ramt, hænger sammen med nogle af de faktorer, der er knyttet til den erhvervsaktive alder såsom stress og psykiske belastninger, der kan udløse anfald. Hos kvinder kan hormonelle forandringer pga. p-piller, menstruationscyklus og graviditet trigge en migræne.

Førstevalg ved behandling af migræne er altid smertestillende i håndkøb plus et evt. middel mod kvalme. Hvis det ikke hjælper dig, kan din læge ordinere migrænemedicin. Husk altid at tage medicinen så snart, du mærker de første tegn på et migræneanfald. Det bedste, du kan gøre, er at kende din migræne, så du kan undgå det, der kikstarter et anfald, hvilket – ud over psykiske faktorer – kan være træthed, alkohol, kaffe, støj og rygning.

 

Test dig selv – og få mere at vide

Migræne Danmark er en uafhængig patientforening, som arbejder for, at alle med migræne kan få det bedre. På deres hjemmeside www.migraeniker.dk kan du læse mere om migræne og tage testen, som giver svar på, om din hovedpine er migræne.

 

Webapoteket, juli 2019