Ren besked om aluminium i deodoranter

Indimellem modtager vi henvendelser fra bekymrede kunder, der spørger til både indholdet af aluminium i vores deodoranter, samt hvorvidt der findes alternativer. Her kan du få overblik over, hvordan vi på Webapoteket vurderer, at du bør forholde dig, samt hvilke produkter, der findes med og uden aluminium.

 

Er aluminium i deodoranter skadeligt?

Aluminium er et grundstof, som vi helt naturligt indtager gennem vores drikkevand og vores mad. Samtidig findes det også i hudplejeprodukter, makeup, medicin mm. Når det skal vurderes, hvor meget aluminium vi kan tåle, er det altså vigtigt at se på disse faktorer samlet.

Der er ingen tvivl om, at aluminium hæmmer sved. Det har dog været diskuteret i flere år, hvorvidt aluminium i deodoranter er er skadeligt. De danske myndigheder har, på baggrund af videnskabelig udredning fra EU, vurderet, at det ikke er skadeligt at bruge deodoranter med aluminium. Men da man ikke ved hvor meget, der optages gennem huden, anbefaler man, at man ikke bruger en deodorant med aluminium på nybarberede områder, hvor huden derved er skadet og kan optage mere.

Tænk Kemi har lavet en vurdering af deodoranter med aluminium, som du kan læse her. På Webapoteket er vi enige i, at man ikke behøver at droppe brugen af deodorant, selvom den indeholder aluminium. Aluminium er oftest det eneste, som kan hjælpe personer, der lider af alvorlig svedtendens. Vi har derfor i vores sortiment både deodoranter med og uden aluminium, så du selv kan vælge.

 

Ingen sammenhæng mellem aluminiumklorid og visse sygdomme

Der har været en del debat om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem brugen af aluminiumklorid og visse sygdomme. Det er dog blevet afvist i en rapport fra EFSA (European Foodsafety Authority). Her konkluderes det, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for en sådan sammenhæng. Der er heller ikke nogen begrænsning på mængden af indholdet af aluminiumklorid i antiperspiranter på grund af lav optagelse gennem huden. Antiperspiranter med aluminiumklorid findes i styrker mellem 15-25%, og i forskellige appliceringsformer alt efter, hvor de skal anvendes. Det er vigtigt at følge brugsvejledninger for størst mulig effekt.

Hvis du vil passe godt på din hud, er det dog altid fornuftigt ikke at anvende deodorant, når du har barberet dig, eller hvis du har sår eller rifter i huden, da dette gør huden mere sensitiv overfor kemiske stoffer.

 

Hvorfor er der aluminium i deodoranter?

Aluminium er kendt for sin evne til at stoppe sved og lukke for hudens perspirering (svedevne). Derfor bliver aluminium brugt i såkaldte antiperspiranter.

 

Kan jeg se, hvor meget aluminium min deodorant indeholder?

Vi opdaterer løbende vores varedeklarationer på siden. Det er nyt, at kunderne ønsker mængden af aluminium oplyst, og vi er i dialog med vores producenter om at indhente denne information. Efterhånden som vi får data ind, kommer det i produktbeskrivelserne. Flere produkter har allerede angivet mængde af aluminium fx Apotekets Deodoranter. Har du spørgsmål til en bestemt vare, er du altid velkommen til at kontakte os på mail info@webapoteket.dk

 

Er der aluminium i krystaldeodoranter?

Krystaldeodoranter består af alun, som er aluminiumsulfat. Ønsker du helt at undgå aluminium, skal du altså ikke vælge en krystaldeodorant. Samtidig vil vi gerne påpege, jf. Miljøstyrelsens vurdering, at der heller ikke er advarsler mod at anvende disse. Krystaldeodoranterne fås som spray og som stick.

 

Findes der deodoranter uden aluminium på Webapoteket?

På Webapoteket har vi flere deodoranter uden aluminium. Her på siden kan du se et udvalg af dem. Sortimentet er ikke stort, da aluminium er effektivt og godkendt til sveddæmpning.

 

Sådan vælger du en "sund" deodorant

Hvis du vil have en deodorant, som er mild og skånsom mod både kroppen og miljøet, bør du vælge deodorant efter følgende principper:

  • Vælg en parfumefri deo, da det mindsker risikoen for allergi. Se eksempler på deodoranter uden parfume i bunden af artiklen.
  • Undgå at deodoranten indeholder triclosan, som kan være tilsat som bakteriedræbende middel. Stoffet er under mistanke for at gøre bakterier resistente. Triclosan skal være angivet i varedeklarationen. Der er ikke triclosan i deodoranterne i Webapotekets sortiment.
  • Vælg deo-roll-on, deo-creme eller deo-stift i stedet for en spray. På Webapoteket har vi kun sprays i pumpeform uden drivgasser. Se eksemler på deo pumpesprays her.
  • Undgå at anvende deodorant efter barbering og hårfjerning, eller hvis du har sår/rifter, da huden er særlig sart i sådanne situationer.
  • Har du allergi for et kendt stof så læs altid varedeklarationen, før du køber produktet. Kontakt os på info@webapoteket.dk, hvis du savner en varedeklaration eller skal have hjælp til at tyde den.
  • Vil du også tage hensyn til miljøbelastning, bør du vælge en Svanemærket deodorant.

Find hele vores udvalg af deodoranter her.

 

Webapoteket, februar 2020

Deo uden aluminium